GASZTRO

A Nagy erdő mesés mágiája nyerte a Magyarország étele 2021 szakácsversenyt

A felvidéki Tűzrőlpattant menyecskék csapata mellett a második lett az Almavirág Team Gasztrói erdő elnevezésű ételével, a harmadik helyen végzett a Kígyósi fakanálforgató garabonciások csapata a Gimesi muflon gerincfilével.
MTI - szmo.hu
2021. június 05.


Link másolása

Mi, magyarok bármikor lefőzzük a világot - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyarország étele 2021 szakácsverseny szombati díjátadó ünnepségén, Felcsúton.

Rétvári Bence kiemelte, hogy kiváló tehetségei vannak a magyar nemzetnek nemcsak a sport és a tudomány terén, hanem a konyhák világában is. Cukrászok és séfek bizonyítják időről időre, hogy világszínvonalat tudnak felmutatni, amit bizonyít, hogy nincs a világnak olyan földrésze, ahonnan ne lenne elismerése a magyar gasztronómiának - fűzte hozzá.

Az államtitkár rámutatott, hogy a magyar ünnepek szorosan összefüggnek a gasztronómiával, a magyar konyha pedig összeköti a szerte a világon élő összes magyart.

A Magyarország étele 2021 szakácsversenyt a felvidéki Tűzrőlpattant menyecskék csapata (Bottyán Szilvia, Ferner Valentina) nyerte Nagy erdő mesés mágiája elnevezésű ételével. Második lett az Almavirág Team Gasztrói erdő elnevezésű ételével, a harmadik helyen végzett a Kígyósi fakanálforgató garabonciások csapata a Gimesi muflon gerincfilével.

A magyar gasztronómia napján először rendezték meg a vendéglátóipari iskolák gasztronómiai versenyét. A diákoknak ötfogásos, magyar alapanyagokból álló menüt kellett egy személyre tálalniuk, s a nemzetközi irányzatoknak megfelelően hidegen bemutatni.

A verseny győztese, ezzel champion-díjasa a békéscsabai Zwack József Technikum és Szakképző Iskola II. csapata lett. Aranyérmet nyert a fülöpszállási Kígyósi Csárda csapata, valamint a békéscsabai Zwack József Technikum és Szakképző Iskola I. csapata. Két ezüstérmet is kiosztottak: az egyiket a győri Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum csapata, míg a másikat a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata kapta.

Asztalos István a versenyt szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke szerint az a cél, hogy összekapcsolják a múltat és a jelent a jövővel, s ez évről évre egyre jobban sikerül. Úgy vélte, a séfek ismét megmutatták, mit tudnak adni a világ magyarságának.

A zsűri elnöke, Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke elmondta, hogy jól megkomponált ételek készültek a Kárpát-medence minden részéből érkezett séfek jóvoltából. Örömének adott hangot amiatt, hogy fiatalok is versenyeztek, mert a tanulók megmutatták, hogy van jövője a magyar gasztronómiának.

VIDEÓ: Magyarország Étele 2021. Tálalás

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai partnerségével negyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, amelynek szlogenje az lett: Egy a természettel.

Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhatott és kötelezően tartalmaznia kellett három alapanyagot: vadhúst, írót, valamint bármely, a hagyományok, ízek, régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket. Elvárás volt még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek és a nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint legyen.

A versenyétel elkészítésére és tálalására négy óra állt a szakácsok rendelkezésére.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Cheddaros, kesudiós spirál
Ez a finomság olyan egyszerű, hogy akár egy váratlan vendég felbukkanásakor is elkészíthetitek.

Link másolása

A cheddar aromája és a kesudió teszi különlegessé ezt a spirált, ami tökéletes kiegészítője egy pohár bornak, baráti sörözgetésnek vagy a gyereknek tízóraira. Pillanatok alatt elkészül és nem biztos, hogy elég lesz egy tepsivel... ;)

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

8 dkg kesudió

5 dkg cheddar sajt

1 db tojás

1 evőkanál tej

törött bors

sajtos3

Elkészítés

A kesudiót késsel durvára vágjuk, összekeverjük a tojásfehérjével, sóval, borssal ízesítjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Felére rákenjük a kesudiós masszát.

elk1

elk2

Ráreszeljük a sajtot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, kissé összenyomkodjuk. A tésztából 1,5 centis csíkokat vágunk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket úgy, hogy kettőt csavarunk rajtuk.

Lekenjük a spirálokat a maradék tojásos keverékkel, majd 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük őket.

elk4

sajtos2

Nyomj egy lájkot, ha szívesen kipróbálnád!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk