5 hazai ínyenc fesztivál, amit kár lenne kihagynod idén
2016 igazi csemegéket tartogat azoknak, akik szeretnek új ízeket kipróbálni, tudatosan étkeznek, vagy éppen abban hisznek, hogy a legjobb döntések fehér asztal mellett születnek.
Magyarország az elmúlt pár évben alaposan kitett magáért gasztrofronton. Ezért kapott is az alkalmon a nemzeti turizmusmarketingért felelős szervezet, és 2016-ot a Gasztroélmények Évének nevezte ki. Az egyik legnagyobb újítás, hogy létrehoztak egy olyan gasztrofesztiválokkal foglalkozó oldalt, ahol mindent megtalálunk ebben a témában. Ez a Gasztroelmeny.hu, ahol jelenleg 500 féle programból válogathatunk egy helyen, miközben híreket, tanácsokat, tippeket, blogbejegyzéseket is olvashatunk.
A Gasztroélmények Éve által ajánlott programok közül most 5 olyan fesztivált válogattunk ki, amelyeknek kínálatát érdemes egytől-egyig végigkóstolni, ha szeretnénk megismerkedni Magyarország gasztronómiai palettájával.
Május 6-a és 8-a között ismét várja az érdeklődőket a főváros egyik leghangulatosabb boros fesztiválja, a Rosalia – Nemzetközi Rosé és Pezsgő Mustra. A legjobb magyar pincészetek roséinak, pezsgőinek és habzóborainak kóstolgatása közben jazz koncertek lágy muzsikáját élvezhetjük a Gesztenyés Kertben.
Tegye fel a kezét az, akinek reggel az első gondolata az, hogy: KÁÁÁÁVVÉÉÉÉÉ! – Őket várják május 7-én az I. Balatoni Barista Bajnokságon, a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpontban, ahol igazi profik főzik majd a legjobb cappucinót, espressót, és lattét. A címben szereplő „Bajnokság” szó nem véletlen: az eseményen a kávémesterek szigorú szabályok mentén versenyeznek majd.
Különleges élményben lehet része annak, aki május 6-a és 8-a között a balatonfenyvesi Bodza Napokra látogat. Mindannyian tudjuk, milyen ízletes szörpöt lehet készíteni az illatos növényből, de hogy a vacsoránk elkészítésében is a segítségünkre lehet?! Segal Viktor sztárcheftől megtudhatjuk, milyen bodzás ételkülönlegességek kerülhetnek az asztalunkra.
Májusban egy hétre ismét Szegeden gyűlik össze a magyar borász társadalom. A XXII. Szegedi Borfesztivál több, mint 150 kitelepült borászattal, különleges gasztronómiai és kulturális kínálattal várja a minőségi borok szerelmeseit. A Borfesztivál kiemelt programjaként a legjobb magyar borászok mérik össze nedűiket egy igazán kiélezett verseny során.
A természetes alapanyagokból, kézzel készített termékek rajongóinak szerezhet nagy élményt a Hűvös pincék – Forró kemencék gasztroesemény május 7-én. A hagyományőrző fesztiválon kóstolhatunk sajtokat, mézeket, lekvárokat a legkülönbözőbb ízekben, de nem csak az ínyenceknek lesz érdemes ellátogatni Nagybörzsönybe. Napközben középkori hadibemutató, íjászverseny, solymász bemutató, este pedig a Balkan Fanatik koncertje szórakoztatja a fesztiválozókat.