A Dunavirágzás legszebb pillanatai

Nem csak a Tiszában élnek kérészek: a fehér kérész, más néven dunavirág a Dunában él, és tiszai testvéréhez hasonlóan nagyon látványos az a rövid idő, amikor kifejlődik, és a vízből előbújva párzik.

Link másolása

Rácz Gergő fotói

Hosszú évtizedek után tavaly virágzott először a Duna. A kérészek megjelenése annak a jele, hogy a víz egyre tisztább. Az idei virágzásnál is ellepték a partot a rovarok, nem csak a folyó víztükrét. Remélhetőleg tovább folytatódik a Duna vizének tisztulása, és ha így lesz, reménykedhetünk benne, hogy a folyó alsóbb szakaszain is megjelennek a kérészek.

A dunavirág egyébként kisebb a tiszavirágnál, és nem is délután, kora este, hanem inkább éjjel rajzik. Emiatt sajnos nagy veszélyt jelentenek a számára a mesterséges fényforrások.

Bármennyire is szépek ezek a képek, a helyszínen mégis egészen más átélni a kérészek rajzását. Rácz Gergő így számolt be erről: "Gyönyörű látni ilyen tömegben a dunavirágokat! Először óvatosabb velük az ember, de nem csípnek, nem bántanak. Ha beleállsz a rovarfelhőbe akkor neked/rád repülnek, de ez nem kellemetlen érzés."IMG_6145IMG_6256_0IMG_6267_0IMG_6274_0

IMG_6397_0IMG_6408_0IMG_6450_0IMG_6605_0

Gergő fotóit a tavalyi Duna-virágzásról itt nézhetitek meg.

Ha tetszettek a képek, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: