Áfonyás zsemle házilag
Az áfonyás zsemlébe a szokásos összetevőkön kívül egy kis narancshéj és vörös áfonyalekvár kerül. Áfonyalekvár hiányában a ribizli vagy szilva is jó. A tésztához a lekvárt is hozzá kell dolgozni, ettől lesz a zsemlének kellemesen édeskés íze. Sütés után vajjal, dzsemmel, mézzel és egy jó kávéval kifogástalan reggeli.
wannabechef receptje a Wannabe chef blogon
Hozzávalók 6-7 darabhoz:
14 dkg kenyérliszt
1 kiskanál sütőpor
negyed kiskanál só
4 dkg vaj
6 cl tej
1 kiskanál reszelt narancshéj
1 db tojássárgája
2 evőkanál vörös áfonyalekvár
A légkeveréses sütőt előmelegítem 180 fokra. A lisztet, sütőport és sót összekeverem. A vajat finomra morzsolom a lisztes keverékkel. Hozzákeverem a tejet és puha tésztává dagasztom. A narancshéjat, a tojás sárgáját, a lekvárt is hozzáadom, és összegyúrom. Ha túl lágy lenne a tészta, teszek még bele lisztet, nem kell sok, éppen annyit hogy nyújtható legyen.
A tésztát meglisztezett deszkán 1,5 cm vastagságúra nyújtom. Lisztezett műanyag pohárral formákat vágok, erre jó a süteményforma is. Kb. 6-7 db lesz belőle. A sütőbe rakom a zsemléket és 15-18 percig sütöm.
Ázsiai receptekért és hazai finomságokért katt: Wannabe chef oldalára!
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot!