14 okos trükk a fagyasztáshoz
Sokféle módon lehet az élelmiszereket tartósítani: szárítás, füstölés, dunsztolás vagy fagyasztás. Mi most az utóbbiról mutatunk nektek néhány ötletet.
Valószínűleg ti is sokféle dolgot tároltok a mélyhűtőben, de talán ezen a listán találtok olyan trükköt, amit érdemes lesz kipróbálni. ha lefagyasztjátok a nyers, félkész vagy elkészített ételeket, nem csak időt és pénzt takaríthattok meg, hanem szezonon kívül is hozzájuthattok friss zöldséghez vagy gyümölcshöz.
1. Chips
Nem éppen a legegészségesebb étel, de a maradékot lezárt zacskóban, lefagyasztva tovább frissen tarthatjátok. Arról nem is beszélve, hogy így nem avasodik meg.
2. Főtt tészta
Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségű tésztát kifőzni és kisebb adagokban lefagyasztani. Egy gyors vacsora elkészítésekor bármikor jól jöhet.
3. Fűszerek
A friss fűszereket vágjátok apróra, és tegyétek jégkockatartóba. Felöntve olívaolajjal bármikor felhasználhatjátok levesekbe vagy szószokba.
4. Gyümölcsök
A friss gyümölcsöket mindenképp úgy fagyasszátok le, hogy először egy sütőpapírral letakart tálcán vagy tepsin teszitek a mélyhűtőbe. Figyeljetek, hogy a darabok vagy a szemek ne érjenek egymáshoz, és ha már megkeményedtek, akkor tegyétek a gyümölcsöt zacskókba! ha nem így jártok el, a zacskóban egy tömbbe fog fagyni az összes gyümölcs és nem tudtok kivenni belőle.
5. Hamburger
Az előre elkészített húspogácsákat szintén egymástól elkülönítve, sütőpapíron fagyasszátok le! Ha erre nincs hely, mindenképp tegyetek a húspogácsák közé nejlont vagy folpackot!
6. Juice
A frissen facsart gyümölcsleveket is egyszerűen tárolhatjátok a mélyhűtőben. Ez hasznos lehet például a vödrös-narancs vásárlásakor, amikor érdemes egyszerre több kilót kifacsarni. de készíthettek gyümölcspürét is - eperből, málnából - ami jól jöhet egy fagyi tetejére.
7. Kenyér, péksütemény
Érdemes mindig némi kenyeret vagy péksüteményt a fagyasztóban tartani és nem kell az éjjelnappaliba rohanni, ha elfelejtettek vásárolni. A péksütemény tényleg nagyon hamar kienged és ha 1 mp-re víz alá tartjátok, majd pár percre forró sütőbe teszitek, olyan lesz, mintha most hoztátok volna a pékségből.
Fontos: csak friss pékárut fagyasszatok le!
8. Kukorica
Ezt a nyári csemegét zsenge korában érdemes fagyasztani. Lehet nyersen vagy főzve és leszemezve vagy egész csövekként. Akármelyik formát választjátok, jobb lesz, mint a konzerv.
9. Húsleves
Húslevest csak nagy mennyiségben érdemes főzni, mert az íze úgy lesz igazán intenzív. A maradékot pedig vagy jégkockatartóban (ételízesítőként), vagy nagyobb mennyiségben eltehettek. A nagyobb mennyiség lefagyasztásának trükkje: egy zacskót beletesztek egy lábosba, kancsóba, levágott tetejű pet-palackba vagy egy elmosott gyümölcsleves dobozba. A levest a zacskóba öntve lefagyasztjátok és ha már kemény, akkor ki lehet venni a formából és úgy tárolni.
10. Liszt
Ha nagyobb mennyiségű lisztet vásároltok, kilónként tegyétek a mélyhűtőbe. nem tud összeragadni a konyhai párától és nem lesz kukacos sem.
11. Palacsinta
Ha véletlenül, valamilyen csoda folytán nem fogyna el az össze palacsinta, amit megsütöttetek, ne essetek kétségbe! 10-15 darabos csomagokban tegyétek a mélyhűtőbe! Nagyon hamar kienged, és csak a tölteléket kell beletennetek, ha hirtelen megkívánnátok.
12. Paradicsom
Az egyik legjobb dolog, ami a paradicsommal történhet: a fagyasztás. Csak meg kell mosni, és zacskókba rakni. Nem fog egy tömbbé állni, tehát bátran tegyetek többet is egy zacskóba! Amikor kiveszitek, pár másodpercre víz alá kell tenni, és szinte kiugrik a paradicsom a héjából.
13. Sűrített paradicsom
Ha házilag készítitek, viszonylag sokáig kell főzni a paradicsomot, hogy ilyen sűrű legyen. A konzervből pedig sokszor marad, miután kibontottátok. Ha egy kiskanállal vagy fagyiskanállal gombócokat tesztek egy sütőpapírral borított tálcára, könnyen lefagyaszthatjátok. Természetesen ha már megfagytak a gombócok, tegyétek át zacskóba!
14. Pesto
A pesto is az az étel, amiből nem lehet, és nem is érdemes keveset csinálni egyszerre. Ugyanis akármennyit csináltok, ugyanolyan nehéz elmosni utána a turmixgép alkatrészeit. Tehát a maradékot tegyétek jégkockatartóba, és már mehet is a mélyhűtőbe!
Ha tetszettek a tippek, nyomj egy lájkot és találkozzunk jövő héten, amikor újabb ötleteket adunk!