Átlátszó lúdláb torta
Miután a kereskedőket ügyesen kikerültem és eljutottam a piacig, megvettem az aznapi meggy-betevőmet, ami legalább 1 kg/nap a meggyszezonban. Aztán itthon sütöttem egy transzparens lúdlábtortát, amiből nem sajnáltam az anyagot. Ha XXXL-es, hát legyen! Ide nekem a legjobb vajat és csokoládét!
tésztához:
3 tojás
3 púpozott evőkanál rétesliszt
1 púpozott evőkanál kakaó
3 lapos evőkanál cukor
5 dkg vaj
krémhez:
25 dkg jó minőségű vaj
20 dkg porcukor
5 dkg cukor
3 tojássárgája
1 dl erős kávé
1 evőkanál kakaópor
meggy
rum
bevonat:
15 dkg étcsoki
Elkészítés
A kimagozott meggyet néhány órára rumba áztattam. Majd bekapcsoltam a sütőt 175 fokra. A tészta egy kakaós vajas piskóta: 3 tojásfehérjét felvertem habosra, kicsi sót kevertem bele, majd óvatosan a három sárgáját is. 3 púpozott evőkanál réteslisztet, 3 lapos evőkanál cukrot és 1 púpozott evőkanál kakaót. 5 dkg olvasztott vajat belecsorgattam.
Egy 28 cm-es tortaformát kibéleltem sütőpapírral és megsütöttem. Amikor kihűlt, rányomtam egy 25 cm-es formát és azzal „kiszaggattam” a tésztát, így a formában egy abba erősebben belesimuló tortalapot kaptam. Persze akinek csak egy tortaformája van, azzal is megcsinálhatja. A kihűlt lapot körbevettem egy sütőpapír-gyűrűvel, hogy az így keletkezett üreget kényelmesen megtölthessem.
25 dkg jó minőségű vajat kikevertem 20 dkg porcukorral, 10 dkg olvasztott étcsokoládéval és egy kis rummal, majd kihűtöttem. Gőz fölött felfőztem 3 tojássárgáját, 1 dl sűrű erős feketekávét, 5 dkg cukrot, és egy evőkanál kakaóport. Amikor ez a krém besűrűsödött, levettem a gőzről és hagytam kihűlni, majd összekevertem a vajas krémmel, és ismét a hűtőbe tettem. Ilyenkor kell megkóstolni, hogy elég édes-e, most lehet javítani az arányokon. Többször elővettem a hűtőből, és megkevertem, felvertem.
Összeállítás
A tésztalapot megkentem a meggyes-rumos lével, aztán egy réteg krémmel. Erre ültettem minél több lecsöpögtetett meggyet, úgy hogy a gyűrű szélére is jusson, majd jött a második réteg krém. (Ha nem akarjuk hogy az oldala nyitott legyen, később vegyük le róla a karimát, és kenjük meg az oldalát, legalább kétszer, hogy szépen bevonódjon.)
Visszatettem a hűtőszekrénybe, és amikor megdermedt, a tetejét bevontam 15 dkg felolvasztott étcsokival, amibe egy teáskanál olajat tettem. Pár perc dermesztés után egész meggyszemeket tettem a tetejére díszítésként, és a csokiba belekarcoltam a leendő szeletek méretét.
Nyomj egy lájkot, ha kipróbálnád!