Diós, csokis pite
Hozzávalók: 20 centis pitetálhoz
A tésztához:
25 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
15 dkg vaj
4 dkg dió
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
őrölt fahéj (késhegynyi)
só
A töltelékhez:
20 dkg dió
1/2 dl dió- vagy napraforgóolaj
2 evőkanál méz
25 dkg étcsokoládé
2,5 dl tejszín
A díszítéshez:
diógerezdek (17 db fél)
A lisztet összekeverjük az őrölt fahéjjal, a darált dióval és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a vajat és gyorsan összemorzsoljuk. Beletesszük a porcukrot, a tojássárgáját és a sót. Összedolgozzuk szép sima tésztává.
Gömbölyűre alakítjuk, fóliába csomagoljuk és felhasználásig, de minimum 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Enyhén lisztezett munkafelületen a pitetálnál kicsit nagyobbra nyújtjuk úgy, hogy a tésztából a tál oldalára is kerüljön. 150 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.
Ezalatt a töltelékhez a tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az apróra tördelt csokoládét. Addig keverjük, amíg szép fényes, bársonyos krémet nem kapunk.
A diót az olajjal és a mézzel turmixgépben kenhető, sima péppé őröljük. Hozzáadjuk a csokoládékrémet és egyneművé turmixoljuk. A kihűlt tésztára kenjük. Diógerezdekkel díszítjük.
Azonnal fogyasztható, de pár órai hűtőben való tárolás után válik igazán szépen szeletelhetővé.
További finom recepteket a TücsökBogár blogon talátok.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot!