Citromkrémes máktorta
A mákpiskótához:
4 db tojás
8 evőkanál nádcukor
8 evőkanál mákolaj vagy semleges ízű olaj
1 kezeletlen citrom reszelt héja
8 evőkanál mákliszt vagy 10 evőkanál mák darálva
1 csapott teáskanál foszfátmentes sütőpor
A citromkrémhez:
200 ml frissen facsart citromlé
2 db kezeletlen citrom reszelt héja
5 db tojás
2 db tojássárgája
225 g nádcukor
250 g puha vaj
350 g görög joghurt
1 zacskó lapzselatin vagy zselatin fix
A légkeverése sütőt előmelegítem 180 fokra. A mákpiskótához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a tojássárgákat, majd lassanként az olajat. Félreteszem a robotgépet és spatulával beledolgozom a citromhéjat, máklisztet és a sütőport.
Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem és 30-40 perc alatt megsütöm. A mákliszt annyiban jobb, hogy az olajat már kisajtolták belőle, tehát tényleges liszt, sokkal szárazabb.
Amíg a torta sül elkészítem a krémet. A citromlevet, héjat, cukrot és a villával kissé felvert tojásokat egy hőálló edényben összekeverem. Gőz fölött dolgozok, tehát olyan méretűt választok, ami alatt egy lábos egy kevés vízzel elfér. A vizet közepes lángon forralom és habverővel folyamatosan keverem a citromkrémet amíg besűrűsödik (10-12 percig).
Leveszem a gőzről és hozzáadom a puha, kockákra vágott vajat. Homogénre keverem, majd hűtőbe teszem. Ha már kihűlt a krém, akkor fellazítom a görög joghurttal. Én szeretem a joghurtos verziót, de természetesen anélkül is kerülhet a tortára. És ha már joghurt, akkor attól folyósabb lesz, ezért bele a zselatin.
A mákpiskótát háromba vágom. Tortakeretbe helyezem és kerül köré is egy kevés krém. Következő alkalommal, nem a szemmértékemre bízom a tortaszeletelést, ugyanis alig maradt harmadik tortalapom a tetejére :) Szépséghibás, de igazán finom a végeredmény. Hűtőbe tettem éjszakára. Utána szépen szeletelhető.
Tippek:
Mákliszt hiányában többször átdarált mákkal is tökéletes.
Akár nagyobb keretben is süthető (26-28 cm) és akkor elég ketté vágni a piskótát.
Kávé, tea mellé, de akár az ünnepi asztalra is tökéletes desszert citromrajongóknak.
Ha selymesebb krémet szeretnétek, akkor hagyjátok el a reszelt citromhéjat.
További különleges finomságokért katt: Colors in the Kitchen-re!