Briós házilag
Szeretitek a brióst? Ettetek már tökéletes változatot? Mi most egy nagyon finom brióst mutatunk meg nektek, ami egy pohár meleg itallal kiváló reggeli. Időigényes finomság, de higgyétek el megéri elkészíteni.
Terei-Vígh Krisztina receptje a Á la carte Kulinária blogról
Az egész tészta lényege, hogy az alapanyagokat összekeverjük, kivéve a vajat, elkezdjük dagasztani, majd a kockára vágott vajat apránként dagasztjuk bele a tészába. Eleinte írtózatosan ragad, az első 10 percben nem gondolod, hogy ez a tészta valaha összeáll. 20 perc után már érződik a változás és kb. 30-35 perc alatt az összes vajat bele tudjuk dolgozni, a tészta pedig ugyan lágy marad, de mégis szépen kisimul.
A dagasztás egyáltalán nem megterhelő, ne ijedjetek meg tőle! Rá kell érezni és a többi jön magától, az eredmény pedig kárpótol. Nem állítjuk, hogy gyorsan elkészül, mert előző nap el kell kezdeni és sütés előtt is kell 2 és fél óra kelesztés, de nagyon-nagyon jó lesz, úgyhogy kitartást!
Fontos: a vajnak nagyon hidegnek kell lennie, mert a meleg vagy olvasztott vajjal más textúrát kapunk.
Hozzávalók:
25 dkg sótlan hideg vaj kis kockákra vágva
50 dkg fehérliszt
5 dkg cukor
1,5 dkg friss élesztő
10 g só
35 dkg tojás (fontos lemérni)
1 felvert tojás a sütés előtt a briós tetejére
Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet, a tojást, a sót, a cukrot és az élesztőt. Öntsük ki a lágy tésztát NEM lisztezett munkafelületre, és a francia dagasztás módszerével kezdjük el dagasztani. Tíz perc elteltével darabonként adagoljuk hozzá a vajat, és dagasszuk tovább ugyanezzel a módszerrel. A vaj így vékony rétegben kerül bele a tésztába, kicsit úgy, mintha hajtogatva lenne. Körülbelül 20 perc alatt az összes vaj elfogy, a tészta pedig szép sima lesz.
A tészta a dagasztás kezdetén nagyon ragad, a kezed tésztás lesz, de legyél kitartó, mert a végére egész szépen elválik majd a táltól és a kezedtől is. :) Formázzunk gömböt és egy tálban hagyjuk kelni szobahőmérsékleten két órát. A kelesztési időt követően hajtsunk rajta egyet és lefedve tegyük hűtőbe 12-14 órára. A hűtőben történő kelesztés nagyon fontos, annak érdekében, hogy a vaj szerkezete stabilizálódjon. Szóval semmiképp sem kihagyni ezt a lépést!
A francia dagasztás technikájáért katt ide:
A hideg kelesztést követően gyúrjuk át a tésztát és formázzuk. Én muffin formában sütöttem, nekem 12 darab lett belőle, de ennél lehet többet készíteni ebből az adagból, mert a 12 darab eléggé nagy lesz és összenő miután megkel és megsül. Ha muffin formánál maradunk, akkor jól ki kell vajazni, hogy ne ragadjon bele a briós a sütés során. A formázást én úgy csináltam, hogy elosztottam a tésztát 16 részre, ebből 12 db ment a formák aljára, majd a maradék négyet pedig elharmadoltam, így lett 12 db kicsi gombócom, amit a nagyok tetejére helyeztem. Kicsit összedolgoztam.
Hagyjuk kelni a briósokat 2 és fél órán keresztül. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a briósokat pedig kenjük le a felvert tojással. Az előmelegített sütőben süssük készre őket körülbelül 20-30 perc alatt. Az eredeti recept 40 percet írt, de az én sütőmben az nagyon sok lett volna. Érdemes a briós belsejét hőmérővel mérni, és akkor jó, ha 95 fokos. Nem szabad kiszárítani. Hagyjuk kihűlni és vegyük ki a formából.
További finom ételekért kattintsatok az A' la carte Kulinária blogra!
Ha szereted a brióst, nyomj egy lájkot!