Dédnagymama túrós pitéje
Ilyenkor télen könnyebben csábítanak az édességek, és talán nagyobb kedvvel választunk jól bevált, régi receptek alapján készült sütiket. Ha nem csak nassolgatni, de elkészíteni is akarod a finomságokat, íme egy egyszerű recept.
Borbély Anita írása a Kávé és Csokoládé blogon
Gyakran előfordul, hogy a gyermekeim dédnagymamájának kézzel írott receptes könyveit lapozgatom. Ő és az édesanyja, időnként a férje is másolt recepteket, de nem tudom pontosan honnan. Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve napi használatban volt. Ezt a receptet is ebben a régi, elsárgult könyvben találtam.
Hozzávalók:
- 300 gramm liszt
- 150 gramm vaj
- 2 tojás sárgája
- 100 gramm cukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 600 gramm túró
- 400 gramm főtt reszelt krumpli
- 200 gramm cukor
- 60 gramm vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 4 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 40 gramm liszt
- reszelt citromhéj és mazsola ízlés szerint
Elkészítése:
Először a lisztbe belekeverjük a sütőport és a cukrot, majd belemorzsoljuk a vajat. A végén pedig hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt. Az összegyúrt tésztát ketté választjuk.
A tölteléket is elkészítjük. A túrót villával szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a tejfölt és a vajat. (Puha vagy olvasztott vajat használjunk, hogy jól el lehessen keverni.) A kikevert tojássárgákat belekeverjük a túróba. Ezután következik a krumpli. Nagyon fontos, hogy alaposan keverjük el, hogy ne maradjanak benne krumpli darabok. Beletesszük a citromhéjat és a mazsolát is. Beleszórjuk a lisztet és jól elkeverjük.
A legvégén kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Én hozzáadtam a tésztából megmaradt fehérjéket is, de ezt nem muszáj. Óvatosan a túrókrémbe keverjük.
Egy lisztezett felületen két vékony lapot nyújtunk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral és megkenjük vajjal. Az első lapot rátesszük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket. Ezután a második lapot is ráfektetjük. Ha elszakad a lap ne essünk kétségbe, mert rátehetjük darabokban is, szépen össze fog sülni.
170 fokon sütöttem, légkeverés nélkül 50 percet. Ha kisebb családnak sütjük, akkor lehet felezni az adagot, de akkor kicsi tepsibe kell beletenni.
Ha szerinted is finom lehet ez a sütemény, nyomj egy lájkot! :)