Abált, sült császárhús
A sertés egyik legfinomabb szalonnája a hasaalja, ebből készül az erdélyi szalonna. Ha a hentes több részt vág bele az oldalasból, akkor nevezzük császárhúsnak.
Az ebből készült, abált hús zsíros része remegős, olyan puha, és könnyen vágható, mint a vaj. Frissen elkészítve, és megpirítva főételként is kiváló.
1 kg császárhús
víz
3 babérlevél
1 mokkáskanál egész színes bors (vagy fekete)
só
1 szál zellerszál
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 db sárgarépa
disznózsír a sütéshez
Elkészítés
A császárhúst megmossuk, majd egy fazékba tesszük. Felöntjük bőven hideg vízzel.
Beletesszük a fűszereket, a fokhagyma gerezdeket, zellerszárat, és a darabolt zöldségeket.
Kis lángon 2,5-3 órát abáljuk (alacsony hőfokon, hosszú ideig való hőkezelés) addig, amíg a hús puha, a zsír remegős nem lesz. Amikor elkészült kivesszük a folyadékból, 10 percet pihentetjük, majd egy serpenyőben forró zsíron körbepirítjuk, először a bőrős részt.
Ismét pihentetjük pár percet, majd felszeleteljük. Burgonyapürét, sült zöldségeket ajánlok mellé.
Még több finom és egészséges receptért klikkeljetek Rita konyhájára
Nyomj egy lájkot, ha megkóstolnád!