Beigli helyett: flódni
Olyan süteményt kell választani, ami elég komplikált ahhoz, hogy a karácsonyi menüt ünnepélyessé tegye. Van benne dió és mák is, tehát elmaradhat a veszekedés. Nagyon tömény és édes. Épp ezért gazdaságos is, mert nem lehet belőle sokat enni egyszerre. Így aztán kifejezetten előnyös tulajdonsága, hogy sokáig eláll.
Ez egy jellegzetes magyar zsidó sütemény. A recept még a középkorból származik, de mai formáját a Kárpát-medencei zsidóság által nyerte el, magában hordozva az itt élő népek és kultúrájuk sokszínűségét. Változatos ízek alkotnak egységet egymással, de külön-külön is nagyon nemes és finom alapanyagokat tartalmaz. A tökéletes harmónia kedvéért azonban javallott együtt fogyasztani.
Az alábbi recepttől biztos többen ijedten zárjátok be a böngészőablakot, de korántsem olyan bonyolult, mint amilyen hosszú. Aki nem szeret, és nem tud sütni vagy csak sátoros ünnepekkor áll neki süteménykészítésnek, az is könnyedén elboldogul a leírás alapján.
Sok sikert, jó étvágyat és ne felejtsétek: bátraké a szerencse!
Elkészítés
Tészta (10 perc)
60 dkg liszt
35 dkg margarin
Ezeket először morzsold össze és adj hozzá:
1 dkg élesztőt
2 dl hideg vizet
8 dkg kristálycukrot
Gyúrd össze és csinálj belőle egy vastag rudat (ne ijedj meg, ragadós lesz, de nem baj)! Tedd hideg helyre, amíg elkészülnek a töltelékek! De a legjobb 1 napot vagy éjszakát a hűtőben hagyni.
Mák/dió töltelék (5-5 perc)
Én mindig pont 50 dkg-t veszek (darálva, ezért otthon már nem kell se darálni, se méricskélni)
50 dkg mák és dió
40 dkg kristálycukor töltelékenként
2 dl víz töltelékenként
reszelt citromhéj
10 dkg mazsola töltelékenként (vegyél GOLD mazsolát, mert az szép, nagy szemű és nincs benne mag)
Forrald fel a vizet, olvaszd el benne a cukrot és tedd bele a mazsolát is, mert így finom puha lesz. Ha átlátszó, öntsd a mák/dió+citromhéj keverékére. Tedd félre, amíg a lapok készülnek.
A mazsolát sokan nem szeretik, ezért ki is lehet hagyni – de akkor inkább ne flódnit készíts!
Alma töltelék (10 perc)
1,25 kg alma (héjastól, mindenestől mérve) – 6-7 db
30 dkg kristálycukor
fahéj
kicsi citromlé
5 evőkanál zsemlemorzsa
Az almát meg kell hámozni, lereszelni (a nagylyukú reszelőn, mert az gyorsabb) és mehet bele minden. Tedd tésztaszűrőbe az egészet, mert úgy lecsöpög a leve.
Most jön a legijesztőbb része a receptnek! (45 perc)
A tésztát vágd 5 egyforma darabra! Tegyél nagy tepsibe sütőpapírt és az első darabot vékony lappá (2-3 mm) kinyújtva tedd bele, villával szurkáld meg és mehet a sütőbe.
Sütés: 10 perc laponként, 180 fok, légkeveréses sütő
Ha kiveszed még puha a tészta, de ahogy hűlik, kemény lesz. Amíg 1 lap sül, csinálhatod a következőt. 4 db-ot kell megsütni!!!!
Innentől már gyerekjáték az egész! (10 perc)
Tepsiben marad a sütőpapír és a 4. elősütött lap – ez fontos, mert nem kell majd mosogatnod. A cukor ugyanis nagyon ragad, ha odasül a tepsi oldalához.
Így kell összerakni:
1./ Elősütött tészta
2./ Dió (nedves kézzel a legkönnyebb elsimítani)
3./ Elősütött tészta
4./ Mák (ehhez is nedves kéz a legjobb)
5./ Elősütött tészta
6./ Alma
7./ Elősütött tészta
8./ Szilvalekvár
9./ NYERS tészta (ennek a tetejét szurkáld meg villával és tojással kend be)
Sütés: 32 perc, 200 fok, légkeveréses sütő (16 perc után takard le alufóliával, hogy ne égjen meg)
Nem kell nézegetni, szurkálgatni – ennyi idő alatt tuti, hogy jó lesz. Csak másnap szabad megvágni. (ne is próbálkozz előbb, mert ronda lesz)
Soha ne vágd 2x2 centis kockáknál nagyobbra, mert úgysem tudnak nagyobbat megenni. Főleg nem háromfogásos vacsora vagy ebéd után.
Karácsonykor pedig dőlj hátra és élvezd a dicséreteket!
Ha kipróbálnád, nyomj egy lájkot! :)