Crème brûlée három felvonásban
Sokan találkozhattatok már ezzel a felül ropogós, alul krémes édességgel. Mennyei! Eredete több évszázaddal korábbra tehető ennek a francia eredetű finomságnak. Az első lejegyzett recept François Massialot szakácskönyvében található 1691-ből. Igazi időutazás!
Pár trükköt kell betartani és a végeredménnyel tarolhatunk az éhes vendégek előtt. De léleksimogatóként is elkészíthetitek magatoknak a crème brûléet. Akár több napra előre! Az ízesítés terén pedig csak a képzelet szab határt. Én most három ötlettel rukkolok elő. Elkészítési idő: 40 perc + hűtés.
3,5 dl minimum 30% zsírtartalmú tejszín
1,5 dl házi tej vagy 3,5 % zsírtartalmú tej
5 dkg cukor
1 csipet só
4 tojássárgája
1 db vanília kikapart belseje
víz a tepsibe
kb. 8 ek. cukor a befejezéshez
Elkészítés
Lássunk neki az egyszerű és finom desszertünkhöz! Keverjük össze a kimért tejszínt és a tejet a cukorral, sóval és a kikapart vanília magjaival egy edényben. Annál jobb, minél magasabb zsírtartalmú tejet vagy tejszínt használunk.
Tipp: a megmaradt vanília külsejéből készítsetek házi vaníliás cukrot! Rejtsétek el egy porcukorral teli zárható üvegben a megmaradt "héjakat"!
Tegyük fel a gázra a lábast és alacsony fokozaton, takarék lángon addig kevergessük a tejes-tejszínes alapunkat, míg fel nem olvad benne a cukor. Majd lehúzzuk a tűzről az edényt és az előbbiekhez hozzákeverünk 4 db tojássárgáját! Nem szabad felforralni a tejes keveréket, mert különben összekapja a meleg a tojássárgáját és csomós/darabos végeredményt kapunk.
4 db tűzálló formába osztjuk az édes crème brûlée alapot. Minden tálka 2/3 részig legyen tele. Egy magasabb peremű tepsibe helyezzük a tálkákat, és 1/3 magasságig felöntjük meleg vízzel. Kb. 160 °C-os sütőben 30 percig sütjük a krémünket. Ne maradjanak tovább a sütőben vagy a vízben a tálkák! Amikor letelik az idő, kivesszük a megdermedt krémeteket, és hagyjuk kihűlni. Felhasználásig a hűtőbe tesszük a crème brûlée-t.
Közvetlen tálalás előtt (nem hamarabb) egyenletesen megszórjuk a sült krémet kb. 2 ek. cukorral és szakácsfáklyával egyenletesen rákaramellizáljuk. Vigyázzunk, hogy ne tartsuk sokáig egy helyben a fáklyát, mert különben a cukor megfeketedik és keserű lesz. Rövid időn belül tálaljuk a desszertet! Mindenki élvezni fogja, hogy az üvegszerű, aranybarnás karamellt egy kiskanállal feltöri, és alatta édes-krémes meglepetés bújik meg!
Az ízesítések tárháza kifogyhatatlan. Most néhány ötletet megosztok veletek:
Narancsos - tálkánként egy darab narancs héját hozzáreszeljük a krémhez és elkeverjük!
Kávés - tálanként 1 tk. jó minőségű instant kávéport adunk hozzá a tejszínes alaphoz.
Csokis meglepetés - Bármelyik változatnál a tálka aljába elrejthetünk 2-3 kocka étcsokoládét! Hihetetlenül finom végeredményt kapunk!
Próbálkozzatok újabbnál újabb ízkombinációkkal! Tálaláskor némi gyümölccsel is csábítóbbá tehetjük ezt az ellenállhatatlan desszertet.
Ajánld másoknak is, ha tetszett!