Artúr, a csokirobot
A Szamos új különlegességgel rukkolt elő, a budapesti belvárosban megnyitotta a Gourmet Házat. A patinás épületben elhelyezkedő üzlet nem csak egyszerű cukrászda, hanem bemutatóterem, csokoládéiskola, és bisztró is egyben. Hangulata a békeidőket tükrözi.
A bejáratnál különleges látványt nyújtó, jókora csokoládéfával találkozhattok, melyen az ezüstágak végén aranyló kakaótermések sötétedés után kivilágítva várnak titeket. Ez a második darab a világon, az első a kölni Imhoff Csokoládémúzeumban található. A csokoládéfa alakja a misztikus életfára utal, gyökere, lombja és gyümölcse van, jelképez egyfajta teljességet, és a csokoládéban rejlő örök értékeket.
A falakat három, Domé Eszter képzőművész tervei alapján, porcelánlapokra, egyedi kivitelben készített nagyméretű „porcelánkép” díszíti, amelyeken egyszerre jelenik meg Herend és a Szamos hagyománytisztelete és megújulásra nyitott, modern lendülete.
Az állandó reggeli étlapon mindenki találhat kedvére valót, az egyszerű kávé-sütemény párostól a tartalmas angol reggeliig minden van. Déltől-háromig a konyha a szezonalitásnak megfelelő ebédmenüt és bisztrójellegű a’la carte fogásokat kínálja, a konyha főnöke Sándor Csaba chef, míg a jó kávéról Kovács Judit barista gondoskodik.
Az étlapon olyan egyszerű fogásokat találtok, mint a saláták és bagettek, gulyás, és egy különlegesség: a chilis, csokis bélszín. Minket ez lenyűgözött, igaz, a chilit nem igazán éreztük a mártásban.
A cukrászdában a klasszikus választék mellett franciás és a monarchiára jellemző édességeket, tányérdesszerteket találtok. A mi kedvencünk a habkönnyű kémes, ezt mindenképpen kóstoljátok meg.
Az új üzlet tervezésekor a Szamos lehetőséget teremtett arra, hogy eddig rejtett műhelytitkokba nyerjetek bepillantást. A kézműves bonbonmanufaktúrában nem csak megnézhetitek, hogyan készülnek az isteni bonbonok és a csokik, hanem a januártól induló kurzusokon el is sajátíthatjátok. A teljes bonbonkínálat legalább 40-féle ízből áll, ami karácsonyi ajándéknak sem utolsó.
A Gourmet Házban egyéb érdekességekkel is találkozhattok. Igazi szenzáció Artúr, a csokirobot, aki üreges csokoládéfigurákat gyárt. Igen sokoldalú munkaerő, a szezonális igényeknek megfelelően tud mikulást, bárányt, nyuszit vagy tojást készíteni.
Legalább ennyire egyedi az életnagyságú marcipánlány, aki egy, a XVIII. században alkotó, francia festő - Jean-Étennie Liotard - „A csokoládés lány” című, ismert festményén szereplő nőalak mása. A csokoládés lány szobra 70 kiló marcipánból készült, körülbelül 800 óra munkával, ő egy vitrinből figyeli Artúr
tevékenységét.
Az árak elég borsosak, ennek ellenére a tulajdonosok bíznak benne, hogy nemcsak a külföldi vendégek kedvelt helye lesz az elegáns üzlet. A garantált minőség miatt mi is biztatunk arra titeket, hogy ha lehetőségetek nyílik, nézzetek el a Gourmet Házba.
Ha szereted a csokit, nyomj egy lájkot!