hirdetés

GASZTRO

Diós, csokis pite

A csokis, diós, mézes, tejszínes pite nemcsak látványos, de finom desszert is. Lehűtve nyári hűsítő uzsonnának is kiváló.
Szabó Anita receptje a TücsökBogár blogon - szmo.hu
2013. július 17.

hirdetés

Hozzávalók: 20 centis pitetálhoz

A tésztához:

25 dkg finomliszt

8 dkg porcukor

hirdetés

15 dkg vaj

4 dkg dió

1 tojássárgája

1 citrom reszelt héja

őrölt fahéj (késhegynyi)

A töltelékhez:

20 dkg dió

1/2 dl dió- vagy napraforgóolaj

2 evőkanál méz

25 dkg étcsokoládé

2,5 dl tejszín

A díszítéshez:

diógerezdek (17 db fél)

pite2

A lisztet összekeverjük az őrölt fahéjjal, a darált dióval és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a vajat és gyorsan összemorzsoljuk. Beletesszük a porcukrot, a tojássárgáját és a sót. Összedolgozzuk szép sima tésztává.

Gömbölyűre alakítjuk, fóliába csomagoljuk és felhasználásig, de minimum 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

Enyhén lisztezett munkafelületen a pitetálnál kicsit nagyobbra nyújtjuk úgy, hogy a tésztából a tál oldalára is kerüljön. 150 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.

pite3

Ezalatt a töltelékhez a tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az apróra tördelt csokoládét. Addig keverjük, amíg szép fényes, bársonyos krémet nem kapunk.

A diót az olajjal és a mézzel turmixgépben kenhető, sima péppé őröljük. Hozzáadjuk a csokoládékrémet és egyneművé turmixoljuk. A kihűlt tésztára kenjük. Diógerezdekkel díszítjük.

pite4

Azonnal fogyasztható, de pár órai hűtőben való tárolás után válik igazán szépen szeletelhetővé.

További finom recepteket a TücsökBogár blogon talátok.

Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk