Csirkemellfalatok karfiolos rétessel
Hatalmas fejű karfiolok meresztgetik a szemüket rám mindenfele. Egye fene, egyet elhoztam a zöldségestől, gondoltam, legyen valami más belőle, mint amiket megszoktunk. Aki szereti a sós réteseket, annak tetszeni fog hús nélkül is.
1 csomag leveles tészta
1 nagy karfiol
40 dkg rukkola
2 evőkanál (kókusz) olaj
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
3 evőkanál mascarpone, vagy más natúr sajtkrém
3-4 evőkanál (kókusz)liszt
50 dkg csirkemellfilé
5 fokhagyma gerezd
só
bors
paprika
kevés olaj
Elkészítés
A csirkemellfiléket megmostam, letörölgettem, felvágtam, majd fokhagymával, sóval, borssal, paprikával bedörzsöltem, öntöttem rá kevés olajat, és állni hagytam. A karfiolt megmostam, három nagyobb virágot félretettem, a többit fokhagymás olajon elkezdtem párolni, sóztam, öntöttem alá egy deci vizet, és lefedtem.
Mikor megpuhult, és a víz majdnem elfőtt, a három virágot rátettem a tetejére, hogy gőzölődjenek át. Újból lefedtem. Mikor az összes vizet elfőtte, a három virágot kivettem, félretettem. Az edényben, a karfiollal elkevertem a rukkolát, főztem, míg össze nem esett, az egészet kézi krumplinyomóval megnyomkodtam. Belekevertem a kókuszlisztet, kis lángon kavargatva pirítottam, majd hozzáadtam a tojást és a sajtkrémet is. Jól eldolgoztam, megborsoztam. Hagytam hűlni.
A leveles tésztát kettévágtam, lisztezett deszkán kinyújtottam, felénél több részre rákentem a karfiolos pépet, és a közepébe egy csíknyit tettem a párolt virágokból, amit szép egyforma darabokra szétszedtem. Feltekertem. Tepsibe tettem, tojással megkentem a tetejét, és itt-ott megszurkáltam egy hústűvel.
Előmelegített, 220 fokos sütőbe toltam a rudakat 20 percre. Mialatt sültek, egy serpenyőben kisütöttem a csirkemellfiléket.
Ha tetszett a recept, oszd meg a barátaiddal is!