A patkányburger és a nutriakolbász az új sláger Moszkvában
Moszkvában egy új ínyencség lett a trendi. A 35 éves séf, Takhir Kholikbergyijev találmánya a patkányból készült újdonság már kapható a belvárosban lévő éttermében.
Ez a patkány nem a csatornákban élő fajta, hanem egy társa, a hódpatkány néven is ismert nutria. A séf többféle ételt is készít a meglepő alapanyagból. Lehet kapni gombóc, szték, darált formában is, káposztalevélbe tekerve, hot dog kolbászként, ám a legnépszerűbb variáció a hamburger szerű patkányburger, vagy nutriaburger.
Az ínyenc szendvics ára 550 rubel, kb. 2500 forint a Krasznodár Bisztróban. A főszakács szerint óriási tévedés, hogy az állat húsa nem megfelelő, mert szerinte már orvosilag is bizonyított, hogy egészséges húsféle. Mivel a nutria csak növényeket eszik, minden falatot leöblít, mielőtt a szájába venné, így nem egy piszkos állat.
A húsa pedig omega-3 zsírsavat tartalmaz, ezért a dietetikusok szerint is ajánlott a nutria fogyasztása.
A főszakács Krasznodárban született, innen az étterem elnevezése is. Az ötlet pedig szintén itt pattant ki a fejéből, mivel a településen sokan tenyésztettek nutriát, ami gyorsan szaporodik, könnyen tartható és bundája keresett. Ráadásul sokan nem dobták ki az állat húsát, hanem felhasználták azt is.
A hús a séf szerint olyasmi állagú, mintha a pulyka és a sertés keveréke lenne. Könnyű sütni is, mert nem szárad ki, sokáig szaftos marad.
Ízelítő Bisztró kínálatából:
Forrás: The Guardian
Fotók forrása: Krasnodar Bistro Facebook-oldala
Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!