A magyar búzasörök nyomában
A hazai kézműves sörfesztiválunk sikere töretlen, már első este rengetegen voltatok kíváncsiak a Főzdefesztre. A tömeggel járó kellemetlenségek ellenére a hangulat vidám volt, mindenki türelmesen várta, hogy megkapja a sörét. Mi is lelkesen vegyültünk a forgatagban és elsődleges célunk az volt, hogy megkóstoljuk a jelenlegi fesztivál tematikus italát: a magyar búzasört.
A 41 házikó idén is a Szabó Ervin tér és a Krúdy Gyula utca között kapott helyett. Először próbáltunk a fesztiváltérkép alapján haladni, de aztán spontánabbra vettük sörtúránkat és főként azokra a helyekre koncentráltunk, ahol búzát mértek. Inkább kóstoltunk, mint ittunk, de így is képtelenség volt az összes változatot megízlelni.
Búzasörös ismereteinket korábban a nyugati típusokra alapoztuk, így kicsit bizalmatlanul kezdtünk el ismerkedni a magyarokkal. Kár volt előre aggódni, nem csak, hogy jó sörökkel, hanem néhány kiemelkedővel is találkoztunk. Így a végén rangsoroltunk és dobogóra állítottuk kedvenceinket. Ha ti szeretnétek minősíteni a söröket, a helyszínen lehetőségetek nyílik rá. Minden kiállítónál van egy doboz, ahol a szervezők a szavazatokat gyűjtik.
Az esemény idei mottója a "Weizen terror!", ami alatt a búzasörök citrom nélküli fogyasztását kell értenetek. A vendéglátóhelyekkel ellentétben itt egyik helyen sem kínálnak citromkarikát, és biztos, hogy csúnyán néztek volna ránk, hogyha hiányoljuk, de egyáltalán nem hiányzott. Azt azért nem állítjuk, hogy minden általunk tesztelt sörben visszaköszöntek a citrusos jegyek, de ennek ellenére sem volt citrom-hiányunk.
Szubjektív listánkon első helyen a felvidéki Kaltenecker zöldcitromos, szűretlen búzája végzett. Az illatban és ízben is kellemesen lime-os italnak a titka, hogy a pálinkákhoz hasonlóan gyümölcságyon érlelték. Alkoholtartalma négy százalék. Második lett A tapolcai Stari újdonsága: a Stari White Horse. A könnyű búzaital öt és fél százalékos alkoholtartalmú. Harmadik pedig a miskolci zip's bajor jellegű, öt százalékos alkoholtartalmú Weissbier-je lett, a főzde először állít ki a Főzdefeszten. Különdíjat pedig a Kárpi hat százalékos félbarna búzájának adnánk.
A búzás kalandozások között kitérőket is tettünk. Időnként elcsábultunk egy-egy gyümölcsös változatnak, ahol jelenleg a meggyesek és a szilvások tarolnak. Megismerkedtünk az újdonságnak számító hazai cider-rekkel is, valamint bevállaltuk a Sörmanufaktúra által kínált füstölt sört és a Kissler bazsalikomos és homoktövises gyógysörét is, utóbbi kettő számunkra már a bizarr kategóriába tartozott.
A jó sörözéshez a finom falatok is hozzátartoznak. A zsíros kenyértől kezdve, a csülkökön és a frissen sült húsokon át nagyon széles a sörkorcsolyák skálája. A fesztivál desszertjének egyértelműen a malátával és komlóval főzött sörfagyik bizonyulnak. Az egyedi nyalánkságokat armando_otchoa sátrában találjátok a Szabó Ervin téren.
A Főzdefeszt továbbra is ingyenes látogatható. Nincsen fesztiválkártya sem, mindenhol készpénzzel fizethettek. A pohár sörök ára 300 forintnál kezdődik, míg a korsóké 500 forintnál. Az ételek ellenértéke nagyon változó. Egy szelet zsíroskenyér 250 forintba kerül, míg az ízesített sajtoknak 12500 forint kilója.
A rendezvény vasárnap estig vár benneteket, minden nap 12:00 és 24:00 óra között.
További infókért KATTINTS IDE
Ha szereted a sört, akkor nyomj egy lájkot!