GASZTRO

A 6 legjobb gluténmentes karácsonyi süti

Mákos bejgli, gesztenyés bejgli, karácsonyi linzer, mézeskalács, kókuszos-gesztenyés tekercs és túrós szelet az idei sztár!

Link másolása

Nincs karácsony sütemények nélkül. Az Ételallergia Online legjobb karácsonyi desszertjeivel viszont sem a gluténérzékenyek, sem a laktózérzékenyek nem fogják azt érezni, hogy valamiből kimaradtak. A speciális alapanyagokkal, ám hagyományos eljárással és tradicionális családi receptek alapján készült bejgli, kókusztekercs, mézeskalács vagy linzer az egész családnak ízleni fog!

Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét! Csak olyan rizslisztet, kukoricalisztet, lisztféléket, lisztkeveréket vásároljatok, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy a termék nem szennyeződött gluténnal!

1. Gesztenyés bejgli

Hozzávalók

A töltelékhez:

2 csomag, azaz 50 dkg gluténtól és tejtől mentes mélyhűtött, cukrozott gesztenyemassza

4 evőkanál házilag darált dió

½ csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

6-7 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi tejszín

4 evőkanál kristálycukor

A tésztához:

25 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

25 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

25 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

2 dkg friss élesztő

1 dl laktózmentes tej

8 dkg házilag darált porcukor

2-4 evőkanál laktózmentes tejföl, amennyivel a szokásosnál egy kicsit lágyabb lesz a tészta

½ csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

3 tojás sárgája

1 egész tojás

Elkészítése:

A mélyhűtött gesztenyemasszát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, a diót megdaráljuk, az élesztőt egy csipetnyi cukorral 1 dl langyos laktózmentes tejbe morzsoljuk.

A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük, majd egyenletesen elmorzsoljuk a margarinnal. Gyorsan dolgozzunk, hogy a margarin ne olvadjon meg túlságosan, de ne maradjanak benne margarin darabok. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejben megfuttatott élesztőt, a reszelt citromhéjat, kanalanként a tejfölt, és laza tésztát készítünk belőle. A tésztát legalább fél óráig pihentetjük.

A töltelékhez villával összetörjük a gesztenyét a porcukorral, a növényi tejszínnel, majd hozzáadjuk a darált diót. Annyi növényi tejszínt adjunk a gesztenyéhez, hogy az jól kenhető legyen.

A tésztát kétfelé osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd óvatosan, a hosszanti oldalánál kezdve feltekerjük. Nehéz feltekerni, törékeny a tészta, ezért kicsit mindig lisztezzünk alá rizsliszttel. A két tekercset tepsibe tesszük, kétszer megkenjük az egész tojással, közben 10 percet pihentetjük.

Előmelegített sütőben pirosra sütjük.Ha teljesen kihűlt, ujjnyi szeleteket vágunk belőle. Törékenyebb, mint a búzalisztből készült bejgli, és hamarabb kiszárad, ezért fóliával lefedve, szobahőmérsékleten tároljuk.gesztenyes_bejgli_szm02

2. Karácsonyi linzer

Hozzávalók:

30 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

2 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

15 dkg laktózmentes vaj

2 egész tojás

3 + 2 evőkanál házilag darált porcukor

1 evőkanál gluténtól és laktóztól mentes tejföl

késhegynyi szódabikarbóna vagy fél csomag gluténtól, tejtől mentes sütőpor

néhány evőkanálnyi gyümölcslekvár

A díszítéshez:

garantáltan gluténmentes, házilag szeletelt mandulaforgács

házilag tisztított, durvára vágott dió, mandula

garantáltan gluténmentes kandírozott gyümölcs

Elkészítése:

A kukoricaliszthez hozzákeverjük a sütőport, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a 3 evőkanál porcukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, és gyorsan összegyúrjuk, hogy ne olvadjon el a vaj. A nyújtódeszkát rizsliszttel megszórjuk, a tésztát 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, majd különböző formákat szúrunk ki belőle. Amire díszítés kerül, azt megkenjük tojásfehérjével, és erre szórjuk a díszítést.

A sütőt 5-6 percig előmelegítjük, majd 150 fokon megsütjük a linzereket. Nagyon gyorsan elkészül, nem kell túlságosan kiszárítani. A még langyos karikákat lekvárral összeragasztjuk, süteményestálra helyezve 2 evőkanál porcukorral megszórjuk.karacsonyi_linzer_etelallergia_online08vj

3. A tökéletes mákos bejgli

Hozzávalók

A töltelékhez:

40 dkg házilag darált mák

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom reszelt héja

15 dkg kristálycukor

2 dl laktózmentes tej

A tésztához:

30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt

10 dkg gluténtól és tejtől mentes élesztő nélküli kenyérliszt

5 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

5 dkg garantáltan gluténmentes kukorica lepényliszt vagy kukoricaliszt

15 dkg házilag darált porcukor

1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

25 dkg laktózmentes vaj

2 tojás sárgája

2,5 dkg friss élesztő

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

½ dl laktózmentes tej

1-2 evőkanál glutén- és laktózmentes tejföl

Elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral megfuttatjuk. A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabok.Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, a laktózmentes tejfölt és a reszelt citromhéjat. Ha nem elég lágy, még adjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát csak akkor tudjuk feltekerni, ha nem lesz túl kemény. (A kész tészta a felhasznált speciális lisztek miatt addig is keményedik, amíg pihentetjük.) Rizsliszttel megszórva legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük a tésztát.

Ezalatt a mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéj másik felével, majd a tejet hozzáadjuk, és pár percig főzzük. A tésztát két részre osztjuk, két rúd lesz belőle. Rizsliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk mindkét tésztarudat. Megkenjük a mákkal, majd a hosszanti oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük. 1 egész felvert tojással megkenjük, majd 10 percnyi pihentetés után ismét átkenjük. Egy hosszú késsel alátámasztva vékonyan megvajazott sütőlapra helyezzük.

Előmelegített, nem túl forró sütőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad, és leragad. A kész bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, különben törik.makos_bejgli_etelallergia_online12vn

4. Gesztenyés kókusztekercs

Hozzávalók:

30 dkg gluténmentes (vagy hagyományos gesztenyemassza)

20 dkg glutén- és laktózmentes vaj (vagy teavaj)

10 dkg glutén-, tojás- és laktózmentes aprósütemény összetörve (vagy háztartási keksz)

20 dkg porcukor

20 dkg kókuszreszelék

2 evőkanál kakaópor

Elkészítése:

A vaj 2/3 részét habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a kókuszreszelék 2/3 részét. Félretesszük ezt a kókuszos krémet. A süteményt deszkán nyújtófával apróra összetörjük. Kis kézi diódarálón is ledarálhatjuk, hogy finomabb szemcséjű legyen.

A gesztenyemasszát eldolgozzuk a többi vajjal, a kakaóval és az összetört aprósüteménnyel. Kókuszreszelékkel megszórt deszkára simítjuk a masszát, téglalap alakúra nyújtjuk. Ügyeljünk rá, hogy fél cm-nél ne legyen vastagabb. Rákenjük a kókuszos krémet, majd óvatosan feltekerjük.

Hűtőszekrénybe tesszük, és amikor jól áthűlt, felszeletelve tálaljuk. Ezt a süteményt fagyasztani is lehet.gesztenyes_kokusztekercs_szm1

5. Mézeskalács

Hozzávalók 25-30 db mézeskalácshoz:

10 dkg jó minőségű gluténmentes lisztkeverék

5 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

3 evőkanál akácméz

1 kiskanál házilag darált porcukor

1 kiskanál garantáltan gluténmentes burgonya vagy kukoricakeményítő

3 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

½ kiskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor

késhegynyi házilag őrölt fahéj

késhegynyi házilag őrölt szegfűszeg

Egy tálba szitáljuk a rizslisztet, a porcukrot, a keményítőt, a sütőport és a lisztkeveréket. Hozzákeverjük a mézet, a margarint, a szegfűszeget és a fahéjat, egynemű tésztává gyúrjuk az egészet. Kis darabokra vágjuk a tésztát, rizsliszttel megszórt deszkán óvatosan 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és formákkal figurákat szúrunk ki belőle.

Margarinnal vékonyan kikent és liszttel megszórt tepsiben, előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük. Nagyon hamar elkészül.

A mázhoz a hozzávalókból nagyon sűrű krémet keverünk. Habzsákba töltjük, így díszítjük a mézeskalácsot. (Egyszerű habzsákot, vagy nyomózsákot házilag is készíthetünk úgy, hogy egy új nylonzacskó sarkát kicsit levágjuk.) Díszítés után szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni a mázat.mezeskalacs_szm01vj

6. Diabetikus túrós kocka

Hozzávalók

A tésztához:

80 gramm garantáltan gluténmentes rizsliszt

3 egész tojás

25 gramm gluténmentes por alapú édesítőszer

A túrókrémhez:

250 gramm laktózmentes tehéntúró

30 gramm gluténmentes por alapú édesítőszer

20 gramm gluténmentes, laktózmentes natúr joghurt

1 kiskanál vegyszeres kezelés nélküli citrom lereszelt héja

A tepsi kikenéséhez:

5 gramm gluténmentes, laktózmentes margarin

5 gramm garantáltan gluténmentes rizsliszt

A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A három tojás sárgáját krémesre keverjük a 25 gramm édesítőszerrel és a 80 gramm rizsliszttel, majd kanalanként beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A margarinnal és rizsliszttel kikent kis méretű tepsibe töltjük, és előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük.

A túrót habosra keverjük a 30 gramm édesítőszerrel és a 20 gramm natúr joghurttal, majd reszelt citromhéjjal ízesítjük. A kihűlt piskótalapot keresztben felvágjuk, majd 5x5 cm-es kockákra szeljük, a kockákat pedig egyenként megtöltjük a túrókrémmel.diabetikus_turos_kocka_etelallergia_online01vn

Ha tetszett az összeállítás, ajánld másoknak is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Engedélyezte az Európai Bizottság a házi tücsköt mint élelmiszert
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ráadásul a jószágok kevés takarmányt igényelnek.

Link másolása

Az MTI tudósít az Európai Bizottság döntéséről, miszerint a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként ezentúl elismertek lesznek az európai piacon.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:

e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra - közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Link másolása
KÖVESS MINKET: