/gasztro/10-tuti-trukk-amellyel-megkulonboztetheted-a-hamis-mezet-az-igazitol-2/
hirdetés

GASZTRO

10 tuti trükk, amellyel megkülönböztetheted a hamis mézet az igazitól

Egy szelet kenyér, egy pohár hideg víz, vagy akár az ujjaid segítségével is rájöhetsz, hogy igazi mézet, vagy hamisítványt vettél-e a boltban.

Link másolása

hirdetés

Akármilyen sajnálatos is, a "növényi tejföl", illetve a "csokoládéízű krémmel töltött ostya" mellett egyre több méz néven felcímkézett hamisítvány kerül fel a boltok polcaira, amelyeknek valójában semmi közük sincs a méhek által előállított, természetes folyékony aranyhoz. Az Ismertető.com összeállításának köszönhetően most te is megtudhatod, hogy igazi mézzel, vagy csak "mézes jellegű" készítménnyel van-e dolgod.honey-206907_960_720

1. Mindig alaposan olvasd el a címkét

A gyártóknak ugyanis kötelességük feltüntetni, hogy mit, és mekkora arányban tartalmaz a termékük. Így lehet a legkönnyebben megtudni, hogy van-e valódi méz abban a bizonyos befőttesüvegben.

2. Méz és víz

Egy pohár hideg vízben próbálj meg feloldani egy kiskanálnyi mézet. Ha lesüllyed a pohár fenekére, igazi méz van a birtokodban, ha elegyedik a folyadékkal, akkor viszont nem.

hirdetés
honeycomb-827476_960_720

3. Bizsergetés

Az igazi tiszta méz kellemesen bizsergeti a nyelvedet, a a hígított hamis változatok viszont nincsenek ilyen hatással az ízlelőbimbókra.

4. Tojássárgája

A tojásnak a sárgája különös reakcióba lép a folyékony arannyal. Ha hozzáadunk belőle valamennyit, úgy fog kinézni, mintha teljesen meg lenne főve.

5. Méz és kenyér

Ha megkensz vékonyan egy szelet kenyeret mézzel, kis idő múlva megkeményedik. A hamisítványok viszont eláztatják a kenyér felszínét.fir-tree-honey-752145_960_720

6. Az igazi méz nem ragad

A hamis mézet általában teletömik cukorral, vagy különböző édesítőszerekkel. Ha az ujjadra dörzsölsz belőle néhány cseppet, és össze-vissza ragad, akkor sajnos nem igazi mézzel van dolgod. Ugyanis azt az utolsó cseppig beszívja a bőr, ráadásul nagyon jót is tesz neki.

7. Karamellizáció

Ha felmelegítesz egy kanálnyi mézet a mikrohullámú sütőben, karamellizálódni kezd, a többi készítmény viszont habzós, buborékos egyveleggé változik.

8. Papírteszt

A hamis méz másik jellemzője, hogy sok vizet tartalmaz, így egy ívlap szinte azonnal felszívja azt. Az igazi méz viszont nem áztatja el a papírt.honeycomb-1149186_960_720

9. Rovaros trükk

Érdekes, de például a hangyák nagyon nem szeretik a méhek által előállított mézet, azonban a cukrozott készítményeket azonnal körbeveszik. Egy keveset tegyél ki oda, ahol a szorgos rovarok járkálni szoktak: ha nem nyúlnak hozzá, akkor igazi mézzel van dolgod.

10. Kristályosodás

Köztudott tény, hogy az igazi méz egy idő után megkristályosodik, a "mézes jellegű" készítmények azonban örökre megőrzik folyékony, szirupos állagukat.honey-924174_960_720

via Ismertető

Ha hasznos volt az összeállítás, oszd meg ismerőseiddel is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk