/gasztro/az-5-legjobb-nyari-torta/
hirdetés

GASZTRO

Az 5 legjobb nyári torta

Születésnapok és ünnepek nyáron is vannak, ezért a hőség sem akadályozhat meg abban, hogy tortát készítsünk. A Rita konyhája bloggere összegyűjtötte a legfinomabb, leggyümölcsösebb, legfrissítőbb tortákat.

Link másolása

hirdetés

Nyáron szerintem a gyümölccsel kombinált vagy a citromos, üdítő hatású torták viszik a pálmát. Ha nincs ötleted, mit készíts, akkor szemezgess ezek közül a torta receptek közül. Ha figyelni szeretnél a cukorbevitelre (a gyümölcsök is magas cukortartalmúak), akkor a tésztalapot cukor helyet eritrittel süsd meg (kivéve Pavlova). Még egészségesebbé teheted őket, ha a lisztbe teljes kiőrlésű lisztet is keversz.

Azok számára is van természetesen javaslatom, akiknek eszük ágában sincs bekapcsolni a sütőt. Nekik ajánlom a sütés nélküli tortát, amit most számtalan gyümölccsel kombinálhatunk (málna, szeder, ribizli).

1. Ribizlis sült túrótora

Hozzávalók egy kb. 24 cm átmérőjű piteformához (nagyobb is lehet)

a tésztához:

22 dkg liszt (ebből 7 dk teljes kiőrlésű)

hirdetés

14 dkg vaj

7 dkg porcukor (világos nádcukor)

1 egész tojás

a töltelékhez:

25 dkg túró

15 dkg tejföl

3 egész tojás

5 dkg vaj

10 dkg cukor (világos nádcukor) vagy méz

1 citrom leve

1 csomag vaníliás cukor

2,5 dkg liszt

a díszítéshez:

25 dkg ribizli

piros tortazselé

Elkészítés

A tortalap hozzávalóit egy magasabb tálban összedolgozzuk jó alaposan. Majd 30 percet pihentetjük a hűtőben. Vegyünk egy piteformát és reszeljük bele a tésztát a tökgyalun részen keresztül. Majd a tenyerünkkel nyomkodjuk a formába egyenletesen a tésztát ügyelve arra is, hogy a peremei elérjenek a forma széléig, mivel a töltelék meg fogja tölteni teljesen.

A tészta alját kinyit szurkáljuk meg villával, majd 150 fokos sütőben 10 percet vakon, azaz üresen sütjük. Közben a töltelék hozzávalóit egy tálban keverjük ki simára. Ehhez egy robotgép hatékony segítség lehet.ribizlis

Az elősütött tésztára öntsük rá a masszát, majd 50 percig 150 fokon süssük tovább a tortát. Ha kisült, várjuk meg, amíg langyosra hűl.

A sütés során felemelkedett túró így kicsit visszaesik, és utána már díszíthető is a sütemény. Tisztítsuk és mossuk meg a ribizlit, majd a szemeket oszlassuk el a tortán.

Piros tortazselével fedjük be vékonyan, és tegyük hűtőbe. Hidegen a legjobb.

2. Bazsalikomos-citromos pite

Hozzávalók

a tésztához:

250 g liszt

150 g szoba meleg vaj

1 közepes tojás

csipet só

1 ek hideg víz

csipet stevia por (kihagyható)

a krémhez:

200 ml tejszín

15 friss bazsalikomlevél

100 g natúr krémsajt

5 tojás

120 ml méz

110 ml frissen facsart citromlé és 1 tojás sárgája

Elkészítés

A tészta hozzávalóit dagasztóspirállal dolgozzuk össze, a végén kézzel fejezzük be a munkát. Majd 2-3 órára minimum tegyük a hűtőbe pihenni. A tejszínt forraljuk fel, és szórjuk bele a megmosott, és darabokra tépkedett bazsalikomot. Nem volt elég intenzív az íz, ezért az áztatott leveleket végül belemixeltem a krémbe. A krém hozzávalóit egy turmixgépbe tettem, és így homogenizáltam.

A tésztát liszttel hintett sütőpapíron kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy teljesen beborítsa a piteforma peremét is. A felesleges részeket vágjuk le. Szurkáljuk meg villával a pite közepét, és 20 percet pihentessük a hűtőben.citromos_bazsalikomos

Majd vágjunk ki sütőpapírból egy korongot, tegyük a tésztára, majd fedjük be babbal, rizzsel, valamilyen maggal. 180 fokos sütőben 20 percig süssük vakon így a tésztát. Majd vegyük ki, kenjük át a felvert tojással, és további 1 percig süssük. Így nem fog elázni a tészta a folyadéktól.

Öntsük a folyadékot (krémet) a tésztára. A sütőt hűtsük le 140 fokra, majd 40-50 percig süssük. Akkor vegyük ki a sütőből, amikor a töltelék minden része úgy remeg, mint a kocsonya. Hagyjuk kihűlni, majd legalább 2 órára, de inkább többre tegyük a hűtőbe.

3. Pavlova torta

Hozzávalók

3 kisebb tortához:

6 tojás fehérje

csipet só

1 ek almaecet

400 g porcukor

2 ek kukoricakeményítő

1 tk vanília kivonat

a tejszínes réteghez:

500 g mascarpore vagy 600 ml tejszín

a málnáshoz:

1 kis tálca friss málna

a barackoshoz:

3-4 nektarin

1 ek víz

1-2 ek nádcukor

1 mk aprított levendula

1 ek gyümölcsös balzsamecet

a fekete erdeihez:

1 ek víz

1-2 ek nádcukor

20-25 dkg magozott meggy

1-2 ek csoki csepp

Elkészítés

A habcsók elkészítése:

A fehérjéket válasszuk külön. Tegyünk bele csipet sót. A porcukrot keverjük ki a keményítővel. Kezdjük el verni a tojás fehérjét kézi vagy gépi elektromos habverővel. Amikor már megemelkedett, adjuk hozzá az ecetet, és 2 kanalanként a keményítős porcukrot.

A habot folyamatosan verjük, és kb. fél percenként adagoljuk bele a cukrot. Akkor jó a massza, ha a nyers pillecukor állagára hasonlít a leginkább: ragacsos és nagyon tömör.

Ebből az adagból lehet egy hatalmas, két nagyobb, illetve 3 közepes habcsóktortát készíteni. Az a lényeg, hogy vagy szilikonos sütőpapírra, vagy szilikonos lapra halmozzuk rá a habcsókot kör alakúra. Lehet előtte rajzolni a papírra kört, de egy rutinosabb konyhatündérnek erre nincs szüksége, és ez a torta szép rusztikusan is. A korong közepe mélyüljön kicsit. 140 fokos vagy légkeverésesen 130 fokos előmelegített sütőbe tegyük bele a tortákat. Én légkeveréssel sütöttem és egyszerre volt két tepsi a sütőben. Nem nyitogattam a sütő ajtót, nem cserélgettem a tepsiket.

A 3 közepes méretű habcsóktortához 40 perc sütési idő kellett. Ha nagyobb méretűt sütünk, annak 60, illetve a legnagyobb mérethez (egész mennyiség) akár 90 perc sütési idő is kellhet. Ha tányérdesszertet szeretnénk belőle készíteni, azaz mini Pavlovákat, akkor 25-30 perccel minimum számolni kell. Ha lejárt a sütési idő, akkor résnyire kinyitott sütőben hűtsük ki. Csak tálalás előtt töltsük be. A Pavlova akkor jó, ha a külseje ropogós, a belseje krémesen lágy.

Málnás verzió:

A mascarponet vagy a tejszínhabot verjük kemény habbá, és kanalazzuk a torta tetejére. Erre helyezzük el szép rendezetten a málnaszemeket.

Barackos verzió:

A nektarint mossuk meg, majd vágjuk szeletekre a héjával együtt. Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet, szórjuk rá a cukrot, karamellizáljuk. Szedjük rá a barackokat, és az ecetet, és maximum 1-1,5 percig folyamatosan rázogatva süssük át. Legvégül szórjuk meg az aprított levendulával.

Fekete erdei verzió:

A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet, szórjuk rá a cukrot, karamellizáljuk. Szedjük rá a meggyet, és csak addig pároljuk, amíg 2-3 ek levet nem ereszt, mert ekkor még szirupos az állaga. Ha tovább pároljuk túl sok levet eresztene meg a gyümölcs. Szedjük ki egy tálkába, és még melegen keverjük bele a csoki cseppeket.

4. Sütés nélküli trópusi sajttorta

Hozzávalók

az alaphoz:

75 g olvasztott vaj

100 g kókuszos keksz morzsásra törve

15 g kókuszliszt

a krémhez:

100 g fehércsokoládé

250 g light Philadelphia krémsajt

125 g krémes állagú ricotta

50 g porcukor (fehér nád, vagy nyírfa, esetleg eritrit is megfelelő)

15 g útifű maghéj

+ 2 db maracuja

Elkészítés

A torta alapjához a vajat felolvasztjuk. A kekszet összetörjük, és hozzáadjuk a kókuszlisztet. A száraz anyagokat összemorzsoljuk a vajjal, majd egy sütőpapírral bélelt kis tortaformába egyenletesen ellapogatjuk. Ehhez egy hideg vízbe mártott kanál domború oldala a legmegfelelőbb szerintem. 15 percre a hűtőbe tesszük.

Közben a csokoládét egy kis habüstbe daraboljuk, és mérsékelt tűzön, gyöngyöző vízgőzre téve felolvasztjuk ügyelve arra, hogy ne csomósodjon be. Majd levesszük a gőzről, és belekeverjük a krémsajtot, a ricottat, és a cukort is. Alaposan belekeverjük az útifű maghéjat is.maracuja

TIPP: Amikor belekeverjük az útifű maghéjat, még szemcsés lesz a krém. Pár óra elteltével a hűtőben azonban teljesen zselés állaga lesz. Én zselatint szoktam használni, de most nem volt itthon, ezért döntöttem az egészséges, rostokban gazdag útifű maghéj mellett, ami gyorsan, és megbízhatóan összeállítja a krémet. Ha ilyen nincs otthon neked, akkor a krém mennyiségének (475 g) megfelelő mennyiségű zselatint használj.

Tehát a krémet ráhalmozzuk azonnal a kekszrétegre, elsimítjuk rajta, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a forma oldalánál egy vékony pengéjű késsel elválasztjuk a torta szélét a tortakarikától, majd a tortát egy tálcára helyezzük. A maracujákat félbe vágjuk, és a belsejükben lévő zselés nedűt és a magokat rákanalazzuk a torta tetejére. Várjunk 10-15 percet a szeleteléssel, hogy a vajas alap is könnyen vágható legyen.

5. Laktózmentes, erdei gyümölcsös torta

Hozzávalók

a piskótához:

4 db tojás

4 ek finomra darált világos nádcukor

csipet só

3 ek liszt

1 ek darált mák

1 mk sütőpor

1 ek olaj (pl. kókuszolaj)

a krémhez:

500 g Magic Milk laktózmentes tejföl

170 g finomra darált világos nádcukor

300 ml Magic Milk habtejszín

1 citrom reszelt héja, és leve

300 g szeder

12 lap zselatin

víz

100 g áfonya

50 g nádcukor

Elkészítés

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a darált mákot, a sütőport, végül két részletben beleforgatjuk a tojáshabot is. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt (tűpróba) készre sütjük, majd teljesen kihűtjük.

A krémhez a tejfölt kikeverjük a porcukorral, citromhéjjal, lével. A szedret a kezünkkel összenyomjuk, majd a levét leszűrjük, félretesszük. A tejszínhabot keményre verjük.

A zselatinlapokat kis darabokra vágjuk, annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, majd megmelegítjük, de nem forraljuk. Ha készen van, átkeverjük, majd leszűrjük, hogy ne maradjon benne zselatindarab.szedres

A tejfölbe keverjük a tejszínt. Majd ebből a krémből 2-3 kanálnyit keverünk a zselatinba, amit azonnal vissza is keverünk a krémbe egy kézi habverővel, óvatos mozdulatokkal. Majd ebbe a krémbe keverjük a leszűrt, és áttört szedret, de csak annyira, hogy márványos maradjon a krém.

A piskótáról leszedjük a sütőpapírt, majd visszahelyezzük a kapcsos tortaformába, és beleöntjük a masszát. Egy éjszakára hűtőbe tesszük lefedve, hogy megdermedjen. Másnap a szederléből és a cukorból sűrű szirupot főzünk, langyosra hűtjük, ezzel borítjuk be a süteményt. A tetejére áfonyát, málnát tehetünk.

Még több egészséges finomságért látogassátok meg Rita Konyháját!

Ajánld másoknak is, ha tetszettek a torták!

Link másolása

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk