Ezt a finomságot nem hagyhatod ki tavasszal
Indul a spárgaszezon! Ilyenkor igyekszem kihasználni, mert nem tart túl sokáig. Az előzetes tervben az szerepelt, hogy ebédre, köret készül belőle. Máshogy alakult. Ha a szokásostól egy kicsit eltérő vacsorát szeretnél – a családnak vagy vendégeknek – az asztalra tenni, akkor ez jó választás lehet.
2 db friss leveles tészta (40 cm x 24 cm)
0,5 kg zöld spárga
8-10 szelet bacon
4 dkg vaj
2 ek. liszt
4 dl tej
szerecsendió
só
8 dkg reszelt sajt
tetejére: 1 tojás
Elkészítése
A sajtot lereszelem és félreteszem. A spárga fás részét letöröm, majd alaposan megmosom. Ha szükséges, meghámozom. Egy magas falú fazékban egy pici sóval ízesített vizet forralok, majd állítva beleteszem a spárgát, lefedem és 5-6 perc alatt megpárolom.
Amíg fő a spárga, elkészítem a sajtmártást. Ehhez a vajat megolvasztom, rákanalazom a lisztet és csomómentesre keverem, majd óvatosan – folyamatos keverés mellett – hozzáadom a tejet. Reszelek bele szerecsendiót, megsózom és felforralom (továbbra is folyamatosan keverem, mert könnyen odakap). Hozzáadom a reszelt sajtot, majd félreteszem, langyosra hűtöm.
A sütőt 200 fokra melegítem és sütőpapírral kibélelek egy tepsit. Kiterítem a leveles tésztát, a baconszeletekkel körbetekerem a “kis csokorba” összeszedett spárgát, majd a tészta alsó szélétől 3-4 cm-re sorban ráteszem a baconös spárgát és rákanalazok a sajtkrémből. A maradék krémet mellé tálalom majd.
Óvatosan feltekerem a tésztát, majd lekenem tojással. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Tálaláskor egy-egy szelet zöldséges rétesre kanalazok a felmelegített sajtkrémből vagy mellé, egy kis tálkába teszem.
Ajánld másoknak is, kattints a megosztásra!