/gasztro/5-ok-ami-miatt-erdemes-durumtesztat-fogyasztanod/
hirdetés

GASZTRO

5 ok, ami miatt érdemes durumtésztát fogyasztanod

Elmondjuk, miért jó neked, ha ezt a típust választod!

Link másolása

hirdetés

A tészta remek választás lehet, ha egy-egy kiadós ebédre vagy vacsorára vágysz. Szinte bármilyen feltéttel gyorsan és könnyen varázsolhatsz ízletes fogásokat az asztalra.

Szinte minden boltban kapható már tésztából is durumlisztes változat. Ez nemcsak sokkal egészségesebb, de finom is. Na de mi is az a durumliszt és miért jó? Mutatjuk!wheat-1452198_1280

1. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag

A durumbúza vagy más nevén kemény(szemű) búza is a közönséges búzához hasonló gabonaféle. Egyedi őrlési eljárással nyerik ki és használják fel a búza azon részét, mely

gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, továbbá magas élelmirost-tartalma mellett nagy tápértékű, magas fehérjekoncentrációval is rendelkezik.

hirdetés

E két búzafajta energia- és tápanyagtartalma közel azonos, bár a durumbúza fehérjetartalma valamivel magasabb, emiatt „rugalmasabbak” a belőle készült tészták, és ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy az igazi olasz tészták kedvelt alapanyaga. Szép sárga színét a benne lévő béta-karotinnak köszönheti. A kemény búzából készült tészta tojás hozzáadása nélkül is megállja a helyét, emiatt jól beilleszthető a koleszterinszegény étrendbe.wheat-1508654_1280

2. A tészta önmagában nem hizlal

A durum tészta durumbúza dara és víz felhasználásával és általában tojás hozzáadása nélkül készül. Könnyen emészthető, szervezetünket értékes fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést segítő rostokkal látja el. Ráadásul a durumtészta főzéskor rugalmas, de kemény és alaktartó, így nehezen fő szét.

3. A mediterrán diéta az egyik legjobb a világon

A mediterrán diétát, a mediterrán régióban élők tradicionálisan követik egészségük, hosszú, aktív életük megőrzése érdekében. A tészta kulcsfontosságú eleme a mediterrán diétának, melynek átlagéletkor-növelő és krónikusmegbetegedés-csökkentő hatása egyre szélesebb körben ismert.

Ha a tésztát megfelelő mennyiségben más egészséges hozzávalóval fogyasztjuk, mint például zöldségekkel, olívaolajjal, paradicsommal, friss fűszernövényekkel, hallal vagy kagylóval, könnyedén beilleszthetjük a napi egészséges táplálkozásunkba. Sok kutatás bizonyította, hogy a mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon a testsúly megtartása szempontjából is.pasta-1132314_1280

Gyermelyi Vita Pasta

Magyarország egyik legnépszerűbb, durumlisztből készített terméke a 8 formátumú (masni, orsó, penne, spagetti, zöldséges orsó, zöldséges penne, fodros kocka, szarvacska) Gyermelyi Vita Pasta. Tojás nélkül, speciális, magas minőségű durum őrleményből készül.

A terméket egyértelműen meghatározó durumbúzát a vetőmagtól kezdve kontrollálják, az őrleményt pedig saját malmunkban állítják elő, ezzel is garantálva a kiváló minőséget. Az ízletes, alaktartó és ruganyos durumtészták a koleszterinmentes táplálkozás fontos és finom kellékei.

Ma már a nagyobb áruházakban megtalálhatóak a "színes" tészták is, amelyek színüket természetes alapanyagok hozzáadásával kapják, például a spenóttal zöld színű, a paradicsommal piros színű tésztát kapunk. Bónuszként a tészta gazdagabbá válik a felhasznált két zöldség sok egészséges tulajdonságával.

4. A cukorbetegek és a fogyókúrázók étrendjébe is beleilleszthető

Ha fogyókúrázol vagy cukorbeteg vagy, bizony fontos a tészta vércukorszint emelő hatása, a felszívódó keményítő mennyisége, milyensége, valamint a tészta energiatartalma is. A durumbúza fehérjében gazdagabb, mint a búza, és jóval rugalmasabb is annál, akár tojás hozzáadása nélkül is készíthető belőle tészta, és kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos tészták, mert keményítője lassabban bomlik le és szívódik fel. Tojás nélkül a koleszterintartalma is nullára csökken.original_diabetes

5. A magyar konyhában is több évszázados hagyománya van a tésztafogyasztásnak

Konyhakultúránk több ezer éves fejlődés eredménye. A 15. században jelentős virágzást hozott az itáliai gasztronómiai ismeretek beáramlása - Mátyás király második feleségének, Beatrixnak köszönhetjük.

Az ekkor betelepülő olasz szakácsoknak köszönhetjük a sáfrányt, a vöröshagymát, a gesztenyét, a pulykát, a zsemleféléket, a száraztészták használatát és a sajtokat.

A magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme azóta is, amely változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres ízvilággal büszkélkedhet.

Címlapkép: Pixabay

Ha te is szereted a tésztát, nyomj egy lájkot!



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk