GASZTRO

Az étkezés számmisztikája

Egészséges étkezés számok alapján? Nézzünk néhány tudományos számot, amelyek irányíthatják az életünket!

Link másolása

Bitay Andi írása a maison.blogban

Amióta kiderült, hogy refluxos vagyok, sokkal tudatosabban táplálkozom, mint korábban, bár korántsem tökéletesen... Mindenesetre étkezéseimet a számok határozzák meg. "Egyél naponta ötször, igyál két liter vizet, aludj nyolc órát és így tovább." Van ezeknek értelme? Ki mondja azt, hogy így kell?

A hatvanas évek közepén Charles Hofling pszichiáter szeretett volna többet megtudni arról, hogyan kommunikálnak a nővérek és az orvosok egymással. Kidolgozott egy kórházi kísérletet. Ügyeleti időben a nővérek hívást kaptak az orvostól, aki 20 mg-os gyógyszert rendelt egy betegnek. Azt mondta, majd ha beér a kórházba, aláírja róla a papírokat is. A gyógyszeres üvegen azonban egyértelműen az volt olvasható, hogy 20 mg halálos dózist jelent. Ennek ellenére a 22 nővér közül 21 készen állt arra, hogy beadja a gyógyszert a betegnek. Ráadásul egyik sem találkozott korábban az orvossal, aki felhívta őket...

A kísérlet tankönyvi anyaggá vált. Az embereket sokkolta, hogy a nővérek vakon megbíztak az orvosi utasításban. Ennek oka, hogy az emberek általánosságban megbíznak a szakemberek szavában.

Gondoljunk csak egy átlagos napunkra. Felkelünk, eszünk valamit, elmegyünk futni, este eldöntjük, hogy egy vagy két pohár bort igyunk, vagy hogy együnk-e este hat óra után. Folyamatosan döntéseket hozunk az alapján, hogy mit szeretnénk vagy mi jó nekünk. Honnan tudjuk, hogy mi jó nekünk, ha nem azt akarjuk csinálni? Onnan, hogy valaki egyszer azt mondta, ez a jó.

blog1

Átlagosan heti több mint száz különböző tanácsot kapunk, a többsége különböző számadatokról szól. A számokat a legkönnyebb átadni és megjegyezni, ugyanakkor ezeket a legkönnyebb manipulálni is. Nézzünk néhány tudományos számot, amelyek életünket irányíthatják!

Egyél 5 adag gyümölcsöt és zöldséget egy nap

Az egészséges táplálkozásról szóló üzenetek akkor hatékonyak, ha egyszerűen megragadják az emberek figyelmét és könnyen megmarad a fejekben. Így volt ez a negyvenes években terjesztett "ötször egy napon" kampánnyal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint naponta 400 gramm gyümölcsöt kell enni, ami akkoriban 50%-kal több volt, mint amennyit egy átlagos nyugat-európai ember evett.

Azokban az országokban, amelyekben a WHO alacsonyabbnak találta a szívbetegség és a rák kockázatát, összefüggést fedezett fel a táplálkozással, az átlagemberek sokkal több gyümölcsöt és zöldséget esznek - körülbelül 10 adagot egy napon. Dániában például 600 grammot, Görögországban pedig hat adag zöldséget és három adag gyümölcsöt.

Tehát az öt adag jót tesz, de nem elég jó. Ti mennyi zöldséget és gyümölcsöt esztek egy napon? Ha magamból és a körülöttem élőkből indulok ki, akkor bizton állíthatom, hogy nem közelítjük meg az ideális szintet.

Igyál 8 pohár vizet egy nap

Ez a megállapítás 1945-ből származik, amikor az amerikai Tudományos Akadémia kiszámolta, hogy minden egyes elfogyasztott kalóriához egy milliliter vízre van szükségünk. Ez azt jelenti, hogy napi 2 és fél liter vizet kell meginni, ami körülbelül 8 pohár vízzel egyenlő.

blog2

Mindez nem tűnik ártalmasnak, azonban ahogy Dr. Noakes írja könyvében, a "túlhidratálás" komoly probléma lehet az állóképességet igénylő sportokban, például az atlétika esetében. Kiszáradás következtében még nem halt meg sportoló, azonban olyan előfordult, hogy valakinek hyponatrémia okozta halálát.

A doktor szerint, ha szomjas vagy, igyál! Ha nem, akkor ne igyál, nincs rá szüksége a szervezetnek. Ilyen egyszerű, bízz a saját testedben!

Egy nő hetente 14 egység alkoholnál ne igyon többet

Sokan ismerik azt a szabályt, miszerint a nőknek 14 egység alkohol teljesen megengedett hetente. Férfiak esetében ez az érték 21 egység. Egy egység 1 pohár sörnek, 3 cl töménynek vagy 1 deci bornak felel meg. Az ajánlás szerint ehhez két alkoholmentes napnak is társulnia kell a héten.

blog3

Dr. Sarah Jarvis szerint ez azonban önmagunk ámítása, ugyanis az emberek félreértik ezt a fajta szabályt. Nem tudnak különbséget tenni a rövid és a hosszú távú hatások közt. Ha valaki ugyanis minden nap alkoholt iszik, kevésbé érzi annak a hatását, ez azonban nem azt jelenti, hogy kevésbé károsodik az egészsége.

Ráadásul hajlamosak az ember alábecsülni az elfogyasztott alkohol mennyiségét, főleg otthon. Egy egység kicsit több mint 1 deci bor, ami elég kevésnek tűnik. Jobb inkább úgy számolni, hogy ha kitöltesz 1-2 nagy pohár bort otthon, az hat egységnek felel meg.

A lényeg az, hogy nem a legjobb megoldás, ha az ember ilyesfajta határokat szab magának, mert ezzel nem visszafogja az alkoholfogyasztását, hanem épp ellenkezőleg, legalizálja magának.

blogzar

Nektek milyen számok befolyásolják döntéseiteket? Milyen tanácsokat követtek és milyen számokra figyeltek oda a napi étkezés, mozgás vagy alvás során?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Engedélyezte az Európai Bizottság a házi tücsköt mint élelmiszert
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ráadásul a jószágok kevés takarmányt igényelnek.

Link másolása

Az MTI tudósít az Európai Bizottság döntéséről, miszerint a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként ezentúl elismertek lesznek az európai piacon.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:

e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra - közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Link másolása
KÖVESS MINKET: