Egy megunhatatlan klasszikus: kapros-túrós lepény
Anyukám gyakran készítette, de nem maradt rám a recept. Limaránál találtam meg, és most kaporral kevertem a tölteléket. Fenséges lett! Ezúttal kicsit változtattam az összetevőkön, így leírom a folyamatot.
Tésztához:
30 dkg finomliszt
1 teáskanál só
1 evőkanál porcukor
10 dkg margarin
1 tojás
2 evőkanál tejföl
1,5 dkg élesztő
Töltelékhez:
90 dkg túró
20 dkg porcukor
csipet só
3 tojás sárgája
2 evőkanál búzadara
4 tojásfehérje
3 evőkanál vágott, friss kapor
A mázhoz:
1 tojás sárgája
1 evőkanál porcukor
3 evőkanál tejföl
A lisztet, cukrot, sót összekeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd a margarint is. Tojással és tejföllel összegyúrjuk. Letakarjuk, amíg elkészül a töltelék. A sütőt 200 fokra alsó-felső sütésre előmelegítjük.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a fehérjét előbb jól felverjük habnak.
A tésztát kinyújtjuk, és leterítjük egy nagy gáztepsibe (30x40cm), rákenjük a túrót. Kb. 30 percig sütjük, majd megkenjük a mázzal. Felső sütésre állítjuk, és addig sütjük, amíg hólyagos nem lesz.