?> /gasztro/10-bodito-ital-amit-nem-hagyhattok-ki-ezen-a-telen/ 10 bódító ital, amit nem hagyhattok ki ezen a télen | szmo.hu
hirdetés

GASZTRO

10 bódító ital, amit nem hagyhattok ki ezen a télen

Mézeskalács krémlikőr, oreós forrócsoki, forró vaníliakoktél és más pikáns, alkoholos receptek, amik garantáltan felmelegítenek.

Link másolása

hirdetés

A forralt bor és a forrócsoki tipikus téli italok, amik mindig jól jönnek, ha egy kis melegségre vágytok. Ha ezeket a finomságokat még meg is bolondítjátok egy-két extra hozzávalóval, igazán pikáns élményben lesz részetek. Most tíz olyan különleges téli ital receptet ajánlunk nektek, amik alkoholtartalmuknak köszönhetően garantáltan felmelegítenek benneteket.

Bonbonlikőrös cappuccino

Egy deci tejbe dobjatok bele 3 meggylikőrrel töltött bonbont. Tegyétek be a mikróba nem egészen egy percre. A megolvadt csokit aztán szépen keverjétek el. Szórjatok bele egy kis csomag csokis cappuccinoport. A tetejét díszítsétek tejszínhabbal és kakaóporral.

hot-chocolate-1068702_960_720

hirdetés

Nutellás rumos kakaó

Egy kisebb serpenyőben keverjetek össze két és fél deci tejet, két és fél evőkanál nutellát, 1 evőkanál kakaót és két és fél centiliter rumot. Közepes lángon melegítsétek fel. Csészébe öntve, tejszínhabbal és csokireszelékkel díszíthetitek.

coffee-277792_960_720

Forró vaníliakoktél

Kaparjátok ki egy vaníliarud belsejét, és adjátok hozzá negyed liter tejhez. Forrósítsátok fel a tejet, majd forrás előtt húzzátok le a tűzhelyről, és habverővel habosítsátok fel. Adjatok hozzá egy kevés tojáslikőrt is, és ízesítsétek egy teáskanál cukorral vagy mézzel.

Narancsos grog

Tegyetek hőálló pohárba egy kanál mézet, 4 szegfűszeget, 2 szegfűborsot, egy rúd fahéjat és másfél centiliter 80 százalékos rumot. A narancsosság eléréséhez tegyetek a pohárba egy narancsszeletet, és egy centiliter narancslevet is. Majd az egészet öntsétek fel forrásban lévő vízzel.

cup-617422_960_720

Forró vajas rum

Tegyetek egy hőálló pohárba fél deci dark rumot, egy kiskanál mézet, egy csipet őrölt szerecsendiót és egy fahéj rudat. Az egészet öntsétek le 0,7 deci forró vízzel. Az ital tetejére pedig tegyetek egy késhegynyi sótlan vajat.

Érdekeség, hogy Amerikában még külön nemzeti napot is tartanak a forró vajas rum tiszteletére. Január 17-én van a National Hot Buttered Rum Day.

Forralt cider

Öntsetek egy serpenyőbe másfél liter cidert, 7 evőkanál calvadost és 4 deci almalevet. Adjatok hozzá 75 gramm barna cukrot, a különleges íz kedvéért pedig szórjátok bele egy narancs csíkokra vágott héját, valamint 4 szegfűszeget, 2 rúd fahéjat kettétörve és egy evőkanál szegfűborsot. Lassan, forrásig melegítsétek, majd alacsony lángon főzzétek még 20-30 percig. Nagyon mutatós, ha hőálló üvegpoharakban tálaljátok.

Madártej felnőtteknek

Nyolc adaghoz turmixoljatok össze 1,8 deci vaníliafagylaltot, 0,8 deci brandyt, a 0,6 deci csokilikőrt úgy 7-8 jégkockával. A keveréket töltsétek üvegpoharakba. A tetejükre pedig nyomjatok tejszínhabot és szórjatok rá fahéjat.

eggnog-221043_960_720

Oreos forrócsoki

Öntsetek 2,5 deci tejszínt, valamint 2,5 deci tejet egy lábasba, és elkezdjétek el melegíteni. Tördeljetek bele 10 deka étcsokit, és szórjatok hozzá 1 evőkanál kakaóport. Addig melegítsétek, amíg a csoki teljesen elolvad, ekkor adjatok hozzá fél deci fehér rumot. Két összetördelt Oreo kekszet szórjatok egy bögrébe, és öntsétek rá a forrócsokit. A tetejét tejszínhabbal és a maradék keksszel díszíthetitek.

Aszalt gyümölcsös forró vörösbor

Forraljatok fel egy üveg vörösbort ízlés szerint cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és reszelt narancshéjjal ízesítve. Extrának pedig tegyetek hozzá egy kevés rumot és felaprított aszalt gyümölcsökkel. Minél többfélét tesztek bele, annál jobb. Miután levettétek a tűzről, tegyetek hozzá fagyasztott, vagy friss málnát is az igazi ízorgia kedvéért.

mulled-wine-972827_960_720

Mézeskalács krémlikőr

Négy tojássárgáját keverjétek habosra 15 deka cukorral. Melegítsetek fel 500 gramm habtejszínt, és öntsétek hozzá a cukros tojást, valamint tegyetek hozzá egy teáskanál mézeskalács fűszerkeveréket is. Közepes hőfokon, állandó keveréssel mellett nagyjából 15 perc alatt besűrűsödik. Ekkor hűtsétek le és hígítsátok fel 3 deci rummal. Akkor a legfinomabb, ha egy éjszakát hagyjátok érni a hűtőben. Fogyasztás előtt rázzátok fel!

A képek csak illusztrációk, forrásuk: Pixabay

Ha kedvet kaptál valamelyik recepthez, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.

Link másolása

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.

Link másolása

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
GASZTRO

5 hiba, amit szinte mindenki elkövet palacsintasütés közben

A tökéletes palacsinta elkészítése nem is olyan egyszerű, ahogy elsőre tűnik. A megfordítás helyes technikáját már a tudósok is vizsgálják.
Fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2021. február 16.


Link másolása

hirdetés

A palacsinta világnapja hagyományosan húshagyó keddre esik, ami a farsang utolsó napja, egyben a nagyböjt kezdetét megelőző nap. Vagyis idén éppen ma, azaz február 16-án van a pár forintból könnyen és gyorsan összedobható desszert napja. A külföldi lapok éppen ezért rengeteg palacsintás tippel látják el olvasóikat, ezek közül talán az egyik legérdekesebb a Mirror összeállítása, amiben a leggyakrabban elkövetett palacsintasütés közbeni hibákra hívják fel a figyelmet.

A nedves és száraz összetevőket külön keverjük össze

Mielőtt összekevernénk az alapanyagokat, célszerű egy külön tálban előbb a száraz, míg egy másik tálban a folyékony adalékok összedolgozása. Ha ezzel megvagyunk, csak utána vegyítsük a két tál tartalmát. Ettől egyenletes lesz a tészta, és csökken a túlkeverés kockázata is.

A tészta túlkeverése

Többségünk hajlamos a tésztában megjelenő csomók miatt addig keverni a masszát, amíg az utolsó is el nem tűnik.

Ez már csak azért sem jó gyakorlat, mert a túlkeverés miatt túlfejlődhet a glutén, végeredményben pedig kemény lesz a már kisült palacsinta tésztája.

hirdetés
Pihentetés nélküli sütés

Alapvető hiba, hogy sokan azonnal nekiállnak a sütésnek, ahogy kész a palacsintatészta. Érdemes azonban legalább 20 percet, de ha idő van rá, akkor inkább 35-40 percet pihentetni a tésztát a keverés után. Ennyi idő alatt a lisztben található glutén fellazul, a keményítőrészecskék pedig megduzzadnak. A kész palacsinta emiatt végül pillekönnyű lesz.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
GASZTRO

Egy nemzedék nosztalgiázik: újra kapható a Cherry Coke!

Sokak örömére az eredeti, cukros verziót hozta vissza a Coca-Cola.

Link másolása

hirdetés

Már az érkezését beharangozó poszt is lázba hozza a közösségi médiát: közel 1700 komment érkezett a Coca-Cola Facebook és Instagram bejegyzésére, amiben csak annyit írtak: Jön, jön, jön! Na, de mi? Bár a Vízipók-Csodapóktól kezdve az almás vagy chili ízű termékig érkeztek tippek, a legtöbben eltalálták:

közkívánatra a cseresznye ízű kóla, a Coca-Cola Cherry tér vissza!

Az ember szinte a szájában érzi a ’90-es évek hangulatát, amikor itthon megjelent ez az üdítő, és nyomban nagyon népszerűvé is vált.

Kinek nincsenek szép emlékei arról, ahogy a Csaj nem jár egyedült, az Amerikai Pitét, az Ollókezű Edwardot, a Terminátort, a Good Will Huntingot, az Amerikai Szépséget, a Keresd a Nőt vígjátékot, a Titanicot, vagy épp a Mátrixot nézi együtt a barátaival, és közben Cherry Coke-ot szürcsölgetnek?

Vagy arról kedves emlékei, ahogy a régi szerelmével együtt hallgatják a Vengaboys, DJ Bobo, Eminem, Mariah Carey, Britney Spears, J.Lo, Christina Aguilera, a BSB vagy épp az N’Sync, netán a Spice Girls, vagy a Hip Hop Boyz óriási slágereit? És közben Cherry Coke-ot iszogatnak?

hirdetés

De jó visszagondolni a Kíváncsi Füzetre / Barátság Füzetre is, tele a haverjaink őszinte válaszaival, melyet együtt olvasgattunk a parkban a kedvenc padunkon, miközben Cherry Coke-kal koccintottunk arra, hogy örökre jóban leszünk!

Ha a finomságok jobban segítik frissíteni a memóriád, eszedbe juttatnánk ennek az időszaknak az ikonikus ételeit, nasijait is. Óriás buciburger csalamádéval töltve és utána jöhetett a téli fagyi, a robbanó cukorkák és színes rágók, zsebpénztől függő mennyiségben… és ugye, hogy közben a Cherokee ment walkmanről, vagy kicsit később discmanről, és Cherry Coke-kal öblítettük le az izgalmakat?

 Most újraélhetjük mindezt, köszönhetően az évekkel ezelőtt megszeretett, cseresznyés ízzel feldobott üdítőitallal, a Coca-Cola Cherry-vel!

A termék már kapható, és várhatóan még fél évig lesz elérhető országszerte a boltokban, egyelőre 0,5 és 1,75 literes PET palackos, majd nyártól ezeken kívül 0,33 literes fémdobozos kiszerelésekben.

2021 tavaszának egyik legjobb híre a ’90-es évek egyik legnépszerűbb íze, királyság, ugye?

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk