Bújtasd szalonnás, sajtos alagútba a csirkehúst, nem fogod megbánni
Mindig szeretek valami újat alkotni az ünnepek alkalmával. Készítettem már korábban hasonló receptet, de ebben a formában először. Ezúttal az ízesítése is változott.
Nagyon finom melegen, de akár hidegen is, egy szelet kenyérrel salátával.
50-60 dkg csirkemell filé
8 szelet bacon
3 szelet gépsonka
kb 15 dkg reszelt sajt( füstölt karaván-trappista sajt)
só
bors
petrezselyem, szárított lestyán ízlés szerint
4-5 db aszalt paradicsom
1 zöldhagyma
1 ek olívaolaj
diónyi vaj
3 evőkanál tejföl
2 evőkanál rozsliszt
2 tojás
1 tk. zsemlemorzsa
Elkészítés
A húst vágjuk apró kockára, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni egy kicsit. Három evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal, a petrezselyemmel, lestyánnal, reszelt sajt felével masszává keverjük. A felkockázott húst adjuk hozzá a sajtos-tejfölös masszához. Jó, ha hagyjuk egy kicsit pihenni. Nálam fél órát állt.
Az olívaolajon megdinszteljük a zöld hagymát, én egy kis sóval megszoktam hinteni, így hamar megpuhul a hagyma és nem ég le, összekeverjük az apróra vágott aszalt paradicsommal, majd lezárjuk a lángot, ha kihűlt hozzáadjuk a masszához.
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával és a gépsonkával. Úgy rakjuk, hogy a bacon szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát.A tetejét meghintjük sajttal.
Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 45 perc alatt megsütjük. Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe. Amikor megsült kifordítjuk a formából a sütőpapíros tepsire, megszórjuk reszelt sajttal és addig pirítjuk míg a szalonna nem kap egy kis színt és a sajt el nem olvad rajta.
Ha tetszett a recept, oszd meg a barátaiddal is, mielőtt nekifognál!