GASZTRO

Csokoládétúrák a legjobb manufaktúrákba

Szuper programötlet az igazi csokoládé szerelmeseinek: szervezett túrák a legmenőbb csokiműhelyekbe.

Link másolása

Hazánk legjobb manufaktúráiba látogathattok el pár óra alatt, egy szervezett túra keretein belül, ahol nem csak sok érdekességet tudhattok meg a valódi csokoládé készítésről, de meg is kóstolhattok mindent:) Én már teszteltem a " Tour de Zsokolat " ízeit és hangulatát, ami felér egy óriási pozitív töltettel! Ebben a posztban most megtudhattok mindent az ötletgazdáról és a túráról is.

Áth-Horváth Zsóka sokáig nem evett cukros dolgokat, és nem is tudta, hogy vannak kiváló minőségű, alig cukros, ámbár nagyon ízletes csokoládék. Miden ott kezdődött, amikor megtörte a cukor böjtjét és elkezdett igazi csokoládék után kutatni.

Mi is az a PandArte blog?

Bánhidi Dóra több mint három éve a fejébe vette, hogy minden olyan dolgot megismertet a világgal, ami kreatív ötletből született.

dora

"Blogomon rengeteg hazai tervezőről, innovatív ötletről, helyről és designról írok, mert ezzel szeretném inspirálni az embereket arra, hogy megtalálják önmaguk 'ajándékát', vagyis azt, hogy ők miben a legkreatívabbak" - írja Dóra.

Mi pedig arra vállalkoztunk, hogy időről-időre bemutatunk valakit vagy valamit Dóra sikertörténeteiből

Hogyan jött az ötlet a csokoládé túrák szervezéséhez?

Miután megszületett a kislányom úgy döntöttem, hogy szeretnék valami saját dolgot csinálni. Régóta fontolgattam, hogy az időközben nagyon jó partneri viszonyt amit a csokoládékészítőkkel kialakítottam kamatoztatnom kéne. Volt szerencsém megismerkedni a csokoládé szakma két nagyon neves szakértőjével, Sarah Jane Evens-el és Chloé Doutre –Roussel-lel, akiktől sok inspiráló gondolatot kaptam. Leginkább Chloé-val beszéltünk sokat arról, hogy ő hogyan szervezi és vezeti a túrákat Párizsban, és a kakaóültetvényeken, Venezuelában és Ecuadorban. Elképesztő távlatok nyíltak meg előttem, és elkezdtem felépíteni azokat a túrákat, amik gyakorlatilag ma is alapját képezik a Tour de Zsokolat programjainak.

Hányféle túrát szervezel és bonyolítasz le?

Ennek lassan másfél éve, és persze a kínálatban már nemcsak túrák szerepelnek, hanem van tematikus kóstolás, ahol neves külföldi csokoládékészítők kollekcióit kóstoljuk végig, és van csapatépítés is just for fun, sok játékkal és csokoládéval. Most indulnak a rövid belvárosi túrák, ahol nem lesz műhelylátogatás, hanem 3 szaküzletbe megyünk el és kóstoljuk meg az éppen aktuális csokoládékat.

csokitura (2)

csokitura (3)

Ezen felül van lánybúcsús program is. Ami szintén nagyon izgalmas, mert a lányok úgy gyűjtenek pénzt az esti mulatózásra, hogy a műhelyben elkészült bonbont a menyasszony az utcán értékesíti. Ezt nagyon szokták élvezni, főleg akkor, amikor egy bonbont sikerül 1000 forintért eladni. Szóval a legtöbb program a játékra és az örömre épít, de nekem az is nagyon fontos, hogy megmutassam a résztvevőknek, hogy van nagyon jó minőségű jó alapanyagból készült csokoládé.

A túra során bemutatom a különböző termőterületeket, és a főbb kakaófajtákat. Kóstolunk kakaóbabot, és megtanulják a résztvevők, hogy hogyan kell csokoládét kóstolni. Ezen felül még azt is kipróbálhatják, hogy hogyan lehet trüffelt vagy bonbont készíteni, mert a túrát egy igazi csokoládéműhelyben kezdjük ( Bonbonier ) egy chocolatier ( Erdélyi Nóra ) vezetésével. És persze van csokoládétörténet is. Szóval igyekszem mindenről beszélni ami érdekes lehet, és amit szerintem fontos és érdemes tudni a csokoládéfogyasztás kapcsán. Mindig azt mondom, és hiszem is, hogy az amit csinálok nemcsak egy vállalkozás, hanem egy misszió is, mert fontosnak tartom, hogy az emberek a csokoládé fogyasztás területén is tudatosak legyenek.

csokitura (4)

csokitura (5)

Miért olyan fontos számodra, hogy megismertesd az emberekkel az igazi csoki értékét?

A csokoládé ha jó minőségű, akkor jó alapanyagból készül, ami a tömegtermelésre nem feltétlenül jellemző. Sajnos sokszor a nagy multinacionális cégek kizsákmányoló politikát folytatnak, és az olcsó, könnyen beszerezhető termékek mögött sok áldozatos, ki nem fizetett ember, és ennél rosszabb esetben gyermek munkája van. Nemrég láttam egy dán dokumentumfilmes (Miki Mistrati: Dark side of Chocolate/2010, Saddy Chocolate/ 2013.) filmjét, ami újra rádöbbentett arra, hogy mennyire fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a termékek eredetével, és azzal, hogy milyen árat fizetnek mások azért, hogy mi a napi luxust nagyon olcsón vásárolhassuk meg.

A jó minőség mögött többnyire a méltányos kereskedelemnek (Fair Trade) is megfelelő üzletpolitika és beszerzés áll. Két olyan csokoládékészítő is van ma Magyarországon, aki úgynevezett “bean-to-bar” (“babtól a tábláig”) kategóriás csokoládét készít, vagyis maga rendeli a babot az ültetvényről és készít a babból csokoládét. (Rózsavölgyi csokoládé, Szántó Tibor csokoládé) A túrán ezeket is bemutatom.

csokitura (8)

csokitura (9)

Ezen felül pedig van egy másik érv a jó minőség mellett. Ez pedig nagyon egyszerű: finomabb, ízletesebb és egészségesebb, mert mondjuk nem spórolják ki belőle a kakaóvajat, ami egy nagyon hasznos összetevője a csokoládénak. Szóval két fontos érvem van a jó csokoládék és a minőség terjesztése és megismertetése mellett.

És ha már itt tartunk, milyen pontosan az igazi csoki?

A jó csokoládé jellemzője, hogy képes a kakaóbab ízvilágát megmutatni, ami fajtánként nagyon különböző lehet. Alapvetően négy fajta babot különböztetünk meg, de ezeknek vannak különböző hibridjei és alfajtái. Ahogy a bornál, úgy a babok és csokoládék esetében is beszélhetünk tannin tartalomról, ami lehet alacsony, közepes vagy magas. A különböző babok más-más ízjeggyel rendelkeznek, attól függően, hogy melyik termőterületről származnak. Ezen felül a jó csokoládé egyik fő ismérve, hogy széles ízspektrummal rendelkezik, és hosszan tart az íze.

A csokoládék világában is van terület szelektált, sorszámozott és évjáratos csokoládé. Neves csokoládé szakértők 2005-ben Londonban létrehozták az Academy of Chocolate-ot, hogy kétévente díjazzák a legjobb csokoládékat. Az alapítok között vannak természetesen csokoládé szakértők, borszakértők, gasztro bloggerek és újságírók! Nagyjából ők határozták meg azt a minősítőrendszert, amin belül jól lehet egyrészt kategorizálni a csokoládékat, másrészt módszert adnak a minősítésre is. Ezeket a túra során részletesen bemutatom. Mi is ezek alapján szoktunk kóstolni.

csokitura (10)

csokitura (11)

Amúgy Magyarországon, annak dacára, hogy egy kis piac, nagyon sok jó csokoládékészítő van. Bizonyítja ezt az is, hogy a legutóbbi díjkiosztón 5 csokoládékészítő is kapott díjat az Acadyemy of Chocolate-től. A túra során három olyan készítőnek a csokoládéit is kóstoljuk, akik a díjazottak között szereplenek. (Rózsavölgyi csokoládé, Zangio, Szántó Tibor csokoládék)

Te egy nap mennyi csokit eszel?

Nem sokat, de azt mindig ugyanakkor, és ugyanúgy! Reggeli előtt a napot azzal indítom, hogy letörök egy kis kockányit az egyik kedvencemből- mindig van otthon valami az általam legjobbaknak vélt egyikéből- és főzök hozzá egy bögre zöld teát. Amúgy a zöld tea nagyon segíti a csokoládéban lévő ízeket “szétrobbanni”, így jobban érvényesül a csokoládé. Azért ez egy jó kezdés reggelente. Szóval minden nap eszem csokoládét, és nemcsak én hanem a kislányom is, aki természetesen imádja a csokoládét, de pontosan tudja, hogy mi a napi mennyiség, és azt is tudja, hogy csak reggel kaphat belőle, arról nem is beszélve, hogy csak étcsokoládét kap ő is.

Az nem igaz, hogy a gyerekek nem szeretik az étcsokoládét, mert keserű. Ez csak szoktatás kérdése. A gyerekek elsősorban azt eszik meg, amit adunk nekik. Ő mindig is étcsokoládét kapott, és valószínű, hogy ennek a következménye az, hogy a tejcsokoládét meg sem eszi. Kísérletezem vele, és kapott tejcsokoládét is. Nem ízlett neki. Bocsánat, félreértés ne essék, mert nem a tejcsokoládé ellen beszélek, hiszen "ízlés dolgában nem lehet vitázni", szóval senkit nem akarok meggyőzni, hogy ezután csak étcsokoládét egyen, csak egy másik utat vagy inkább lehetőséget kívánok felmutatni.

csokitura (6)

csokitura (7)

Vannak titkos lelőhelyeid? Honnan érdemes beszerezni a legfinomabbakat?

Persze, hogy vannak! A túra is erről szól, hogy megmutassam és bemutassam ezeket. A legjobb manufaktúrák boltjait a belvárosban lehet megtalálni, a nemzetközi csokoládék közül pedig leginkább két-három helyszínen és az interneten lehet válogatni. Ezekről bővebben infót pedig mindenki kap a túrán vagy a honlapomon.

Kinek ajánlod a csokoládétúrákat?

Ajánlom azoknak, akik nagyon szeretik a csokoládét, de még bele sem gondoltak abba, hogy esetleg egy sokkal szélesebb választék is létezik annál, amit a szupermarketek és a bevásárlóközpontok vagy ABC -k polcai kínálnak. Ajánlom azoknak, aki szeretik a különleges és tiszta ízeket, és elkötelezett hívei a tudatos fogyasztásnak. Ajánlom azoknak, akik szeretik tudni, hogy miből készült a termék amit megesznek, vagy esetleg szeretik tudni, hogy ki készítette. Sőt: szeretik azt a pillanatot, amikor maga a készítő mutatja be a saját termékét.

csokitura (1)

csokitura (1)

Ajánlom azoknak, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan és milyen alapanyagokból készül a csokoládé. Ajánlom azoknak, akik nemcsak új emberekkel szeretnek ismerkedni, hanem új ízekkel is. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne több mint négy órát a csokoládé bűvöletében eltölteni. Van egy túrázom, aki minden egyes túrára eljön, és mindig ugyanolyan lelkesedéssel vesz részt rajta. Nekem ez egy nagyon jó megerősítés és visszajelzés, mert ez bizonyíték arra, hogy mindig sikerül valami újat becsempészni a programba.

Ha tetszik a program, oszd meg a barátaiddal!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Engedélyezte az Európai Bizottság a házi tücsköt mint élelmiszert
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ráadásul a jószágok kevés takarmányt igényelnek.

Link másolása

Az MTI tudósít az Európai Bizottság döntéséről, miszerint a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként ezentúl elismertek lesznek az európai piacon.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:

e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra - közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Link másolása
KÖVESS MINKET: