GASZTRO

Bonbonkaland a Szamosnál

Egy novemberi ködös-szürke pénteken kerekedtünk fel, hogy látogatást tegyünk a Szamos Csokoládéiskola műhelyébe. Hiába próbálta kedvünket szegni a barátságtalan, esőre hajló idő, rögtön felvillanyozódtunk, ahogy - a Szamos Gourmet házba belépve – megcsapott minket az isteni csokiillat.

Link másolása

Egy novemberi ködös-szürke pénteken kerekedtünk fel, hogy látogatást tegyünk a Szamos Csokoládéiskola műhelyébe. Hiába próbálta kedvünket szegni a barátságtalan, esőre hajló idő, rögtön felvillanyozódtunk, ahogy - a Szamos Gourmet házba belépve – megcsapott minket az isteni csokiillat.

Dömötör Niki cikke

Mervai Márk fotói

Lehetséges az, hogy a csoki illata már önmagában is telítve van boldogsághormonokkal…? Nem tudjuk, de a kedélyes alaphangulatot mindenesetre biztosította. Az élmény ecsetelésekor azért az esztétikai szempontokat sem hagyhatjuk figyelmen kívül: körülöttünk, amerre csak néztünk, mesterien megformált bonbonok, falásra csábító trüffelek, csinos, falatnyi kis aprósütemények és még ki tudja, milyen édességek vártak arra, hogy a betérő vendég megkóstolja őket.

Egy csoki- és úgy általában édességimádó számára valóban elbűvölő ez a hely. A Vörösmarty téri Szamos Gourmet ház 2011 novemberében nyitotta meg kapuit az édesszájú nagyközönség előtt. Nem pusztán elegáns cukrászdaként működik, lehet itt kapni kiadós angol reggelit, akár ebédet is. Amiért azonban mi jöttünk, az a színfalak – pontosabban egy üvegparaván - mögött rejlett. Arra voltunk kíváncsiak, milyen a helyben, frissen előállított Szamos bonbon, ami az itt működő csokoládéiskola műhelyében készül.

Érkezésünk után nem sokkal már a csokoládémesterrel, Haraszti Andorral beszélgettünk az üvegparaván másik oldalán. A műhelybe lépve – miután kaptunk kötényt és sapkát - rögtön feltűnt az olvadt csokoládét folyamatosan keverő-forgató gépezet, amit ugyan már sokszor elképzeltem, de bevallom, élőben még egyszer sem láttam…

Elöljáróban a mester mondott néhány szót magáról a kakaógyümölcsről, a kakaóbabról, a kakaó előállításának folyamatáról. Az asztalon volt minden „szemléltetőeszköz”: piros és sárga kakaógyümölcsök (mint megtudtuk, a színbeli eltérés az érettség fokát jelzi), pörkölt, összezúzott kakaóbabok, ét-, tej- és fehércsoki-pasztillák. Ezeket szép sorban meg is kóstoltuk. Közben sok alapvető információt tudtunk meg.

Az is kiderült például, hogy a csokinak három fő ellensége van: a nedvesség, a hőmérséklet és a falánk gyomor. Hiszen, ha víz kerül a csokiba, összeugrik, öntésre alkalmatlan lesz; a hőmérséklet-ingadozásokra is nagyon érzékeny, ilyenkor kicsapódik a tetején a kakaóvaj. Az utolsó „ellenség” természetét nem kellet magyarázni. :)


A töltelékanyagokra rátérve Andor megmutatta, milyen ízűek lesznek a bonbonjaink. Természetesen marcipánból készült a krém, egy kis karácsonyi ízvilággal megbolondítva: került bele narancshéj és egy kis Grand Marnier-likőr is. Maga a marcipán régen hengergépek – valcnik – között készült. A hengerek távolsága állítható volt, minél többször engedték át rajtuk a masszát, annál finomabb állagú lett a marcipán. Hogy szavait szemléltesse, elővarázsolt a hűtőből egy óriási marcipántömböt, amiből szintén kóstoltunk egy csipetnyit...

A mester elmondta: figurakészítésnél fontos szempont, mennyi cukor kerül a masszába, hiszen ez adja a stabilitását. A megízlelt marcipán egyébként úgynevezett egyszeres marcipán volt, ez azt jelenti, hogy egy kiló mandulához egy kiló cukor került.

Miután megismerkedtünk az összes alapanyag tulajdonságaival, nekiláttunk a bonbonöntésnek. Először csak áhítatosan figyeltem, hogyan szedi ki a mester az olvadt csokit merőkanállal egy tálba, de aztán én is bekapcsolódtam a munkálatokba. A 40-50 fokra felolvasztott csokit kiöntöttük a gránitlapra, minél vékonyabbra eloszlatva, hogy gyorsan lehűljön. Ezután következett a temperálás. Andor mozdulatai a spaknival és a kenőkéssel először szinte követhetetlennek tűntek, olyan boszorkányos gyorsasággal és ügyességgel dolgozott.

Amikor 28-30 fokosra hűlt a csoki, visszakerült az edénybe. Ezután kellett a bonbonformába tölteni, amit nagyon stabilan szükséges tartani, hiszen az olvadt csokinak – ki gondolta volna – komoly súlya van… Miután kiráztuk a formában keletkezett buborékokat és kicsurgattuk a felesleges csokit, szépen letisztogattunk kártyával minden oldalt, hagytuk dermedni. Egy idő után kivettük a hűtőből, a habzsákba töltött finom marcipános krémmel egyenként megtöltögettük a csokiburkokat.

Aztán következett a talpalás, amihez ismét le kellett temperálni egy adag csokit, majd precízen, lyukak nélkül befedni vele a bonbonokat. Végül megint hűtőbe tettük és izgatottan vártuk a végeredményt. Annak ellenére, hogy a nagyon szimpatikus, „amit elrontunk, azt megesszük” alapelvet követtük, sok és szép bonbon született. Miután egy határozott mozdulattal kiütöttük a formából a megdermedt bonbonokat, nem maradt más hátra, mint a nagy mű megkóstolása és a maradék becsomagolása.

Közben megtudtuk: a csokoládéiskola kurzusain nem csak a bonbonöntés gyakorlatát sajátíthatják el az érdeklődők, van lehetőség trüffelkészítésre és tortadíszítésre is. Sőt, karácsony közeledtével előrukkoltak egy újdonsággal: november közepétől szaloncukor-órát is tartanak a csokoládémesterek. A csokoládéiskolának ajándékkártya-akciója is van, a kiváltott kártyához ráadásul ingyen jár a díszcsomagolásos, különleges bonbonválogatás.

További részleteket a Szamos Csokoládé Iskola honlapján és Facebook-oldalán találhattok.

Szamos Gourmet Ház, Kávéház, Cukrászda, Csokoládészalon

1052 Budapest, Váci u. 1.

Ha szereted a Szamos-desszerteket, nyomj egy lájkot! :)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Engedélyezte az Európai Bizottság a házi tücsköt mint élelmiszert
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ráadásul a jószágok kevés takarmányt igényelnek.

Link másolása

Az MTI tudósít az Európai Bizottság döntéséről, miszerint a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként ezentúl elismertek lesznek az európai piacon.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:

e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra - közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Link másolása
KÖVESS MINKET: