Csaroh, avagy az almás papucs
Családom minden apraja és nagyja rajong az almás finomságokért. Ezért is örültem meg annyira ennek a csuda finomnak tűnő receptnek. Apróbb változtatásokat eszközöltem, mert a két legnagyobb fiúnál mumus a mazsola a sütikben. Tehát ez kimaradt! Valamint a vanília puding is abszolút opcionális, nem az eredeti recept része! Első látásra beleszerettem, és nem csalódtam.
a tésztához:
200 g puha vaj
120 g porcukor
2 egész tojás
100 ml tej
8 g sütőpor
csipet só
2 teásaknál vanília eszencia
1 citrom reszelt héja
500 liszt
a töltelékhez:
6 közepes alma
3 evőkanál cukor
3 teáskanál őrölt fahéj
5 szem kardamom vagy Mézeskalács fűszerkeverék,csak ez esetben hagyjuk el a fahéjat!
1/2 citrom leve
diónyi vaj
kb. 30 ml víz
Elkészítés
A tésztát nem az eredeti recept szerint előző este, hanem a sütés napján állítottam össze (finom lett így is). Ehhez a puha vajat habosra kevertem a cukorral, ezután a tojással, majd a tejjel is. A legvégén adtam hozzá a sót és a vanília eszenciát.
Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, belereszeltem a citrom héját és puha tésztát gyúrtam (nekem kellett még egy csipetnyi liszt, mert ragadt). Nejlon zacskóba csomagolva hűtőszekrénybe tettem pihenni 1 órát. Sütés előtt kivettem, szobahőre, hogy felmelegedjen a tészta.
Eközben elkészítettem a tölteléket, amihez az almákat megmostam, megtisztítottam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A citrom levét rácsavartam és kevés vízzel, fahéjjal, cukorral, kardamommal együtt kis lángon diónyi vajon megpároltam. A tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtottam, ezután 12-15 cm-es kockákra vágtam. Majd ezeket átló mentén feleztem, így 2 háromszöget kaptam.
A háromszög egyforma száraival párhuzamosan 2- 2 bevágást ejtettem, a kihűlt tölteléket a tészta közepére helyeztem (kevés vanília pudingot is csempésztem mellé) előbb az egyik oldalról, majd a másikról is ráhajtottam a 2 csücskét. Sütőpapíros tepsire sorakoztatva, előmelegített sütőben 180 °C fokon, légkeverésen, kb. 15 perc alatt sültek szép világos barnára.
Rácsra sorakoztattam a papucskákat hogy hűljenek, utána porcukorfelhővel beborítottam mindegyiket. A tésztája frissen ropogós volt, másnapra megpuhult, ami az ízélményt cseppet sem csorbította! Népes családomnak nagyon ízlett, ezért többször is el fogom készíteni