GASZTRO

Amikor a séf tanít meg tökéletes lángost és körözöttet készíteni

A Séf Asztala és az Anantara New York Palace Budapest Hotel különleges programjának keretében gyorstalpalót kaptunk a magyar konyhaművészetből.

Link másolása

Volt már szó az oldalunkon az Anantara több, különleges szolgáltatásáról. A hotelben található Fehér Szalont elsők között próbálhattuk ki, és beszélgettünk a fiatal séffel, Bíró Danival. A Spa-részlegben egy egész délutánon keresztül lazítottunk, és az egynapos programok közül már kipipáltuk az agárdi pálinkamennyországot, de még közel sem láttunk és tapasztaltunk mindent, amit a hotel kínál.

Viszont már ezek alapján bátran állíthatjuk, hogy az Anantara a hotelhez szorosan kapcsolódó szolgáltatásain kívül életérzést is kínál, és ez akár a magyarok számára is izgalmas lehet.

Ha például egy távoli rokonunk Budapestre érkezik, és meg szeretnénk neki mutatni az ország esszenciáját, elsők között fordulunk majd a gasztronómia felé. És ha többet szeretnénk neki adni egyszerű vacsoránál, akkor egy laza főzőcskézéssel egybekötött kóstoló tökéletes esti program lehet.

Természetesen külföldi ügyfeleinknek, vagy baráti társaságunknak ugyanúgy izgalmas lehet egy ilyen program. Sőt, bevallom őszintén, hogy lokálpatriótaként is élvezetes volt belelátni kicsit a Séf Asztala kulisszái mögé.

A Séf Asztala egy ízig-vérig magyar étterem, Wolf András vezetésével.

A Kossuth téren, közvetlenül a Parlament mellett található, a legszebb belvárosi épületek között, páratlan kilátással.

A fantasztikus pékárúk mellet bistro ételek közül is választhatunk. Kolbász, rántott hús, gulyás, csirkepaprikás és túrógombóc is van az étlapon. A klasszikus magyar fogások sorakoznak itt, kiváló minőségben.

Ráadásul a hely atmoszférája nagyon barátságos, otthonos és feszengéstől mentes.

Less be a kulisszák mögé

A programon, - amire a hotelben szálló vendégek foglalhatnak-, mi is részt vettünk, igazán szűk körben történik. Az étterem bezár, és a séf, Hegyi Richard 3 órára mentorunkká válik, és beavat minket a Séf Asztalának titkaiba.

Szerintem már önmagában az a tény, hogy kérdezhetünk és tanulhatunk egy ilyen szakembertől, egyedülálló élmény.

Semmiképpen sem szeretném használni a főzőiskola kifejezést, mert ennél jóval közvetlenebb és lazább a hangulat. Ha kedvünk tartja, csak figyelhetjük az eseményeket, és degeszre ehetjük magunkat, de ki is vehetjük a részünket a főzés folyamatából.

Aperitív és kedvcsináló kencék

Az első feladat az előételnek szánt körözött elkészítése. Persze előtte egy pohár borral vagy pálinkával is melegíthetünk. Az ételeken túl az italcsomag is az árban foglaltatik, kitűnő magyar alkoholokkal és házi szörpökkel együtt.

A túró nagy mumus rengeteg külföldi szemében, így tökéletes beszélgetésindító is ez az étel.

Magyarként nem okozott olyan katartikus élményt az összeállítása, de az elfogyasztásába már annál komolyabb erőkkel vetettem bele magam.

A körözött mellett rengeteg zöldség, zakuszka és zsidótojás is került az asztalra. Na meg házi, kovászos kenyér.

Közben megtudtuk, hogy ez a kenyér tökéletesen megegyezik azzal a kenyérrel, amit az Anantarában is felszolgálnak, hiszen a Séf Asztala szállítja nekik a pékárút. "Cserébe" pedig az Anantarából jön a házi tészta, amiből később itt készülnek tésztás ételek.

Bár mindegyik krém maximum pontot érdemelne, azért én a libamájas, libazsíros zsidótojást tenném a dobogó legfelső fokára. Abszolút más dimenzió, mint az egyszerű tojáskrém.

A kihagyhatatlan lángos

A főzőcske legizgalmasabb része a lángosok elkészítése.

A tészta összedolgozása dagasztógéppel történik (persze igény szerint akár gyúrhatjuk is magunknak), szóval a nyújtás és sütés az igazi feladat.

Ottjártunkkor a séf éppen a kovászos lángostésztával kísérletezett, így egy emberként drukkoltunk, hogy megfelelően buborékos és légies legyen az eredmény.

Azt hiszem a képek magukért beszélnek majd, de azért leírom: az lett!

A sütés után a feltéteket természetesen magunknak variálhattuk. Társaság ide vagy oda, nehéz lett volna nem nyakon önteni fokhagymával...

Eszünk, eszünk és tovább eszünk

Hiába volt kisebb a lángos mérete egy strandos verziónál, ezen a ponton rendesen megteltek a gyomrok.

De a kóstolásnak nincs vége! Mert nem lehet megállni, meg kell mutatni az igazi kolbászt is. Anélkül nehezen nevezhetnénk teljesnek a magyaros élményt.

És ez a kolbász! Uramisten!

Vári Zoltántól (Szatmár Dry Cured) érkezik a juhbélbe töltött, vékonyabb típusú, klasszikus sütőkolbász, ami szerintem bőven a magyar átlag fölött teljesít.

Nem lóg ki egyik fűszer sem, tökéletes az állaga, és ha az életedért könyörögsz, akkor is megeszel belőle egy felet, vagy inkább egy egészet.

Óriási szerencse, hogy minden rendes magyar embernek van desszertgyomra is. És ezt a tudást ezen az estén át is lehet adni az esetleges külföldi vendégeknek, mert a kolbász után még egy kis túrógombóc meg nudli is érkezik.

Kezdjük ott, hogy a nudli legendás a Séf Asztalában, szóval bármit is teszünk rá vagy mellé, az csak jól sülhet el.

De az a bőség, ami itt asztalra került, még számomra is meglepő fordulat volt: fahéjas porcukor, mák, mogyoró, tejföl, sodó és többféle lekvár.

A különböző szószok és szórások próbálgatása pedig ismételten felpezsdítette az asztalt.

A mák mosolygyilkos, de annyira fontos magyar alapanyag, hogy az este végén már bocsánatos bűn volt meghinteni vele a tálat. A házi meggylekvárral pedig egyszerűen tökéletes párost alkottak.

Nem könnyű feladat egy este alatt érinteni a magyar gasztronómia remekeit, de a Séf Asztala és az Anantara tökéletes programot rakott össze.

Informatív, szórakoztató és embertelenül finom volt. Könnyű szívvel ajánlanánk külföldi és belföldi barátainknak is.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Kispórolták a Túró Rudiból a túrót? Itt a hivatalos válasz az ügyben
Egy tiktokker bejelentést tett a hatóságoknál a Pöttyös Túró Rudi összetevői miatt, és gyorsan választ is kapott. Az erről szóló videóit néhány nap alatt több százezren látták.

Link másolása

A termékkritikus nevű TikTok-csatorna tulajdonosa a 0 százalék hozzáadott cukrot tartalmazó Pöttyös Túró Rudi csomagolásán kiszúrta, hogy az összetevőknél nem túró, hanem „tejalapú rögös készítmény” szerepel.

Szerinte a termék nevével megtévesztik a vásárlókat, ezért bejelentést tett a gyártó ellen.

Videójában a bejelentő férfi kifejtette: például a madártejes, az epres, a mogyorókrémes, a sóskaramellás és a kókuszos ízesítésű Pöttyös Túró Rudi sem tartalmaz túrót, nem is abból készül, ezért ezeket véleménye szerint nem lehetne Túró Rudinak hívni, mégis ez van a csomagolásukra írva. Emellett álláspontja alapján „A Pöttyös az igazi!” jelmondat is alkalmas a vásárlók megtévesztésére.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

A tiktokker a gyártó ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és a szabolcsi kormányhivatal élelmiszerbiztonsági osztályánál tett bejelentést, utóbbitól pedig egy napon belül válaszoltak neki.

Közölték: az ízesített Pöttyös Túró Rudi termékek jelölésével kapcsolatban a gyártóval szemben már eljárás indult és jelenleg bírósági eljárás van folyamatban.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

Update

Hétfőn a Pöttyös Túró Rudi gyártója, a Friesland Campina Hungária is reagált az ügyre. A közleményükben azt írták, hogy a Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag.

„Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény” - írták.

A cég cáfolta, hogy bírósági eljárás zajlana ellenük, ahogy azt is, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A tökéletes nápolyi pizzáért nem kell Olaszországig utazni - a Forni di Napoliban jártunk
Puha, leheletvékony tészta, buborékos és roppanós széllel. Ez a nápolyi pizza Budapesten.

Link másolása

A Szent István körutat és Nápolyt több mint 1200 kilométer választja el egymástól, mégis mindkét helyen autentikus, nápolyi pizzával kényeztethetjük magunkat.

Vékony és lágy belső, légiesen puha, de mégis roppanós szél.

Feltétnek pedig San Marzano paradicsom, olasz szalámi, sonka vagy éppen buffala mozzarella.

Valahogy így képzelünk el egy tökéletes példányt, és a Forni di Napolimeg is adja nekünk mindezt, pezsgő belvárosi környezetben, a Jászai Mari tértől pár lépésre.

A vállalkozás ötlete a pandémia idején született meg. A baráti körben volt egy pizzaszakács, akinek munkássága adott egy inspiráló löketet. Az ötletet pedig tettek követték, és a tulajdonosok Nápolyba is kiutaztak ízélményeket gyűjteni.

Ezután már csak a megfelelő üzletet kellett megtalálni, ahová a turisták éppoly könnyen betalálnak, mint a magyar vendégek. 2021 szeptemberére el is készültek mindennel, és megnyitott a Forni di Napoli.

Egy tökéletes, napolyi pizzázóban azonban még pár fontos dolognak stimmelnie kell: jó kemence, olasz alapanyagok, egy hozzáértő séf.

A pizzamester Damu László lett, akinek nagy múltja van a szakmában. Tavaly például 7. lett a pizza-világbajnokságon.

A kemence Morello Forni, és igazán speciális:

Ez egy forgótányéros, gázos kemence, amiben egyszerre akár 9 pizza is elfér.

Ezzel gyakorlatilag garantálni tudják a kiegyensúlyozott minőséget, és egy nagyobb asztaltársaságnak sem kell egymás pizzájára várni.

Érdekesség még, hogy igény esetén át tudnának állni vele akár fás tüzelésre is.

Az étterem csak olasz alapanyagokat használ.

Legyen szó paradicsomszószról, sajtról, felvágottról, vagy a tészta készítéséhez szükséges lisztről.

A hely egyik tulajdonosától megtudtuk, hogy még úgy sem egyszerű feladat hozni a megszokott minőséget, hogy a fenti összetevők, és a tökéletes recept is megvan. Ennél a pizzánál fontos a hosszú kelesztés (72 óra a legideálisabb), és a végeredmény olyan apróságoktól is függ, hogy éppen milyen páratartalom van.

 

Az étlap központi eleme természetesen a pizza, amiből legjobban a hagyományos példányok fogynak, de vannak szezonális ajánlatok is. Sütőtökös vagy akár tépett húsos verzióba is belefuthatunk, ha unnánk a Margheritát vagy a Divavolát.

(De meg lehet unni ezeket a klasszikusokat? Szerintem erre nem sok esély van.)

Az itallapról limonádét és hűs aperolt is kérhetünk, és desszertfronton ott a tiramisu vagy a panna cotta is.

Én egy klasszikus előétellel kezdtem.

A Caprese saláta bivalymozzarella, koktélparadicsom, bazsalikom és házi pesto tökéletes elegye, ami frissen sült focacciaval érkezik.

Brutális adag. Melegebb nyári napokon akár önmagában is abszolút kielégítő.

A pizzák közül borzasztóan nehéz csak egyet választani, hiszen már maguk az alapok is egészen sokfélék: San Marzano paradicsom, Fior di Latte, friss ricotta, gorgonzola vagy pisztáciás pesto is kerülhet a tésztára.

Aztán a feltétek még tovább bonyolítják a dolgot. Választhatunk akár olasz zöldségekkel megpakolt, vegetáriánus pizzát, de kolbászkrémes - lilahagymás magyarosat is.

Én végül a Salamino mellett kötöttem ki, ami paradicsomos alappal, mozzarella, nápolyi szalámi, koktélparadicsom, olívaolaj és bazsalikom feltéttel érkezett, és számomra maga volt a tökély.

A tészta levegős és könnyed, és csak úgy roskadozik a feltétektől.

Az étterem nagyon hangulatos, és a gigantikus kemencének hála tényleg gyorsan érkeznek is a pizzák az asztalokhoz. A hatalmas kinti terasz pedig egyre hívogatóbb lesz, ahogy lépdelünk a nyár felé.

A Forni di Napoli kevesebb mint két év alatt a környékbeliek és a turisták egyik kedvenc helyévé vált. Jól mutatja ezt az is, hogy nemsokára új helyet nyitnak a Bazilikánál.

Elérhetőségek:

Telefonszám: +36 30 901 4466

E-mail: fornidinapoli@gmail.com

Cím: Szent István körút 9.

www.fornidinapoli.hu

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Tavaly felfedezett, 14 lábú óriási rákféle egy tajvani vendéglő új sztárfogása
Az óriás ászkarákról egyelőre keveset tudnunk, ezért a tudósok szerint cseppet sem veszélytelen a megkóstolása.

Link másolása

Sorban állnak egy tajvani ramenezőnél az emberek, hogy megkóstolhassák vagy legalább lefotózhassák az étterem legújabb ételét, írja a CNN. A The Ramen Boy-nál kapható óriás ászkarákos tésztaleves május 22. óta kapható, azóta egyre többen iratkoznak fel a várólistára. Az étterem az új fogást bemutató posztban azt írta, hogy „végre megvan ez az álom-összetevő”.

Az étterem vezetője szerint „cuki” kinézete miatt buknak az emberek az ászkarákos levesre. Az elkészítési mód sem túl bonyolult: egyszerűen tíz percig gőzölik a különlegességet, így semmilyen gondot nem okoz a feldolgozása. Ha kész, akkor pedig egy csirke-hal alaplére helyezik, az egészért pedig 1480 tajvani új dollárt (16 700 forint) kérnek a vendégtől.

Az egyik kóstoló szerint a különlegesség íze olyan, mintha a rákot keresztezték volna a homárral, csak annál sűrűbb a textúrája és valamivel rágósabb.

Egy szakértő szerint a tajpeji étterem új slágere a 300-500 méteres mélységben élő óriás ászkarák (Bathynomus jamesi) lehet, ami a Dél-kínai-tengeren, a Dongsha-szigetek közelében él. A ramen megjelenése óta egyes tudósok aggodalmukat fejezték ki a fenékvonóhálós halászati módszer lehetséges ökológiai hatásaival, valamint az esetleges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Szakértők szerint a nagyrészt ismeretlen, tavaly felfedezett faj toxinokat vagy nehézfémeket, például higanyt tartalmazhat.

Az étterem vezetője szerint egy véletlennek köszönhetően fogták ki a hatalmas ízeltlábúakat, ezért kínálják most egy akció keretében a vendégeiknek az ászkarákos rament.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Amerikai delik ízvilágát próbálhatod most ki Budapest egyedülálló bisztrójában, a MADHOUSE-ban
A július 16-ig elérhető és rendelhető menüt Turai Barnával közösen állították össze, amiből nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker közben.

Link másolása

A MADHOUSE Budapest Bistro & Craft Beer Bar hazánk egyik legismertebb és legnagyobb sörprofilú sörfőzdéjének, a Mad Scientistnek a belvárosi gasztrokocsmája. Az impulzív kerekívű Anker közben található, a sétálószakasz közepét hosszan feltöltve hangulatos terasszal.

Ha 24 csapról próbálgatnátok a Mad Scientist (és mások) kraftsöreit és mellé Piszkor Norbert executive chef bistro konyhájában készült ételeit kóstolnátok, a célhelyszín nem is kérdés!

Csupa olyan fogás szerepel az étlapon, melyek mellé jól csúsznak a sörök, és jó pár ételben is megjelenik valamilyen sörös elem.

Az itallapon pedig a Mad Scientist legkülönlegesebb friss tételei mellett, neves külföldi és hazai sörfőzők italai is megtalálhatóak, a repertoár széles. Sokszor van sörös eseményük is pl. TTO (tap takeover), kóstoló, minden évben itt tartják a Scientist születésnapját, sokszor lehet elcsípni a főzdéből a srácokat.

Piszkor Norbert a 2020-as nyitás óta tematikus séfajánlatok sorozatával bizonyította már, hogy szinte nincs olyan nemzetiség, aminek a gasztronómiájában nem ismeri ki magát.

A május-júliusi Bring back the Deli menühöz azonban nem szimplán egy népcsoport, hanem az egyébként kelet európai eredetű, de New York ban deli konyhaként elhíresült askenázi zsidó konyha szolgáltatta az ihletet.

Turai Barnával, digitális tartalomgyártóval, és az Amerikai Zsidó Bizottság magyarországi képviselőjével közösen összeállított ételsorból így nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker köz legsörösebb helyére. Választhatsz még libalevest maceszgombóccal, liba rilettet, fermentált zöldségekkel és flódnit is.

Bring back the Deli menü

Pastrami:

A szendvics, amibe beleharapva egyből a New York-i Katz’s Delicatessenben fogod érezni magad. Két szelet PANO pékség-féle kellemesen savanykás, teljes kiőrlésű rozskenyér, közte a Plus52 Event&Gastro Hall pitmastere, Stoller Márton által előkészített marhaszeggyel.

Libaleves:

Az alapleve úgy készül, mint a ramené: lepirított csontokkal, hosszasan főzve, ázsiai fűszerezéssel. Így mélyebb és koncentráltabb lesz az íze, amit remekül ellensúlyoz a könnyed levesbetét.

Rilette:

Saját zsiradékában hosszan hőkezelt libahúsból készült pástétom, vagyis rilettes, amit kovászos kenyérrel, mustárkaviárral, mézzel, valamint fermentált zöldeperrel szervíroznak. Szerintünk a fő elem kellemes húsosságát gyönyörűen ellensúlyozza a köretek kellemes savanykássága, az adag mérete miatt pedig azoknak is ideális választás, akik csak egy könnyedebb sör- vagy borkorcsolyára vágynak.

Flódni:

Turai Barnát és Piszkor Norbertet annyira megihlette a Bring Back The Deli séfmenü koncepciója, hogy még a zsidóság egyik ikonikus desszertjét, a flódnit is megpróbálták tökéletesíteni. Ennek első lépéseként rétegeire bontották a süteményt, majd megpróbálták azokat még finomabbá tenni. Így került a MADHOUSE-os változatba: vörösboros szilvachutney, almagratin, sablé (vagyis omlós, vajas keksz) is.

A július 16-ig elérhető és rendelhető menü megvásárlásával egy jó ügyet is támogathatsz, hiszen ezúttal a séfajánlatból befolyó összeg egy része a Haver Alapítványhoz kerül majd,

akik azon dolgoznak, hogy párbeszédet kezdeményezzenek zsidó és nem zsidó fiatalok között, hogy ezzel támogassanak egy olyan felnövekvő generációt, amely nyitottsággal tekint a kulturális sokszínűségre.

Az új séfajánlat mellett a MADHOUSE teljes menüje is frissült. A törzsvendégeiknek megnyugtatásként üzenik, hogy a legnagyobb kedvencek természetesen továbbra is elérhetőek náluk. Ilyen például a séf ázsiai fúziós halászleve, sült savanyú káposztával és hazai harcsával, mely rántott, „tonkatsu” verzióban érkezik a tányérra.

A weboldalukon már elérhető a teljes frissített kínálat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk