Badacsony új étele: a halderelye
Szerda délelőtt a New York Palotában bemutatták Badacsony specialitását a Badacsonyi halderelyét. Az új étel lesz a régió gasztronómiai nagykövete, így a finom helyi borok mellé most már egy hamisítatlan badacsonyi fogást is kóstolhattok.
Az ötlet kitalálója a Badacsonyi KÖR, akik megalakulások óta azon dolgoznak, hogy a Badacsony megtalálhassa méltó helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Ehhez a jó minőségű borokon túl a gasztronómia és borturizmus fellendítésére is szükség van, ezért legújabb akciójuk során jó nevű séfeket kértek fel arra, hogy a kiváló minőségű helyi alapanyagokat felhasználva alkossanak egy új ételt.
A kreatív séfcsapat tagjai: Csapody Balázs és Jahni László a balatonszemesi Kistücsökből, Orbán Béla a Magyar Parlament és az Országalma Étteremből, Takács Lajos, az Olimpiából, Gál Attila, a Káli Art Inn-ból, valamint Wolf András és Fekete Antonio, a New York Kávéház és Salon Étteremből.
A halas finomság helyi alapanyagokból készült, de máshol is reprodukálható, hiszen például a Kéknyelű szőlő levelét egyéb szőlőlevéllel is lehet helyettesíteni. A modern szőlőművelés során számos alkalommal ritkítják a leveleket, így többször is lehet őket ételekbe tenni.
A Badacsonyi KÖR a receptet leírással és fényképekkel igyekszik minél több étteremnek eljuttatni. Reményeik szerint az új tanévben már a Vendéglátóipari Főiskolák és Szakközépiskolák tananyagának is része lesz. Először a Badacsonyi Borfesztiválon kóstolhatjátok meg a derelyét, ahol az akciót támogató Hotel Bonvino séfjei fogják elkészíteni.
Fotó: Badacsonyi Kör
Hozzávalók 5 személyre:
A tésztához:
50 dkg „00” típusú liszt
2 db tojás
6 db tojássárgája
5 dkg Kéknyelű szőlő zsenge levele (szárazva, forrázva, jeges vízben hűtve, jól kifacsarva a felesleges víztől)
1 csokor petrezselyem levél (szárazva, forrázva, jeges vízben hűtve, jól kifacsarva a felesleges víztől)
1 csipet só
0,5 dl víz
0,5 dl olívaolaj
2 db tojás a kenéshez
liszt a szóráshoz
Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg harcsafilé
10 dkg kecskesajt
5 dkg füstölt szalonna
só, bors
A tojásokat, a sárgákat, sót, az előkészített petrezselyem és szőlőlevelet egy merülő turmix segítségével pürésítjük, majd összegyúrjuk a liszttel, vízzel és olívaolajjal. Így egy selymes, zöld színű tésztát kapunk, amit lefóliázva, hűtőben tárolunk felhasználásig.
Továbbiakban a tésztát hosszú lappá nyújtjuk, az így kapott tésztalapot egy lisztes felületű asztalon megfelezzük. A harcsafilét apróra kockázzuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk, töpörtyűnek kisütjük, majd a zsírjáról leszűrjük. A kecskesajtot szétmorzsoljuk, majd összekeverjük az előkészített harcsa- és töpörtyű kockákkal, sóval, borssal ízesítjük.
A haltölteléket egyforma kis golyókká formázzunk, majd a tészta egyik felére rakjuk egymástól 5-6 cm távolságra. Körbekenjük tojással, majd ráhelyezzük a tésztalap másik felét. A tésztalapokat ügyes ujjmozdulatokkal egymáshoz illesztjük a halas töltés mentén, úgy, hogy a tészta ne sérüljön meg.
Az összeillesztett tésztákat egy pogácsa kiszúróval kiszúrjuk, vagy recés derelye vágóval egyenletesen körbevágjuk. A halderelyét sós vízben megfőzzük, majd a többi hozzávalóval tálaljuk.
Ha megkóstolnád a badacsonyi specialitást, akkor nyomj egy lájkot!