/gasztro/7-hagyomanyos-angol-etel-amelyet-meg-kell-kostolnod/
NULL
hirdetés

GASZTRO

7 hagyományos angol étel, amelyet meg kell kóstolnod

Ha azt gondoltad, hogy az angol konyha kimerül a fish&chips-ben, tévedtél.
Elkészítette, leírta és fotózta: Balogh Szilárd - szmo.hu
2016. március 17.

hirdetés

Londonban él és szakácsként dolgozik munkatársunk Balogh Szilárd. Összeállításából megismerhetitek a helyi konyha jellegzetességeit, és azok elkészítését is.

Az angol konyháról megoszlanak a vélemények. Sokan nem túlságosan kedvelik, főleg akik egy ízletes, fűszeres étrendet szokták meg. Ezért lehetséges, hogy az angol gasztronómiáról többen állítják, hogy egyszerű, ízetlen, gyorsan elkészíthető ételeket felvonultató főzőtudomány.

Mégis azt javasoljuk hogy próbáljátok ki az itteni ételeket, ha a szigetországban jártok. Segítségül íme a 7 legismertebb angol étel, amit érdemes megkóstolni az english breakfast után természetesen:

1. Shepherds pie

hirdetés

Darált bárányhús krumplipürével összesütve. Ez egy hagyományos, klasszikus angol étel. Magyarul nevezhetnénk pásztor pitének. A darálthúst megpirítjuk, hagymával, répával, kakukkfűvel és egy kis száraz vörösborral, majd sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Ez kerül a tepsi aljára. Utána készítünk egy krumplipürét, ez kerül a hús tetejére. Megszórjuk egy kis sajttal is, vagy angolosan vajjal megkenhetjük a tetejét és mehet a sütőbe. Kb. 20-30 perc alatt készül el, amikor aranysárgára pirul a teteje lehet tálalni. Isteni finom.

kaja2

2. Scotch egg

Magyarul skót tojás. Elkészítése egyszerű. A főtt tojást kolbászhússal kell bevonni, majd bepanírozva olajban kisütni. Az angolok kész kolbászt vesznek és abból készítik általában. Egy tojáshoz kb. 10 dkg kolbászhús elég. A panírozás a szokásos, liszt, tojás, zsemlemorzsa és mehet az olajsütőbe. (A mi Stefánia vagdaltunkra, illetve fasírtunkra emlékeztet - a szerk.)

kaja3

3. Ribeye steak

Talán a legnépszerűbb marha steak az angoloknál. A borda gerinc felőli húsos részéből készül. Ízletes, szaftos és jól átsütve is finom, nem olyan cipőtalp, mint néhány másik steak. Sokan pont azért szeretik, mert kicsit zsíros és puha. Az angolok persze úgy szeretik ha éppen csak megkapta a grill egy kicsit (blue vagy rare). Én medium „fokozatban” ajánlom sült krumplival, paradicsommal és hagymakarikával. Aki szereti a gombát az is passzol hozzá.

kaja4

4. Welsh rarebit

Magyarul sokan sajtos melegszendvicsnek nevezik, de azért kicsit más. Van aki kenyérrel készíti, de az igazi az angolos „crumpet” nevű kis kerek sütiszerű dologgal elkészíteni. A kis péksütinket megpirítjuk, készítünk egy mártást, vajjal, liszttel, egy kis sörrel, mustárral, jó sok cheddar sajttal és egy kis worcestershire sauce-szal. Megvárjuk, hogy megrottyanjon a mártás és jó sűrű, csomómentes legyen. Ezt rákenjük a megpirult péksütinkre és aranysárgára pirítjuk a tetejét. Egyszerű kaja, de érdemes megkóstolni.

kaja5

5. Burger

Hamburgert mindenki evett már biztosan, de angolosan kicsit más. Az angolok szeretnek nagy húspogácsákat sütni, nem kell két húst kérni, mint sok helyen Magyarországon. A hambizsemle alját és tetejét is tetszés szerint megkenhetjük majonézzel vagy bbq szósszal, hagymakrémmel, aztán jöhet a salátalevél, a húspogácsa, a pirított bacon, hagyma, paradicsom karika és cheddar sajt. Köretnek sült krumpli jár hozzá. Mellé paradicsom szószt (tomato chutney) esetleg hagymakarikát adhatunk.

kaja6

6. Cheese cake

Ahogy mi nevezzük sajttorta. A legnépszerűbb angol desszert. Sokféle ízesítésben készítik, epres, citromos, banános... stb. A kekszet durvára daráljuk, majd folyósra olvasztjuk a vajat és összekeverjük a kekszmorzsával. Sütőben 5 perc alatt megpirítjuk. Kézi robotgéppel simára dolgozzuk egy nagy tálban a tejszínes sajtkrémet a cukorral, a liszttel és a joghurttal. Ezután belekeverjük a vaníliás cukrot, belereszeljük a citrom illatos héját, majd hozzákeverjük a tojásokat. Még további 2-3 percig keverjük, és amikor a keverék már sima és habos, ráöntjük a kihűlt, aranybarna morzsa-kéregre. 45 percig sütjük, aztán hagyjuk kihűlni. Gyümölccsel és porcukorral díszítjük és tálaljuk. Látványos és finom.

kaja7

7. Fish and Chips

Magyarul sült hal és sült krumpli. A halfilét egy sörös bundában olajsütőben kisütik, mellé hasábburgonyát sütnek. Kb. 8-10 perc alatt kész van az egész. A fish and chips tőkehalból (haddock) készül legtöbbször. Az ételt vagy papírzacskóban vagy fatálcán, zsírpapíron szervírozva kapjuk meg. A finomságot tartármártással, citrommal és a tradicionálisabb helyeken zöldborsó pürével (mushy peas) együtt adják.

kaja1

Természetesen van még sok étel, amit érdemes megkóstolni, de ezeket semmiképp ne hagyd ki, ha a szigeten jársz.

Ha te is megkóstolnád ezeket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
GASZTRO

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.

hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

A Disney nyilvánossá tette kedvelt édességük receptjét

A fagyasztott desszert elkészítése könnyebb, mint azt gondolnánk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 12.

hirdetés

Ha valaha is jártál Disneyland-ben, akkor nagy esély van rá, hogy már kóstoltad a nagy népszerűségnek örvendő „Dole Whipet”. A Dole Whip a Disney hivatalos fagyasztott desszertje, ami csak a meseparkokban és a cég által üzemeltetett üdülőhelyeken kapható – írja a Mirror.

Először 1986-ban mutatták be Disneyland Adventureland részén egy Tiki bárban, és mivel hatalmas sikert aratott, a mai napig fent van az étlapon.

Ha még nem volt lehetőséged megkóstolni, akkor itt a lehetőség, hogy megtedd. A Disney először tette nyilvánossá a receptet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, mindössze három összetevőre van szükségünk. A hagyományos ízvilág eléréséhez a Disney szerint egy nagy gombóc vanília fagyi, 120 ml ananászlé és két csésze fagyasztott ananász kell.

Az összes hozzávalót egy turmixgépbe kell tenni, majd addig kell keverni, míg krémes állagot nem kapunk.

hirdetés

Lapozz a posztért:



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2020. december 08.

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: