GASZTRO

Egy igazi nő tud nokedlit szaggatni?

Ha még nincs sajátod, itt egy bombabiztos recept.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. szeptember 28.


Link másolása

Rettentően irritáló tud lenni a címben szereplő mondat, és sokat elmond arról a férfiról, aki ez alapján ítéli meg az ellenkező nem tagjait… DE nokedlit szaggatni annyira egyszerű. Ha van affinitásunk a dologhoz, miért ne tanulhatnánk meg villámgyorsan, és vághatnánk fel vele életünk végéig?

Hiszen aki a paprikás mellé bolti tészta helyett a saját galuskáját teszi oda, az jó pár elismerést gyűjthet majd be az évek alatt, ezt garantálom!

És ha már a paprikást említettem, arra van nálunk egy tuti recept ITT!

Szóval a nokedli, meg a galuska

Kevés dolog kell hozzá, és remekül lehet turbózni, ízesíteni, különböző fogások köreteként kínálni.

Reform lisztekből is könnyen el lehet készíteni, és ha nincs szaggatónk, akkor egy vágódeszkáról is a vízbe lehet aprítani. De szerintem azért legyen szaggatónk. És ne az a verzió, aminek egy kis kocka van a tetején, és azzal kell tologatni a masszát. Tapasztalataim szerint felesleges bonyolítani a szerkezetet, csak kifolyik majd az oldalán adagolás közben.

A legjobb megoldás egy ilyen nyeles eszköz, amit jól meg tudunk fogni miközben a lábas tetejére helyezzük, és egy lapos fakanállal kényelmesen tudunk dolgozni rajta.

Ha ez megvan, akkor már csak az állagot kell eltalálni. Aki párszor készített már ilyet, egy idő után csak úgy érzésre adagolja az alapanyagokat. Ha meglódul a liszt, ad még hozzá egy kis vizet, és fordítva. Maximum több napra lesz meg a vacsora.

A lényeg, hogy az állaga ne legyen túl kemény, de ne is túl folyós. Inkább nyúlós, ragacsos.

Az én alapreceptem egy főre van kalkulálva. Ha nagyobb adag hússal eszem, akkor akár két alkalomra is elég lehet. Ha spórolni akarunk a tojással, elég lehet hozzá egy darab is, és a többi nedvességet pótoljuk vízzel.

Hozzávalók:

• 110 g liszt

• 20 g víz

• 2 tojás

• egy csipet só

Tegyünk fel egy fazékban sós vizet forrni. Keverjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a vizet és a sót, és végül a lisztet. (Ha szép sárgára szeretnénk, még egy csipet kurkuma is mehet bele.)

Keverjük csomómentesre az egészet, és ha felforrt a víz már szaggathatjuk is bele. Mindig csak annyi galuskát szaggassunk a vízbe, amennyinek kényelmesen marad helye megfőni. Ha én egy adagot készítek, akkor azt simán kiszaggatom egy körben.

Keverjük jól át a forró vízben, és főzzük pár percig. Szűrjük le, és öblítsük át vízzel, hogy ne ragadjon össze.

Tálaljuk és ízesítsük kedvünk szerint.

Ha pedig belejöttünk és cifrázni akarjuk, készíthetünk akár rózsaszín galuskákat is. Ehhez a cékla főzőlevét használjuk fel a víz helyett. (A főtt céklát meg akár feltétként is hasznosíthatjuk.)

Hozzávalók két adaghoz:

• 2 tojás

• 60 g céklalé

• 170 liszt

• egy csipet só

Én ezt a verziót hagymás-tejszínes gombaraguval tálaltam. Az egész kész lett előkészületekkel együtt fél óra alatt.

És most, hogy már tudunk galuskát szaggatni, bátran kérdezhetjük meg a férfitól, hogy ő tud-e szántani, vagy autót szerelni...?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Cheddaros, kesudiós spirál
Ez a finomság olyan egyszerű, hogy akár egy váratlan vendég felbukkanásakor is elkészíthetitek.

Link másolása

A cheddar aromája és a kesudió teszi különlegessé ezt a spirált, ami tökéletes kiegészítője egy pohár bornak, baráti sörözgetésnek vagy a gyereknek tízóraira. Pillanatok alatt elkészül és nem biztos, hogy elég lesz egy tepsivel... ;)

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

8 dkg kesudió

5 dkg cheddar sajt

1 db tojás

1 evőkanál tej

törött bors

sajtos3

Elkészítés

A kesudiót késsel durvára vágjuk, összekeverjük a tojásfehérjével, sóval, borssal ízesítjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Felére rákenjük a kesudiós masszát.

elk1

elk2

Ráreszeljük a sajtot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, kissé összenyomkodjuk. A tésztából 1,5 centis csíkokat vágunk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket úgy, hogy kettőt csavarunk rajtuk.

Lekenjük a spirálokat a maradék tojásos keverékkel, majd 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük őket.

elk4

sajtos2

Nyomj egy lájkot, ha szívesen kipróbálnád!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk