hirdetés

GASZTRO

Az igazi ok, amiért nem romlik meg a mekis hamburger

Valóban nem romlanak meg - de a cég szerint erre van megnyugtató magyarázat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. május 31.

hirdetés

A McDonald’s hamburgerei akár évekig sem romlanak meg. 2014 elején egy nebraskai egészségügyi szervezet kiállított egy két éves McDonald’s hamburgert abban a reményben, hogy meggyőzzék pácienseiket: kerüljék a gyorséttermi ételeket. A hamburger "idős kora" ellenére szinte tökéletesen olyannak tűnt, mint a friss.

Tavaly pedig elárasztotta az Internetet egy 14 éves McDonald’s hamburger története, ami ennyi év után sem romlott meg. David Whipple, aki megőrizte a hamburgert, megmutatta a szendvicset az unokáinak, hogy bebizonyítsa: a gyorséttermi ételek mennyi tartósító- és vegyszert tartalmaznak.001

A 14 éves hamburger

Azonban a kanadai McDonald’s egy alternatív magyarázattal állt elő. „Valójában a McDonald’s hamburgerei, sült burgonyája és csirkés termékei ugyanolyanok, mint minden más étel és ezek is megromlanak, ha bizonyos körülmények között tárolják őket” - mondta Dr. Keith Warriner, a University of Guelph Élelmiszertudományi és Minőségbiztosítási tanszékének igazgatója.

hirdetés

A magyarázat a következő:

„Számos videó és fotó látott már napvilágot arról, hogy egy McDonald’s hamburgert hosszabb ideig megfigyeltek, és mivel az nem indult romlásnak, arra következtettek, hogy az tele van különböző kemikáliákkal. Valójában a McDonald’s hamburgerei, sült burgonyája és csirkés termékei ugyanolyanok, mint minden más étel. Ezek is megromlanak, ha bizonyos körülmények között tárolják őket. Lényegében a rothadásért felelős mikrobák hasonlóak a legtöbb élőlényhez: növekedésükhöz, fejlődésükhöz víz, tápanyagok és meleg szükséges. Ha ezek közül valamelyik tényező nincs jelen, a mikrobák nem növekednek és az étel nem romlik meg.”1

A McDonald’s hamburger példájánál maradva: a húspogácsa gőz formájában veszít nedvességtartalmából az előállítási folyamat során. A zsemle természetesen kenyértésztából készül, amely a pirítás során szintén veszít nedvességtartalmából. Mindez azt jelenti, hogy az elkészítés után a hamburger meglehetősen száraz. Ha kiteszik egy helyiségben, tovább veszít víztartalmából, hiszen a pára mértéke a legtöbb épületben körülbelül 40 százalék. Tehát nedvesség és megfelelő páratartalom hiányában a hamburger egyszerűen kiszárad, ahelyett, hogy romlásnak indulna.

A nedvesség elvesztésével az egyik – mikrobák növekedéséhez nélkülözhetetlen – elemet kivesszük a folyamatból. Ezért, ha azt akarjuk, hogy egy McDonald’s hamburger megromoljon egyszerűen meg kell akadályoznunk, hogy veszítsen nedvességéből. Ezt megtehetjük úgy, hogy fóliába csomagoljuk (ezáltal a nedvesség nem tud távozni) vagy magas páratartalmú környezetben tároljuk (például a fürdőszobában, ahol szintén hamarabb jelennek meg penészfoltok, mint a hálószobában). Fontos megjegyezni, hogy ha ugyanezt a kísérletet elvégezzük egy otthon készített hamburgerrel, aminek nedvességtartalma megegyezik egy McDonald’s-os társával, és hasonló körülmények között tároljuk, akkor valószínűleg ugyanerre az eredményre jutunk.

McDonald's_Cheeseburger_02

Forrás: businessinsider.com.

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk