/gasztro/5-ellenallhatatlan-disznotoros-etel/
hirdetés

GASZTRO

5 ellenállhatatlan disznótoros étel

Sokak kedvence ez az öt fogás. Mi is imádjuk őket.

Link másolása

hirdetés

Hatalmas élmény volt telente a disznóölés a nagyszülőknél. Már előző este ott aludtunk, és az elejétől fogva a részesei akartunk lenni mindennek, de a felnőttek sajnáltak minket felkelteni, így rendszerint már csak azt konstatáltuk a csípős, fagyos hajnali hidegben, hogy a férfiak kint perzselik az disznót, a nők pedig a belet mossák vagy a süteményeket készítik.

Ahogyan az emlékfoszlányokból összeraktuk, kora reggel már ott sorakozott pár pohárka egy fémtálcán, tehát a férfiak egészen biztosan áldomást ittak a munka megkezdése előtt. Jóféle házi szilvapálinkával. Koromsötétben kezdődött a munka és sötétedésig folyt, kis pihenőkkel. A konyhában rendszerint először a hagymás vér, majd a friss tepertő, az orjaleves és a toros káposzta illata terjengett - és e sokféle étel szaga masszívan beleivódott a hajunkba, ruhánkba.

A családban mindenkinek megvolt a maga kedvenc disznótoros étele. A hagymás vérrel inkább nem botránkoztatnánk meg senkit, ezért öt másik ételt választottunk szubjektív listánkra. Öt olyat, amely mind népszerű és kihagyhatatlan fogás.kolbasztoltes

Kolbásztöltés (Forrás: Wikipedia)

Disznótoros menü a 19. század végén

Nyolcz óra van, jönnek a vendégek. Mind sorba nézik, milyen vastag volt a disznó szalonnája. Megbámulják a sok szép tiszta forró zsirt, aztán bemennek a szobába és várják a dus vacsorát. A vacsorát rendesen borlevessel, vagy jó husos, kolbászos káposztalevessel szokás megkezdeni. Leves után jő a toroskáposzta, vagy a sertés fejéből paprikás, sült felvert galuskával. Fánk vagy juhturós galuska, ilyenkor a legszokottabb tészta, azután egy nagy tál friss sült kolbász, ez után megint egy másik tál tüdős és véres hurka frissen sütve. Mindezek mellé igen jó az eczetben eltett vörös, paprikás káposzta. Végül tepertős pogácsát és kocsonyát szoktak feltálalni.

hirdetés

Forrás: Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv

1. Hurka

Bélbe töltött, sülve fogyasztott finomság. Lehet véres, májas vagy tüdős. Talán a májas a legnépszerűbb, és sokak számára legelfogadhatóbb változat - lásd, a vértől való idegenkedés. A májas hurkának számtalan változata létezik és mindenki a családja verziójára esküszik. Csupán egy biztos: máj, só és majoránna kell bele.

Készülhet rizzsel (ez a gyakoribb) és zsemlével (ez a ritkább). A máj mellett lehet benne tokaszalonna vagy hasaalja, tarja vagy a disznó más húsos része. Néhol paprikázzák, máshol ez szentségtörésnek számít. Van, aki a tüdőt is belerakja, sőt, Erdélyben sertésszívet és vesét is felhasználnak hozzá. Mások kizárólag májat, húst és szalonnát töltenek a főtt rizzsel és a fűszerekkel a sertésbélbe. A készítés technológiája sincsen kőbe vésve, mivel az egyik változat szerint nyersen használjuk, egy másik verzióban azonban a disznóvágáskor a húsok/szalonna abálásához, illetve főzéséhez használt lében kell rövid ideig főzni a májat.

"A disznó egyik legfontosabb, legmarkánsabb ízű, legértékesebb része a máj. A májas hurkának is ez az elengedhetetlen alkotórésze. Ezen kívül teszünk még bele véres húsdarabokat, tokaszalonnát, színhúst, szalonnanyesedéket, a fodorhájat, bőrkét, fejhúst, tüdőt stb. Töltőanyagnak rizst, zsemlét, darát, különféle kásaféléket szoktak belerakni. A fűszerek közül a legfontosabb a bors, valamint a majoranna. Jöhet még bele ezen kívül hagyma, fokhagyma, paprika, szegfűbors, Cayenne bors, csombor, tej, de még akár mazsola is" - írja a Kaja.jaszbere.hu.

2. Friss kolbász

Mindenhogy imádjuk: tört krumplival, hagymás krumplival, azzal a krumplival, ami alatta sült tepsibe, ropogós héjú, sűrű belű kenyérrel, kovászos uborkával vagy savanyú káposztával. Mindegy, csak friss, disznótoros kolbász legyen. Ha a résztvevők értik a dolgukat, akkor enyhén csípősre keverik a tölteléket; épp csak egy lehelletnyire.hurkakolbasz

A hurkát, kolbászt mindkét oldalán több helyen kiszurkáltam egy hegyes késsel, hogy ne durranjon szét, és sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttem, hogy könnyebb legyen a mosogatás. A krumpli készítésén most annyit változtattam, hogy a legutóbb sült hurka-kolbász zsírjával kikentem a sütőpapírral bélelt tepsit, mielőtt a karikára vágott krumplit berleraktam, és meg is locsoltam egy kevés felolvasztott kolbászzsírral a fűszeres krumplit - Forrás: Hzias2

3. Kocsonya

Gyermekkorunk egyik kedvenc reggelije, tízóraija, uzsonnája, illetve vacsorája volt. Nagymama mindig ügyelt rá, hogy legyen egy nagy tál sima kocsonya, hús és egyebek nélkül, amit csak úgy kenyérrel befalhatunk. Az íze máig itt van a szánkban, képtelenség elfelejteni, Sajnos olyan jó kocsonyát azóta sem ettünk.

Bár van, aki idegenkedik a kocsonyától, népszerűségéből még mindig nem veszített. Mi is a kocsonya? Különféle disznóságok rezgősre fagyott lében. Mintha a húsleves dermedt volna meg. Mi kerülhet a kocsonyába? A sertés körmei, fülei, orra, húsa. A hideg vízbe feltett, alaposan megtisztított hozzávalókat rendszerint szemes borssal, fokhagymával, hagymával, kevés sóval teszik fel főni. Opcionális a babérlevél használata. Miután a "leves" felforrt, alacsony hőfokon kell tovább főzni, amíg megpuhul a hús. Amikor elksézül, sűrű szitán, vásznon átzűrik, így lesz szép, tiszta és teljesen átlátszó a kocsonya. Hűvös helyen pihentetik, és hagyják "megfagyni".

VIDEÓ: Hagyományos kocsonyafőzés Püspökladányban

4. Toros káposzta - rázva vagy keverve

Jó zsíros étel, ami nem is csoda, hiszen sovány hússal nem az igazi; Békés megyében tarjával, lapockával készítik, mások az oldalasra esküsznek. A toros káposzta a fő fogás a disznóölés alkalmával.A legjobb házi savanyítású káposztával, de bármilyen jó minőségű savanyú káposztával isteni.

A technológiában jelentős különbségek lehetnek, hiszen az egyik család rétegezve rakja le a káposztát, a kockára vágott, megpirított húst, illetve a hagymát, és nem keverik, csak időnként alaposan összerázzák a lábasban. A másik családnál a külön-külön megdinsztelt hozzávalókat összekeverik és így főzik készre az ételt. Aztán persze sütőbe is lehet tenni, így fejezvén be a készítést, ám ez nem számít autentikus eljárásnak, ez csak valami úri huncutság lehet. Szerintünk.gasztropajtitoros

Fotó: Gasztropajtások

5. Hájas sütemény

Fél kiló friss sertésháj kellett hozzá, hogy egy rendes adag kijöjjön belőle. Az asszonyok először jéghideg vízbe áztatták ahájat, majd lekapargatták róla a hártyát., majd le kell szedni róla a hártyát. Kevés liszttel gyorsan összedolgozták a hájat, aztán az összegyúrrt hozzávalókból készült tésztát kinyújtották, a közepére kenték a hájat. Többször nyújtották, hajtogatták, pihentették hideg helyen a tésztát. Azután felszabdalták, mákos és diós tölteléket halmoztak a négyzetekre, összehajtogatták, megsütötték. Mi pedig mind megettük...

A szilvalekváros hájas tészta négyzet vagy párnacsücsök (egyenlő szárú, derékszögű háromszög) alakú, közepén a szilvalekvár töltelék miatt kissé domborodó, kb. 2-2,5 cm magas sütemény. A termék felülete aranyló barna, melyet sok helyen tálaláskor porcukorral hin­tenek meg. A sütemény szerkezete leveles. Kellemes, zsíros illatú és ízű tészta, tölteléke szilvalekvár, állománya omlósan puha.

A hájas tészta több receptje is ismert

A régeb­biek a liszt és a háj 1:1 arányát javasolták, a mai receptek általában 2:1 arányt tartalmaznak. Példák a tésztakészítésre:

-500 g háj, 5 g só, 500 g liszt, 200 cm; bor, 2 db tojássárgája, kb. 200 g szilvalekvár;

-500 g háj, l evőkanál ecet, 1000 g liszt, 1 db tojás, 5 g só, szükség szerint víz, kb. 200 g szilvalekvár.

Forrás: Magyar Pékszövetség

VIDEÓ: Így töltik a "hájas kráflit" egy magyarországi hagyományőrző sváb disznótoron

Ha szereted a disznótoros ételeket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk