Álomtorta palacsintából
A vasárnapi ebéd után jár a desszert is... Meg is kérdeztem az illetékes kollégákat, mi is legyen az. Kétfelől jött a válasz: - ... Valami túrósat! - Palacsintát! Persze, majd kétfelé sütök, nem?!
Szeretem a konyhát, de azért visszább az agarakkal! Hogy mindenki megkapja a magáét, összeházasítottam a tortát és a palacsintát. Így kettőt ütöttem egy csapásra. Ahogy felvágtam láttam, hogy még egy sor palacsinta igazán elfért volna a szélén, de sebaj, majd legközelebb úgy fogom csinálni.
10 db palacsinta
házi barack vagy eperlekvár
250 g friss túró
250 g mascarpone
150 g görög joghurt
250 g tejszín
1 evőkanál zselatin
kevés víz (1/2 pohárka)
ízlés szerint porcukor
1 kiskanál vanília eszencia
1 citrom reszelt héja
díszítéshez:
tejszínhab
eper
Elkészítés
A 8 palacsintát megkenünk lekvárral, majd felcsavarjuk őket. A zselatint egy kevés vízben elkeverjük, hogy megduzzadjon, majd felmelegítjük amíg feloldódik. Vigyázzunk, forrnia nem szabad! Kihűtjük.
Egy tálba tesszük a túrót, a mascarponét, a görög joghurtot, a porcukrot a vaníliát és reszelt citromhéjat. Arra ügyeljünk, hogy szoba hőmérsékletűek legyenek a hozzávalók, mert ellenkező esetben a zselatin össze fog ugrani benne! Botmixerrel pürésítjük, hogy krémes legyen az egész, majd a langyos zselatint belekeverjük.
A tejszínt felverjük habbá, egy keveset félre teszünk a díszítéshez, a többit a túrós krémbe lazán beleforgatjuk. Egy közepes méretű kapcsos tortaforma aljába letesszük a maradék két palacsintát, a többit amit már feltekertünk, csiga alakban a tortaforma közepébe rakosgatjuk. Először körben a szélekre töltjük ki a krémmel a palacsinták szélénél, majd a maradék krémmel bevonjuk az egészet.
A tetején a túrókrémet hullámosra igazítjuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük dermedni, hogy vághatóvá váljon. 1-2 óra elteltével a torta elkészül és szeletelhető lesz. Tálaláskor tejszínhabrózsával és negyedekre vágott eperrel díszítjük fel, majd máris tálalhatjuk.
Ha tetszett a recept, oszd meg a barátaiddal is, mielőtt nekifognál!