Csicsókaleves kolbászcsipsszel
35 dkg csicsóka
1 db közepes krumpli
5 dkg sütőtök
1 fej közepes vöröshagyma/vagy 1 szál póréhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
6 – 7 dl víz
só, bors
0,5 dl tejszín
1 kis csokor petrezselyemzöld
2 evőkanál olívaolaj
Levesbetétnek:
1. pirított bacon vagy kolbászcsipsz
2. brie sajt
3. 1 marék dió durvára aprítva, kissé megpirítva
4. hedonistáknak mindegyik
A csicsókákat beáztattam. Közben megpucoltam és felaprítottam a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy lábasban felhevítettem az olívaolajat, majd rádobtam a vöröshagymát ás közepes lángon megdinszteltem. Sóztam. Amíg a hagyma dinsztelődött, megpucoltam és felkockáztam a krumplit és a sütőtököt. Egy kefével átdörzsöltem, megtisztítottam a csicsókát, azt is felkockáztam.
Amikor a hagyma üvegesre dinsztelődött, rádobtam a zöldségeket és a fokhagymát, majd a közepesnél kicsivel erősebb lángon pár percig pirítottam. Felöntöttem a vízzel, sóztam, borsoztam, fedő alatt puhára főztem. Közben kisütöttem egy serpenyőben a kolbászkarikákat. A petrezselymet megmostam és felaprítottam.
Amikor az összes zöldség megpuhult, botmixerrel összeturmixoltam, kevés forró levessel elkevertem a tejszínt, majd a leveshez öntöttem. Beleszórtam a friss petrezselyem felét és hagytam még egy kicsit forrni. Tálaláskor kolbászcsipszet adtam mellé és megszórtam kevés petrezselyemmel.
Földialma, tótrépa, csókapityók, csicsóka és amilyen változó, hol hogyan hívják. Adjunk egy esélyt ennek a mostoha sorsú gumósnak, megérdemli. Közeli rokonságban áll a napraforgóval.
Gumói, amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem 5–20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Héjuk színe lehet fehér, vagy sárga, de leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé. A gumók húsa hófehér. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.
A krumplinál ugyan valamivel drágább, talán éppen a mellőzöttsége miatt, de mégsem egy Beluga kaviár heroin árban kapható, és sokkal változatosabban lehet elkészíteni.
Kicsit macerás megpucolni, és némileg puffasztó hatása van, de ezt köménnyel lehet kompenzálni. Cukorbetegek is ehetik. Ráadásul csodás kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin forrás is.
Még több receptet és ötletet rizsazzunk.cafeblog.hu-n találtok.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot!