Bagel, a lyukas zsemle
Ismeritek a bagelt? Ennek a reggeli péksüteménynek Amerikában nagyon nagy sikere van, de itthon is egyre több helyen kínálják. Nem kell érte sok pénzt fizetnetek, készítsétek el inkább otthon. Számos felhasználási módja ismert, hideg és melegszendvicsként is finom.
Terei-Vígh Krisztina receptje a Á la carte Kulinária blogról
Hozzávalók 8 darabhoz:
50 dkg liszt
12 g friss élesztő vagy 4 gr szárított
2,5 dl meleg víz
1 evőkanál méz
1/2 teáskanál só
1 tojás sárga
szezámmag, hagymamag, mák etc.
A lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a vizet gyúrjuk össze és 10 percig dagasszuk. Vigyázzatok a sóval, ne szórjátok az élesztőre. Hagyjuk megkelni 1 órát.
A megkelt tésztát gyúrjuk át, vágjuk 8 egyforma részre. A részeket formázzuk oválisra, nyújtsuk ki és tekerjük fel, formázzunk belőle kört. Második, harmadik darabnál már ráérzünk a lényegére, menni fog. Hagyjuk kelni 40 percig. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Tegyünk fel forrni vizet egy teáskanál cukorral, és a bageleket főzzük benne egyenként 2-3 percig. Félidőnél fordítsuk meg. Kenjük be a tetejüket tojással, szórjuk meg magokkal, és süssük aranybarnára, ez körülbelül 15 percet vesz igénybe. Erősen sütőfüggő.
További finom ételekért kattintsatok az A' la carte Kulinária blogra!
Nyomj egy lájkot, ha megkóstolnád! :)