Egy elfeledett fűszer
Nálunk szokatlan, Erdélyben mindennapos. A lestyán kiváló fűszer, a tojásos salátaleves lestyánnal fűszerezve pedig a legjobb tavaszi ételek egyike lehet.
Borbély Anita írása a Kávé és Csokoládé blogon
A lestyán
Az erdélyi konyha népszerű fűszere a tárkony és a csombor mellett. Mi itthon használjuk paradicsomos ételekhez is. Nagyon ízletes lesz tőle a paradicsomleves és a töltött paprika is.
Már az ókori római civilizáció is ismerte a lestyánt. Julius Ceasar idejében a magas gasztronómia nagy kedvvel alkalmazta. A középkorban a fiatal lányok a fürdővizüket illatosították vele, hogy jó benyomást tegyenek a férfiakra. A bort is gyakran fűszerezték vele. Ez a tradíció megmaradt az Alpok egyes tájain. Ausztriában a pálinkafőzéshez is használnak lestyánt.
Különösen jól illik a húslevesbe és a zöldséglevesbe is, de intenzív aromája miatt óvatosan kell bánni vele. A főzés befejezte előtt 10 perccel érdemes az ételbe beletenni. Jól harmonizál a gyökérzöldségekkel, mint a zeller, sárgarépa, paszternák. Érdemes beletenni a burgonya és a paradicsomételekbe is. A tejszínnek, sajtnak és a túrónak is remek aromát kölcsönöz.
Tipp:
Alfons Schuhbeck szerint fantasztikus pestót lehet készíteni lestyánnal, petrezselyemmel, mandulával és friss spenóttal.
Egészségügyi hatásai:
Gyökerének vízhajtó hatása van, ezért gyakran alkalmazzák vízhajtó teákban. A vesekő lerakódását meg lehet vele előzni. Az emésztésre is jótékony hatással van.
Tojásos salátaleves lestyánnal
Hozzávalók 4 személyre
- 2 fej saláta
- húsleves vagy víz
- só, citromlé
- fokhagyma
- friss vagy szárított lestyán
- 200 ml natúr joghurt vagy tejföl
- 2 tojás
Elkészítés:
Pici olívaolajon a fokhagymát egy kicsit megpárolom, hozzáadom a salátát, majd felöntöm húslevessel vagy vízzel. A salátának nagyon kevés idő kell, nem szükséges sokáig főzni. A joghurtot simára keverem, majd beleteszem a levesbe. Ha nem számít a kalória különösebben, akkor lehet tejföllel is elkészíteni, szerintem azzal finomabb. Ízesítem lestyánnal, sóval és citromlével. A sóval vigyázni kell, ha húslevest használunk, mert ugye az is sós valamennyire. Belecsepegtetem a citromot is. Én áttörtem botmixerrel, de nem szükséges. A legvégén egy tányérban felverek két tojást, majd belekeverem a levesbe. Forrón tálaljuk.