A sikerre ítélt Túró Rudi torta
A Túró Rudi örök és megunhatatlan kedvenc, szerintem nagyon sokak számára. Én is elkészítettem torta formájában és nagy sikert aratott.
a piskótához:
2 tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1/2 kávéskanál sütőpor
1 dkg cukrozatlan kakaópor
a sziruphoz:
1 dl vizet összeforralunk 5 dkg cukorral
a túrós réteghez:
50 dkg túró
1 dl tejföl
2,5 dl (hideg) habtejszín
kb. 20 dkg porcukor (ízlés szerint)
1 csapott evőkanál zselatinpor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál vanília aroma (vagy 1 rúd vanília)
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál citromlé
a tetejére:
10 dkg tejcsokoládé
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
Elkészítés
A piskótához a tojásokat a cukorral pár perc alatt jó habosra keverjük a robotgéppel majd a lisztet, a kakaóport és a sütőport is óvatosan hozzákeverjük egy keverőlapát vagy fakanál segítségével. Egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt (elég csak az aljára a sütőpapír) kapcsos tortaformába öntjük a piskóta tésztát, majd előmelegített sütőben (170 fokon) kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
A töltelékhez a zselatint 1 dl vízben elkeverjük, majd felmelegítjük és félretesszük hűlni. A túrós réteghez összekeverjük (jó szolgálatot tesz egy botmixer) a túrót, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával, a reszelt citromhéjjal és a citromlével, végül a kihűlt zselatint is hozzáöntjük.
A habbá vert tejszínt is óvatosan a túrós töltelékhez forgatjuk. Természetesen már nem a botmixert használjuk, hanem egy fakanalat vagy keverőlapátot célszerűbb inkább.
A kihűlt piskótát miután kiszedtük a formából és megszabadítottuk a sütőpapírtól, visszatesszük a formába és meglocsolgatjuk az elkészített cukros sziruppal (nem kell hozzá az egészet felhasználni). Ráöntjük, rásimítjuk a túrós tölteléket, majd hűtőbe tesszük.
A torta tetejére jön a csokoládé, amihez felolvasztjuk gőz fölött a csokoládét az olajjal, majd ha langyosra hűlt, akkor a túró tetejére öntjük és mehet vissza a torta a hűtőbe legalább egy éjszakára.Tálaláskor egy késsel végigvágjuk a tortát a tortaforma mentén, majd kiszedjük a formából.
Tipp: Meleg vízbe mártott késsel vagy recés élű késsel is szeletelhetjük a tortát a csokoládé miatt.