hirdetés

GASZTRO

Bonbonkaland a Szamosnál

Egy novemberi ködös-szürke pénteken kerekedtünk fel, hogy látogatást tegyünk a Szamos Csokoládéiskola műhelyébe. Hiába próbálta kedvünket szegni a barátságtalan, esőre hajló idő, rögtön felvillanyozódtunk, ahogy - a Szamos Gourmet házba belépve – megcsapott minket az isteni csokiillat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. november 28.

hirdetés

Egy novemberi ködös-szürke pénteken kerekedtünk fel, hogy látogatást tegyünk a Szamos Csokoládéiskola műhelyébe. Hiába próbálta kedvünket szegni a barátságtalan, esőre hajló idő, rögtön felvillanyozódtunk, ahogy - a Szamos Gourmet házba belépve – megcsapott minket az isteni csokiillat.

Dömötör Niki cikke

Mervai Márk fotói

Lehetséges az, hogy a csoki illata már önmagában is telítve van boldogsághormonokkal…? Nem tudjuk, de a kedélyes alaphangulatot mindenesetre biztosította. Az élmény ecsetelésekor azért az esztétikai szempontokat sem hagyhatjuk figyelmen kívül: körülöttünk, amerre csak néztünk, mesterien megformált bonbonok, falásra csábító trüffelek, csinos, falatnyi kis aprósütemények és még ki tudja, milyen édességek vártak arra, hogy a betérő vendég megkóstolja őket.

hirdetés

Egy csoki- és úgy általában édességimádó számára valóban elbűvölő ez a hely. A Vörösmarty téri Szamos Gourmet ház 2011 novemberében nyitotta meg kapuit az édesszájú nagyközönség előtt. Nem pusztán elegáns cukrászdaként működik, lehet itt kapni kiadós angol reggelit, akár ebédet is. Amiért azonban mi jöttünk, az a színfalak – pontosabban egy üvegparaván - mögött rejlett. Arra voltunk kíváncsiak, milyen a helyben, frissen előállított Szamos bonbon, ami az itt működő csokoládéiskola műhelyében készül.

Érkezésünk után nem sokkal már a csokoládémesterrel, Haraszti Andorral beszélgettünk az üvegparaván másik oldalán. A műhelybe lépve – miután kaptunk kötényt és sapkát - rögtön feltűnt az olvadt csokoládét folyamatosan keverő-forgató gépezet, amit ugyan már sokszor elképzeltem, de bevallom, élőben még egyszer sem láttam…

Elöljáróban a mester mondott néhány szót magáról a kakaógyümölcsről, a kakaóbabról, a kakaó előállításának folyamatáról. Az asztalon volt minden „szemléltetőeszköz”: piros és sárga kakaógyümölcsök (mint megtudtuk, a színbeli eltérés az érettség fokát jelzi), pörkölt, összezúzott kakaóbabok, ét-, tej- és fehércsoki-pasztillák. Ezeket szép sorban meg is kóstoltuk. Közben sok alapvető információt tudtunk meg.

Az is kiderült például, hogy a csokinak három fő ellensége van: a nedvesség, a hőmérséklet és a falánk gyomor. Hiszen, ha víz kerül a csokiba, összeugrik, öntésre alkalmatlan lesz; a hőmérséklet-ingadozásokra is nagyon érzékeny, ilyenkor kicsapódik a tetején a kakaóvaj. Az utolsó „ellenség” természetét nem kellet magyarázni. :)


A töltelékanyagokra rátérve Andor megmutatta, milyen ízűek lesznek a bonbonjaink. Természetesen marcipánból készült a krém, egy kis karácsonyi ízvilággal megbolondítva: került bele narancshéj és egy kis Grand Marnier-likőr is. Maga a marcipán régen hengergépek – valcnik – között készült. A hengerek távolsága állítható volt, minél többször engedték át rajtuk a masszát, annál finomabb állagú lett a marcipán. Hogy szavait szemléltesse, elővarázsolt a hűtőből egy óriási marcipántömböt, amiből szintén kóstoltunk egy csipetnyit...

A mester elmondta: figurakészítésnél fontos szempont, mennyi cukor kerül a masszába, hiszen ez adja a stabilitását. A megízlelt marcipán egyébként úgynevezett egyszeres marcipán volt, ez azt jelenti, hogy egy kiló mandulához egy kiló cukor került.

Miután megismerkedtünk az összes alapanyag tulajdonságaival, nekiláttunk a bonbonöntésnek. Először csak áhítatosan figyeltem, hogyan szedi ki a mester az olvadt csokit merőkanállal egy tálba, de aztán én is bekapcsolódtam a munkálatokba. A 40-50 fokra felolvasztott csokit kiöntöttük a gránitlapra, minél vékonyabbra eloszlatva, hogy gyorsan lehűljön. Ezután következett a temperálás. Andor mozdulatai a spaknival és a kenőkéssel először szinte követhetetlennek tűntek, olyan boszorkányos gyorsasággal és ügyességgel dolgozott.

Amikor 28-30 fokosra hűlt a csoki, visszakerült az edénybe. Ezután kellett a bonbonformába tölteni, amit nagyon stabilan szükséges tartani, hiszen az olvadt csokinak – ki gondolta volna – komoly súlya van… Miután kiráztuk a formában keletkezett buborékokat és kicsurgattuk a felesleges csokit, szépen letisztogattunk kártyával minden oldalt, hagytuk dermedni. Egy idő után kivettük a hűtőből, a habzsákba töltött finom marcipános krémmel egyenként megtöltögettük a csokiburkokat.

Aztán következett a talpalás, amihez ismét le kellett temperálni egy adag csokit, majd precízen, lyukak nélkül befedni vele a bonbonokat. Végül megint hűtőbe tettük és izgatottan vártuk a végeredményt. Annak ellenére, hogy a nagyon szimpatikus, „amit elrontunk, azt megesszük” alapelvet követtük, sok és szép bonbon született. Miután egy határozott mozdulattal kiütöttük a formából a megdermedt bonbonokat, nem maradt más hátra, mint a nagy mű megkóstolása és a maradék becsomagolása.

Közben megtudtuk: a csokoládéiskola kurzusain nem csak a bonbonöntés gyakorlatát sajátíthatják el az érdeklődők, van lehetőség trüffelkészítésre és tortadíszítésre is. Sőt, karácsony közeledtével előrukkoltak egy újdonsággal: november közepétől szaloncukor-órát is tartanak a csokoládémesterek. A csokoládéiskolának ajándékkártya-akciója is van, a kiváltott kártyához ráadásul ingyen jár a díszcsomagolásos, különleges bonbonválogatás.

További részleteket a Szamos Csokoládé Iskola honlapján és Facebook-oldalán találhattok.

Szamos Gourmet Ház, Kávéház, Cukrászda, Csokoládészalon

1052 Budapest, Váci u. 1.

Ha szereted a Szamos-desszerteket, nyomj egy lájkot! :)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
GASZTRO

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.

hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.

5. Ne zsúfoljuk tele a serpenyőt!

A túl sok egyszerre sütött húsdarabtól a forró olaj hőmérséklete csökken, ez pedig befolyásolja a sütési időt, összességében pedig a végeredményt is. Kényelmes távolságra helyezzük el egymástól a combokat, szárnyakat vagy mellcsíkokat. Ha nagyon sietünk, inkább állítsunk hadrendbe egy második serpenyőt is.

6. Mindig tartsuk szemmel a serpenyőt!

A rántott csirke nagyjából 15-20 perc alatt elkészül, de ez nem azt jelenti, hogy az olajba áztatás után ott is lehet hagyni a serpenyőt. Aki tökéletes rántott csirkét szeretne, folyamatosan ellenőrizze az olaj hőmérsékletét, és ha szükséges, időnként állítson a tűzhely lángján.

7. Azonnal tálaljuk!

Amikor a panír aranybarna, a csirke átfőtt, tegyük egy papírtörlővel bélelt edénybe a kész húst. Tálalás előtt hagyjuk 5 percet állni: ettől leülepszik a szaft és befejeződik a fehérjék főzése, végeredményben pedig puha, omlós lesz a csirke.

8. Extrák

Ha nem egyszerre faljuk fel az összes rántott csirkét, érdemes a felmelegítésnél is betartani néhány aranyszabályt. Miután kivesszük a hűtőből, hagyjuk állni szobahőmérsékleten 30 percig. Ezután helyezzük egy 200 fokra felmelegített sütőben rácsra, amíg kellően át nem melegszik. Ez csirkemell esetében nagyjából 14-18 perc, ha szárnyat és combot melegítünk, akkor elég 8-12 perc is. Persze aki teheti, vissza is dobhatja az olajba egy kicsit a csirkét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO

A Disney nyilvánossá tette kedvelt édességük receptjét

A fagyasztott desszert elkészítése könnyebb, mint azt gondolnánk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 12.

hirdetés

Ha valaha is jártál Disneyland-ben, akkor nagy esély van rá, hogy már kóstoltad a nagy népszerűségnek örvendő „Dole Whipet”. A Dole Whip a Disney hivatalos fagyasztott desszertje, ami csak a meseparkokban és a cég által üzemeltetett üdülőhelyeken kapható – írja a Mirror.

Először 1986-ban mutatták be Disneyland Adventureland részén egy Tiki bárban, és mivel hatalmas sikert aratott, a mai napig fent van az étlapon.

Ha még nem volt lehetőséged megkóstolni, akkor itt a lehetőség, hogy megtedd. A Disney először tette nyilvánossá a receptet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, mindössze három összetevőre van szükségünk. A hagyományos ízvilág eléréséhez a Disney szerint egy nagy gombóc vanília fagyi, 120 ml ananászlé és két csésze fagyasztott ananász kell.

Az összes hozzávalót egy turmixgépbe kell tenni, majd addig kell keverni, míg krémes állagot nem kapunk.

hirdetés

Lapozz a posztért:

Az eredmény attól függ, hogy mennyire követjük az előírt mennyiségeket. Kedvünkre variálhatjuk a hozzávalók mértékét, és akár kanalazhatós fagyi-szerű masszát, avagy jó sok ananászlével hígítva smoothie állagú italt is kaphatunk.

Az eredetit -, ahogy a parkokban is – a felnőttek részére meg lehet bolondítani egy kis rummal. És így együtt élvezheti az egész család Disneyland ízeit a kanapén.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2020. december 08.

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés

Bassi ezek után ismerteti a tökéletes bolognai spagettit eredményező, mégis kevesek által ismert recept lépéseit:

1. Pirítsuk meg a kiválasztott zöldségeket (sárgarépa, szárzeller - szerk.) extra szűz olívaolajon.

2. Adjuk hozzá a húst. A hagyományos receptben marha-disznó keveréket használnak, de ízlés szerint lehet csak marha is.

3. Addig pirítsuk, amíg a hús egyenletesen barna nem lesz. Ez az egyik legfontosabb lépés.

4. Engedjük fel borral a serpenyő aljára ragadt pörzsanyagot, mely a hús pirítása közben rakódott le.

5. Végül ízlés szerint fűszerezzük, és adjuk hozzá a paradicsompürét és némi vizet. A készülő ragut óvatosan forraljuk néhány órán keresztül.

Léteznek ugyanakkor tipikus hibák is, amiket sokan elkövetnek a spagetti elkészítése közben.

A szakács szerint a két legjellemzőbb tévedés, hogy sokan olajat adnak a tészta főzővizéhez, majd a már készre főzött tésztát végül vízzel átöblítik.

Bassi szerint ha megfelelő minőségű tésztát választottunk, akkor csak kevés keményítő szabadul fel a főzés során, ez pedig megakadályozza a tészta összetapadását.

Szintén a keményítővel van összefüggésben, hogy miért nem érdemes az elkészült tésztát vízzel átöblíteni. Bassi szerint ugyanis ilyenkor a víz lemossa azt a vékony keményítő-réteget, ami elősegíti a tészta és a mártás megfelelő összeragadását.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: