Az egészséges KFC panír: kívül ropogós, belül omlós
Amikor úgy másfél éve ráakadtam egy új panírozási eljárásra a világhálón „KFC Korean Fried Chicken” elnevezéssel, már akkor úgy éreztem, hogy ez sokkalta jobban hasonlít a KFC-ben megszokott ízre és textúrára, mint a kukoricapehellyel bevégzett panírozás.
Másrészt az is „sántított” nekem a cornflakes-bundában, hogy az már teljes mértékben elősütött alapanyag, mindig tartottam attól, hogy mire a csirke megsül, addig a kukoricapehely meg ne égjen. Persze többször is górcső alá vettem már a KFC-csirkerészeket, és valahogyan az volt az érzésem, hogy olyan lehet az eljárás, mint a sörtészta, nem pedig klasszikusan: liszt, tojás, morzsa.
Az egyik olyan gyorsétterem, ahová egyáltalán hajlandó vagyok betenni a lábamat, ha 10 percem van csak, hogy bekapjak valamit, vagy, ha "szabadnapot" veszek ki. Egyszerűen ízlik a fűszerezése, ízlik a ropogós bunda, nem csoda hát, hogy számtalanféleképpen próbálkoztam már valami hasonlót itthon előállítani.
A napokban kaptam egy levelet egy fiatal olvasómtól, amelyben elárulja nekem, hogy a fentebb említett cégnél dolgozott, és elárulja nekem, hogy a KFC-panír lényege nem a cornflakes. Bár az összetételét –nyilván – nem tudja, de először lisztes keverékben, majd folyadékban mártják meg, és szitálják a húsdarabokat, ami sütéskor cseppesedik ki ropogósra. Köszi, Norbi!
Egyből leesett a tantusz, hogy jó volt anno a megérzésem, hogy az általam korábban kipróbált extra ropogós bunda, vagy ahhoz nagyon hasonló a KFC csirkepanírjának lényege. Nálunk anno és most is tarolt. Extra ropogós, és sokkalta ízletesebb, mint a kukoricapehellyel bevégzett bunda.
Most csak 5 burgerhez paníroztam 5 szelet egyenként 12 dkg-os csirkemellet, úgyhogy ehhez mértem ki a kétfázisú panírozó anyagokat. A csirkemelleket cajun fűszerkeverékkel megszórtam, de nem sóztam, hiszen majd a keverékbe kerül a só.
1. fázis:
2 evőkanál kukoricakeményítő
¼ teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
2. fázis:
4 evőkanál kukoricakeményítő
¼ teáskanál sütőpor
4 evőkanál hideg víz
Elkészítés:
Az első keverékben minimum 30 percig, maximum egy éjszakán át pácolhatjuk elő a csirkemellet. Csak közvetlenül sütés előtt vegyük ki a hűtőből a csirkemellet, és állítsuk össze a második keveréket. Ebbe tehetünk 1-2 evőkanál vodkát is, úgy még buborékosabb, még borzosabb lesz a bunda.
A pácolásból kivéve megmártottam egyenként a csirkemelleket a 2. keverékben, és rögtön tettem a forró olajba, ahol néhány perc alatt készre sütöttem. Szép világos színe marad a bundának, a bundája hihetetlenül ropogós, a hús pedig ízletes és omlós.
Ha szívesen kipróbálnád, nyomj egy lájkot!