GASZTRO

5 fűszer, amelyért egykor öltek is

Amikor levesztek a polcról egy-egy fűszert, talán nem is tudjátok, régen milyen drága volt és mennyi nehézség árán jutott el a konyhákig.

Link másolása

Ma rengeteg olyan fűszert használunk, amelyet a középkori Európában nehezen vagy egyáltalán nem tudtak beszerezni, és akkor is jobbára a vagyonos emberek otthonaiba jutott el. Ezeknek a fűszereknek az ára az aranyéval vetekedett, hosszú, fáradságos úton érkeztek hozzánk. A szállítmányok gyakran rablók, útonállók vagy tengeri kalózok kezére jutottak. Szó szerint vért ontottak a keresett, keleti fűszerekért.

Miért voltak ennyire drágák ezek a fűszerek? Mert nem volt könnyű hozzájuk jutni, nem álltak rendelkezésre nagy mennyiségben. Gyógyító és vágykeltő tulajdonságokkal is felruházták őket, orvosi célokat is szolgáltak az élvezeten és ízélményen túl. Az erős aromájú, enyhe fertőtlenítő hatású fűszerek ráadásul valamelyest javították a hús és általában az ételek eltarthatóságát, elfedtek kellemetlen mellékízt - mint amilyen az avas, zsíros húsnak volt.spices-377356_640

A sáfrányt, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget vagy a borsot szárazföldön, karavánúton vagy hajókkal szállították Európába Indiából, a Távol-Keletről, vagy éppen az Arab-félszigetről. A kontinensünkön nem őshonos, és mással nem helyettesíthető fűszereket már az ókortól arab kereskedők juttatták el, először a Mediterráneumba, a görögökhöz, majd a rómaiakhoz. A középkor végén, illetve az újkor elején az európai hatalmak egymással versengve próbálták megszerezni a fűszerekben gazdag ázsiai területeket.

1. Fahéj

A fahéjnak több fajtája is ismert, a legelterjedtebb és legolcsóbb a Cassia, a legjobb pedig a jóval költségesebb ceyloni. Indiából és a régen Ceylonként ismert Sri Lankáról importálták. Különféle mendemondákat terjesztettek a fűszerről, azért, hogy kelendőbb legyen és drágábban lehessen adni, ezért tekintettek rá orvosságként és afrodiziákumként is. A fahéjfa kérgét gyűjtik össze és darabolják fel vagy őrölik porrá. Az arab kereskedők azt a mesét találták ki, hogy a fűszerek Arábiában teremnek, ám a fűszerfákat tengeri szörnyek és démonok őrzik... E mendemondák alapján írta azt Plinius, ókori történetíró, hogy csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem a fahéj.

Iszonyú drága fűszer volt. 1530-ban például Anton Fugger kereskedő fahéjból rakott tűzön égette el V. Károly adósleveleit az uralkodó szeme láttára, ezzel demonstrálta, milyen gazdaság ember. 1770-ben a hollandok elfoglalták Ceylont, hogy monopolhelyzetbe kerüljenek. Sokáig az ő ültetvényeikről került ki a kitűnő ceyloni fahéj. Az angolok azonban 1796-ban revansot vettek, és megszállták Ceylont, így (feloszlásáig, 1858-ig) a Brit Kelet-Indiai Társaság uralta a fahéjjal való kereskedelmet.

fahej

2. Bors

A trópusokon őshonos cserje éretlen állapotban szüretelt, és napon szárított, sötét színűre aszalódó termése a bors. A honfoglaló magyarok, mivel keletről érkeztek, már ismerték, azonban csak a középkorban kezdett terjedni, és jóval később vált a magyar konyha mindennapos részévé. Marco Polo volt az első, aki beszámolt arról, hogy Kínában megterem a bors (és megannyi más fűszer), ott nem is drágák ezek az ízesítők, mindennapos dolognak számítanak, ám kortársainak többsége őrültnek hitte.

Leginkább azzal tudjuk kifejezni, mennyire drága volt a bors, ha eláruljuk, hogy a görögök akár hét juhot is adtak egy adag borsért, Alarich, gót király pedig, miután elfoglalta Rómát, hadisarcként 3000 font borsot is követelt a várostól. A 13-14 századra hihetetlenül divatossá vált az egzotikus, távoli vidékekről származó fűszerek használata, és a bors olyan értékes volt, hogy Európa déli részén egy időben fizetőeszközként funkcionált. A német nyelv egyik gúnyszava is borsnak köszönhető, a gazdagokra ugyanis azt mondták, "borsos zacskó" - "feffersack.

borsnoveny

bors

3. Szegfűszeg

Az ókori római birodalomban arannyal fizettek egy kis szegfűszegért, amely egészen a 18. századig csak a Maluku-szigeteken, a mai Indonézia területén termett. (Erről is írt annak idején Marco Polo.) A szegfűszeggel való illegális kereskedelemért sokáig halálbüntetés járt. A növény a mirtuszfélék családjába tartozik; fűszerként virágának frissen szüretelt, kiszárított bimbóit használják.

Kínában a szegfűszeget nem csak fűszerként használták, hanem szájfrissítőként is: mielőtt a császár előtt megjelentek az udvar alkalmazásában állók, szegfűszeget kellett tartaniuk a szájukban. Ma is sokan alkalmazzák fogfájásra enyhe gyógyhatása miatt.

szegfuszeg

4. Szerecsendió

A csendes-óceán szigetein őshonos cserje termése. Magát a "diót" és a magköpenyét (szerecsendió-virág) is használhatjuk fűszerként. Eredeti termőhelyét a mai Indonézia területén, a Banda-szigetcsoporthoz tartozó Run szigetén volt. Az angolok kezén volt a sziget, de ők az Újvilág benépesítésének hajnalán Manhattanért cserébe átengedték a hollandoknak.

A távol-keleti holland ültetvényekhez egy érdekes történet is fűződik. 1769-ben a Mauritius-szigetek francia kormányzója az Amrona-szigetek holland kormányzójánál járt, és megnézte a szerecsendió ültetvényeket. Titokban a zsebébe csúsztatott néhány magot. Állítólag a Penang-sziget angol kormányzója is egy látogatás alkalmával csent magokat, így egy idő után, mivel máshol is termett a szerecsendió, a kereskedelemben megszűnt a holland egyeduralom.

4134935907_69447a338e

szercsendio2

5. Sáfrány

A valódi sáfrány ma is legdrágább fűszerek egyike, egy krókuszféle bibéjét gyűjtik be és szárítják meg. Nem keverendő a sáfrányos szeklicével! Mivel értékes, ma is szívesen hamisítják, mert úgy tűnik, hogy már mindenki elfelejtette: ezt a tettet egykor halállal büntették. 1446-ban Augsburgban egy férfit máglyán égettek el, egy nőt pedig élve temettek el sáfrányhamisítás miatt.

Az ókori egyiptomi birodalomban már használták étkezési célra, jellegzetes sárgászöld árnyalatot kölcsönzött az étkeknek. A görög mitológia egyik történet szerint Héra és Zeusz esküvőjén "sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól". Kleopátra a fürdőjébe kevert sáfrányt. A régi rómaiak az önfeledt emberekre azt mondták, hogy "dormivit in sacco croci" azaz sáfrányágyon aludt. Ez figyelmeztetés is, mivel a sáfrány bódító hatású lehet, 20 gramm pedig halálos adagnak számít. Várandós nők és gyermekek sem fogyaszthatják, utóbbiak két éves korukig.

Hazánkban elsőként a 13. században említették a sáfrányt, egy jogi témájú könyvben. (Már ekkor előírták az árusítás előtti vizsgálatot.) A középkortól használta a régi magyar konyha fűszerként; rendszerint mártások, szószok ízesítésére. Mint szerte Európában, nálunk is státusszimbólumnak számított.

zafferano

Ha érdekes volt a cikkünk, oszd meg az ismerőseiddel is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Kispórolták a Túró Rudiból a túrót? Itt a hivatalos válasz az ügyben
Egy tiktokker bejelentést tett a hatóságoknál a Pöttyös Túró Rudi összetevői miatt, és gyorsan választ is kapott. Az erről szóló videóit néhány nap alatt több százezren látták.

Link másolása

A termékkritikus nevű TikTok-csatorna tulajdonosa a 0 százalék hozzáadott cukrot tartalmazó Pöttyös Túró Rudi csomagolásán kiszúrta, hogy az összetevőknél nem túró, hanem „tejalapú rögös készítmény” szerepel.

Szerinte a termék nevével megtévesztik a vásárlókat, ezért bejelentést tett a gyártó ellen.

Videójában a bejelentő férfi kifejtette: például a madártejes, az epres, a mogyorókrémes, a sóskaramellás és a kókuszos ízesítésű Pöttyös Túró Rudi sem tartalmaz túrót, nem is abból készül, ezért ezeket véleménye szerint nem lehetne Túró Rudinak hívni, mégis ez van a csomagolásukra írva. Emellett álláspontja alapján „A Pöttyös az igazi!” jelmondat is alkalmas a vásárlók megtévesztésére.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

A tiktokker a gyártó ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és a szabolcsi kormányhivatal élelmiszerbiztonsági osztályánál tett bejelentést, utóbbitól pedig egy napon belül válaszoltak neki.

Közölték: az ízesített Pöttyös Túró Rudi termékek jelölésével kapcsolatban a gyártóval szemben már eljárás indult és jelenleg bírósági eljárás van folyamatban.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

Update

Hétfőn a Pöttyös Túró Rudi gyártója, a Friesland Campina Hungária is reagált az ügyre. A közleményükben azt írták, hogy a Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag.

„Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény” - írták.

A cég cáfolta, hogy bírósági eljárás zajlana ellenük, ahogy azt is, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A tökéletes nápolyi pizzáért nem kell Olaszországig utazni - a Forni di Napoliban jártunk
Puha, leheletvékony tészta, buborékos és roppanós széllel. Ez a nápolyi pizza Budapesten.

Link másolása

A Szent István körutat és Nápolyt több mint 1200 kilométer választja el egymástól, mégis mindkét helyen autentikus, nápolyi pizzával kényeztethetjük magunkat.

Vékony és lágy belső, légiesen puha, de mégis roppanós szél.

Feltétnek pedig San Marzano paradicsom, olasz szalámi, sonka vagy éppen buffala mozzarella.

Valahogy így képzelünk el egy tökéletes példányt, és a Forni di Napolimeg is adja nekünk mindezt, pezsgő belvárosi környezetben, a Jászai Mari tértől pár lépésre.

A vállalkozás ötlete a pandémia idején született meg. A baráti körben volt egy pizzaszakács, akinek munkássága adott egy inspiráló löketet. Az ötletet pedig tettek követték, és a tulajdonosok Nápolyba is kiutaztak ízélményeket gyűjteni.

Ezután már csak a megfelelő üzletet kellett megtalálni, ahová a turisták éppoly könnyen betalálnak, mint a magyar vendégek. 2021 szeptemberére el is készültek mindennel, és megnyitott a Forni di Napoli.

Egy tökéletes, napolyi pizzázóban azonban még pár fontos dolognak stimmelnie kell: jó kemence, olasz alapanyagok, egy hozzáértő séf.

A pizzamester Damu László lett, akinek nagy múltja van a szakmában. Tavaly például 7. lett a pizza-világbajnokságon.

A kemence Morello Forni, és igazán speciális:

Ez egy forgótányéros, gázos kemence, amiben egyszerre akár 9 pizza is elfér.

Ezzel gyakorlatilag garantálni tudják a kiegyensúlyozott minőséget, és egy nagyobb asztaltársaságnak sem kell egymás pizzájára várni.

Érdekesség még, hogy igény esetén át tudnának állni vele akár fás tüzelésre is.

Az étterem csak olasz alapanyagokat használ.

Legyen szó paradicsomszószról, sajtról, felvágottról, vagy a tészta készítéséhez szükséges lisztről.

A hely egyik tulajdonosától megtudtuk, hogy még úgy sem egyszerű feladat hozni a megszokott minőséget, hogy a fenti összetevők, és a tökéletes recept is megvan. Ennél a pizzánál fontos a hosszú kelesztés (72 óra a legideálisabb), és a végeredmény olyan apróságoktól is függ, hogy éppen milyen páratartalom van.

 

Az étlap központi eleme természetesen a pizza, amiből legjobban a hagyományos példányok fogynak, de vannak szezonális ajánlatok is. Sütőtökös vagy akár tépett húsos verzióba is belefuthatunk, ha unnánk a Margheritát vagy a Divavolát.

(De meg lehet unni ezeket a klasszikusokat? Szerintem erre nem sok esély van.)

Az itallapról limonádét és hűs aperolt is kérhetünk, és desszertfronton ott a tiramisu vagy a panna cotta is.

Én egy klasszikus előétellel kezdtem.

A Caprese saláta bivalymozzarella, koktélparadicsom, bazsalikom és házi pesto tökéletes elegye, ami frissen sült focacciaval érkezik.

Brutális adag. Melegebb nyári napokon akár önmagában is abszolút kielégítő.

A pizzák közül borzasztóan nehéz csak egyet választani, hiszen már maguk az alapok is egészen sokfélék: San Marzano paradicsom, Fior di Latte, friss ricotta, gorgonzola vagy pisztáciás pesto is kerülhet a tésztára.

Aztán a feltétek még tovább bonyolítják a dolgot. Választhatunk akár olasz zöldségekkel megpakolt, vegetáriánus pizzát, de kolbászkrémes - lilahagymás magyarosat is.

Én végül a Salamino mellett kötöttem ki, ami paradicsomos alappal, mozzarella, nápolyi szalámi, koktélparadicsom, olívaolaj és bazsalikom feltéttel érkezett, és számomra maga volt a tökély.

A tészta levegős és könnyed, és csak úgy roskadozik a feltétektől.

Az étterem nagyon hangulatos, és a gigantikus kemencének hála tényleg gyorsan érkeznek is a pizzák az asztalokhoz. A hatalmas kinti terasz pedig egyre hívogatóbb lesz, ahogy lépdelünk a nyár felé.

A Forni di Napoli kevesebb mint két év alatt a környékbeliek és a turisták egyik kedvenc helyévé vált. Jól mutatja ezt az is, hogy nemsokára új helyet nyitnak a Bazilikánál.

Elérhetőségek:

Telefonszám: +36 30 901 4466

E-mail: fornidinapoli@gmail.com

Cím: Szent István körút 9.

www.fornidinapoli.hu

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Tavaly felfedezett, 14 lábú óriási rákféle egy tajvani vendéglő új sztárfogása
Az óriás ászkarákról egyelőre keveset tudnunk, ezért a tudósok szerint cseppet sem veszélytelen a megkóstolása.

Link másolása

Sorban állnak egy tajvani ramenezőnél az emberek, hogy megkóstolhassák vagy legalább lefotózhassák az étterem legújabb ételét, írja a CNN. A The Ramen Boy-nál kapható óriás ászkarákos tésztaleves május 22. óta kapható, azóta egyre többen iratkoznak fel a várólistára. Az étterem az új fogást bemutató posztban azt írta, hogy „végre megvan ez az álom-összetevő”.

Az étterem vezetője szerint „cuki” kinézete miatt buknak az emberek az ászkarákos levesre. Az elkészítési mód sem túl bonyolult: egyszerűen tíz percig gőzölik a különlegességet, így semmilyen gondot nem okoz a feldolgozása. Ha kész, akkor pedig egy csirke-hal alaplére helyezik, az egészért pedig 1480 tajvani új dollárt (16 700 forint) kérnek a vendégtől.

Az egyik kóstoló szerint a különlegesség íze olyan, mintha a rákot keresztezték volna a homárral, csak annál sűrűbb a textúrája és valamivel rágósabb.

Egy szakértő szerint a tajpeji étterem új slágere a 300-500 méteres mélységben élő óriás ászkarák (Bathynomus jamesi) lehet, ami a Dél-kínai-tengeren, a Dongsha-szigetek közelében él. A ramen megjelenése óta egyes tudósok aggodalmukat fejezték ki a fenékvonóhálós halászati módszer lehetséges ökológiai hatásaival, valamint az esetleges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Szakértők szerint a nagyrészt ismeretlen, tavaly felfedezett faj toxinokat vagy nehézfémeket, például higanyt tartalmazhat.

Az étterem vezetője szerint egy véletlennek köszönhetően fogták ki a hatalmas ízeltlábúakat, ezért kínálják most egy akció keretében a vendégeiknek az ászkarákos rament.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Amerikai delik ízvilágát próbálhatod most ki Budapest egyedülálló bisztrójában, a MADHOUSE-ban
A július 16-ig elérhető és rendelhető menüt Turai Barnával közösen állították össze, amiből nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker közben.

Link másolása

A MADHOUSE Budapest Bistro & Craft Beer Bar hazánk egyik legismertebb és legnagyobb sörprofilú sörfőzdéjének, a Mad Scientistnek a belvárosi gasztrokocsmája. Az impulzív kerekívű Anker közben található, a sétálószakasz közepét hosszan feltöltve hangulatos terasszal.

Ha 24 csapról próbálgatnátok a Mad Scientist (és mások) kraftsöreit és mellé Piszkor Norbert executive chef bistro konyhájában készült ételeit kóstolnátok, a célhelyszín nem is kérdés!

Csupa olyan fogás szerepel az étlapon, melyek mellé jól csúsznak a sörök, és jó pár ételben is megjelenik valamilyen sörös elem.

Az itallapon pedig a Mad Scientist legkülönlegesebb friss tételei mellett, neves külföldi és hazai sörfőzők italai is megtalálhatóak, a repertoár széles. Sokszor van sörös eseményük is pl. TTO (tap takeover), kóstoló, minden évben itt tartják a Scientist születésnapját, sokszor lehet elcsípni a főzdéből a srácokat.

Piszkor Norbert a 2020-as nyitás óta tematikus séfajánlatok sorozatával bizonyította már, hogy szinte nincs olyan nemzetiség, aminek a gasztronómiájában nem ismeri ki magát.

A május-júliusi Bring back the Deli menühöz azonban nem szimplán egy népcsoport, hanem az egyébként kelet európai eredetű, de New York ban deli konyhaként elhíresült askenázi zsidó konyha szolgáltatta az ihletet.

Turai Barnával, digitális tartalomgyártóval, és az Amerikai Zsidó Bizottság magyarországi képviselőjével közösen összeállított ételsorból így nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker köz legsörösebb helyére. Választhatsz még libalevest maceszgombóccal, liba rilettet, fermentált zöldségekkel és flódnit is.

Bring back the Deli menü

Pastrami:

A szendvics, amibe beleharapva egyből a New York-i Katz’s Delicatessenben fogod érezni magad. Két szelet PANO pékség-féle kellemesen savanykás, teljes kiőrlésű rozskenyér, közte a Plus52 Event&Gastro Hall pitmastere, Stoller Márton által előkészített marhaszeggyel.

Libaleves:

Az alapleve úgy készül, mint a ramené: lepirított csontokkal, hosszasan főzve, ázsiai fűszerezéssel. Így mélyebb és koncentráltabb lesz az íze, amit remekül ellensúlyoz a könnyed levesbetét.

Rilette:

Saját zsiradékában hosszan hőkezelt libahúsból készült pástétom, vagyis rilettes, amit kovászos kenyérrel, mustárkaviárral, mézzel, valamint fermentált zöldeperrel szervíroznak. Szerintünk a fő elem kellemes húsosságát gyönyörűen ellensúlyozza a köretek kellemes savanykássága, az adag mérete miatt pedig azoknak is ideális választás, akik csak egy könnyedebb sör- vagy borkorcsolyára vágynak.

Flódni:

Turai Barnát és Piszkor Norbertet annyira megihlette a Bring Back The Deli séfmenü koncepciója, hogy még a zsidóság egyik ikonikus desszertjét, a flódnit is megpróbálták tökéletesíteni. Ennek első lépéseként rétegeire bontották a süteményt, majd megpróbálták azokat még finomabbá tenni. Így került a MADHOUSE-os változatba: vörösboros szilvachutney, almagratin, sablé (vagyis omlós, vajas keksz) is.

A július 16-ig elérhető és rendelhető menü megvásárlásával egy jó ügyet is támogathatsz, hiszen ezúttal a séfajánlatból befolyó összeg egy része a Haver Alapítványhoz kerül majd,

akik azon dolgoznak, hogy párbeszédet kezdeményezzenek zsidó és nem zsidó fiatalok között, hogy ezzel támogassanak egy olyan felnövekvő generációt, amely nyitottsággal tekint a kulturális sokszínűségre.

Az új séfajánlat mellett a MADHOUSE teljes menüje is frissült. A törzsvendégeiknek megnyugtatásként üzenik, hogy a legnagyobb kedvencek természetesen továbbra is elérhetőek náluk. Ilyen például a séf ázsiai fúziós halászleve, sült savanyú káposztával és hazai harcsával, mely rántott, „tonkatsu” verzióban érkezik a tányérra.

A weboldalukon már elérhető a teljes frissített kínálat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk