hirdetés

GASZTRO

Disznóvágás Belbudán

Látvány disznóvágást tartottak a Millenárison, az I. Hentes Fesztivál keretében. Volt aki érdeklődve figyelte, volt aki élvezte és természetesen szomorú tekintetek is akadtak bőven. Egy biztos, hogy mindenki megismerhette hogyan készülnek a disznóságok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. január 28.

hirdetés

Látvány disznóvágást tartottak a Millenárison, az I. Hentes Fesztivál keretében. Volt aki érdeklődve figyelte, volt aki élvezte és természetesen szomorú tekintetek is akadtak bőven. Egy biztos, hogy mindenki megismerhette hogyan készülnek a disznóságok.

Gerlachfalvy Réka írása, Bódis Krisztián fotóival

A gasztrofesztiválok széles választéka ezúttal újabb kategóriával bővült. Január utolsó hétvégéjén rendezték meg a Millenáris Parkban az I. Hentes Fesztivált. A félig szabadtéri, félig beltéri rendezvény legdrámaibb programja a látványos disznóvágás volt, amire többször is sort kerítettek.

Az élő állatok a tó mellett ideiglenesen felállított, szalmával bélelt ólban kaptak helyet. Itt zajlottak a show- elemekkel tarkított vágások is, miközben a tér többi részén és a B Pavilonban húsárukat, vásári csemegéket, forró italokat és mindenféle csecsebecsét árultak. A búcsú is megvolt nem csak a disznóölés.

hirdetés

A szombati nap a hentesek versenyéről szólt. Több csapat szállt versenybe azért, hogy megmutassa miként kell feldolgozni a sertés húsát. A hentes csapatok -nevezetesen: a Deep Pörköl, Harci Malacok, Disznó Gyilkos Csajok, Vérszomjas Villanyászok és Rettenthetetlen Vesepecsenye- tagjai lelkesen töltötték a kolbászokat, hurkákat, amelyeket a szakmai zsűri díjazott. A kiváló termékeket ezután megvásárolhatták a látogatók.

Másnap a közismert séf Kovács Lázár és Éles István humorista közreműködésével zajlott az egyetlen megmaradt sertés koca "kivégzése". A böllér csapat váratott magára, így mindenki izgatottan álldogált a disznó körül.

Az előírásoknak megfelelően elektromos sokkolóval bénították meg az állatot, ezután nyakon szúrták. (A disznóölésnek több technikája létezik, de ezt a hagyományos módszert alkalmazzák a legtöbben.) Majd kivéreztették és sült, hagymás vért készítettek, amit mindenki megkóstolhatott.

Gázperzselővel leperzselték a szőrt, majd késsel és melegvízzel megtisztították az akkor még egyben lévő fiatal kocát. A bontás is a márványon történt, egy állványra tették a 80 kg-os tetemet. A belsőségeket eltávolították, a vért kimosták, majd a darabolás következett.

A hús feldolgozása már a hentesek sátrában zajlott, ahol volt üst, húsdaráló, kolbásztöltő, fűszerek. Igaz a sertés minden része felhasználható, a fesztivál körülményei elsősorban a kolbász és hurkakészítésre voltak alkalmasak. Készült véreshurka, májashurka, kolbász és kenőmájas is.

A hagyományos disznóvágás hosszú folyamat, itt pár óra alatt végeztek a hentesek. Az elkészült ételeket kóstolóra bocsájtották. Aki nem tudott addig várni vagy komolyabb étkezésre vágyott több ponton is kapott frissen sült húsokat, kolbászokat.

A Hentes Fesztiválon libakülönlegességekkel, harcsából és struccból készült húskészítményekkel is megismerkedhettünk. Azt, hogy mennyire van helye a disznóvágásnak a városban azt döntsétek el ti. Egy biztos, hogy ez az esemény adrenalin fokozó volt.

Akinek eddig nem volt alkalma részt venni falusi disznótoron most megtehette. Az állatvédők sem tüntettek, így feltételezzük, hogy ha lesz rá érdeklődés jövőre is megrendezik a fesztivált.

Ha szereted a disznóságokat, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk