FOCI EB

Megnyílt a 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren

Gazdag programokkal, finom gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, fényfestéssel, gyerekfoglalkozásokkal, és az igazi Mikulással várnak.

Link másolása

Megnyílt a Vörösmarty téri Budapesti és Adventi és Karácsonyi Vásár. Gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, valamint ünnepi műsorokkal várja az idén 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a látogatókat november 9. és 2019. január 1. között a főváros egyik legszebb főterén, a Vörösmarty téren.

A Vörösmarty téri Téli Fesztivált idén 20. éve rendezik meg és több éve a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel. A szervezők célja a magyar népi és nemzeti tradíciók, a hagyomány ápolása és bemutatása. Az adventi kulturális és gasztronómiai rendezvény küldetése a családi vállalkozások által készített kézműves termékek, valamint a helyi termelők bemutatása a gasztronómián keresztül, mindezt hangulatos környezetben, Budapest szívében.

A vásár gasztrokínálata

A Vörösmarty téren – 16 vendéglátóhelyen – itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik, közvetítik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a karácsonyi ünnepkör hagyományait. Hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a magyar családi kisgazdaságok legjobb termékeivel dolgoznak.

November 9-től 2019. január 1-ig hetente más-más – a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, kulináris élményeket kínálnak, így egy helyen megismerheted az ország régióinak étel- és borkínálatát. Az első hét Szent Márton hete (november 9-18.). A további kínálatról a programfüzetben olvashatsz.

A Vörösmarty téri vásár egyedi kézműveskínálata

A vásáron több mint 120 kézműves kínálja szebbnél szebb termékét. A mesterek komoly minőségi rostán esnek át és szigorú szabályoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy a saját készítésű, művészi kivitelű munkáikkal megjelenhessenek itt.

Az árusok több mint fele a Magyar Kézműves Szövetség tagja. A közel 20 mesterséget felsorakoztató vásár kiválóan szemlélteti a magyar kézműves mesterség sokszínűségét, minőségi színvonalát.

Adventi koszorú

Az idei forgatagra más meglepetéssel is készülnek a szervezők. Budapest legforgalmasabb terén felállított több mint 3 méter átmérőjű, mintegy fél méter vastagságú koszorú a tér legszebb dísze lesz, valamint az ünnepi hangulat egyik meghatározó, hagyományőrző jelképe is egyben. A több mint 4 mázsa vessző-alapot fenyő, moha, szalag, csipketermések és aranydíszek teszik még szebbé.

Adventi gyertyagyújtás

A téren található óriás adventi koszorú négy gyertyáját adventi vasárnapokon 16 órakor ünnepélyes keretek között, angyali kórus kíséretében gyújtják meg.

Adventi fényfestés

A Vörösmarty tér egyik jelképe a Gerbeaud Házban található kávéház, minden bizonnyal Budapest leghíresebb kávézója. A szecessziós-késő eklektikus impozánsa épület 1858-ban épült, idén 160 éves, a szervezők a fénnyel teszik még pompásabbá a házat.

December 1-24. között minden nap sötétedéstől fényfestésben lehet gyönyörködni, amelyet minden nap délután 5 órától egészen a zárásig láthatsz.

Hütte – Budapest sztorik és hangulatos irodalmi estek

A Hütte Bisztrónál és környezetében heti tematikus programokkal, magyar borok kóstoltatásával készülnek. A Bisztróban kulturális programok és gasztronómiai bemutatók is lesznek: keddenként 18.00 – 21.00 óra között, szerdánként 18.00 – 19.00 óra között Budapest titkai címmel, mesél hazai utazási érdekességekről Kiss Róbert Richárd újságíró előadása, csütörtökönként Hagyományok Háza vendégvárása, a Kárpát-medence hagyományait, kultúráját bemutató programok, péntekenként 18.00 – 19.00 óra között Írók karácsonya című irodalmi estet rendeznek ismert írók részvételével. Eljönnek és mesélnek: Péterfy Gergely, Nyáry Krisztián, Ugron Zsolna, Schein Gábor, Saly Noémi és Závada Pál, szombatonként 10.00 – 18.00 óra között Szamos marcipán bemutató szórakoztatja az édességkedvelőket.

Színpad

A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon.

Különlegességek

Játszóház

A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek megfogható formában az adventre: idén új a kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét, ünnepélyes szertartás keretében gyújtanak gyertyát az óriás koszorún, nyitott műhely keretében, avatják be egy-egy mesterség kulisszatitkaiba a látogatókat.

Hagyomány

A Magyar Kézműves Szövetség szervezésében Nyitott műhely keretében a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget.

Mikulás

Az igazi finn Mikulás magyarországi látogatása során a Vörösmarty téren várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Joulupukki, a finn Mikulás december 6-án 16-17 óra között várja a gyerekeket a téren felállított színpadon.

Újdonságok – Városi magasles

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében bemutatott magasles új helyszínen, a Vörösmarty téren várja a „városi vadászokat”. Az installáció célja, hogy pár percre kiszakadva a város kreálta túlzsúfoltságból lehetőség nyíljon magát a várost, az embereket és saját magunkat is kívülről vizsgálni.

Poket automata

A könyvautomata már a Vörösmarty téren is várja az olvasás szerelmeseit.

Karitatív

A hagyományokhoz híven, az idén is több karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők, akik folyamatosan mutatkoznak be a vásár karitatív faházában. Két kiemelt rendezvénnyel is segíti a vásár a rászorulókat:

December 1-jén, szombaton 10-17 óráig Jótékony pálinkázás címmel lehet pénzadományokkal segíteni Nagydobrony magyar árvaházában élő, nehéz sorsú, kárpátalakjai gyerekeket. A jókedvű adakozókat az Angyabanda és a Kiss Kata Zenekar szórakoztatja.

Gyűjtés a Budai Gyermekkórház számára: a Gróf Széchenyi Család Alapítvány gyerekeknek gyűjt orvosi készülékre. A Budai Gyermekkórház Epilepszia-Neurológiai Szakambulanciáján jelenleg egy darab, nagyon megviselt készülékkel tudnak folyamatos, 24 órás megfigyelést végezni a beteg gyermekeken. A diagnózis megállapításához, valamint a későbbi nyomon követéshez is szükséges a vizsgálat, az adatok kielemzése alapján tudják a szükséges kezeléseket meghatározni. Hosszú várakozási idővel kell számolni és a készülék megbízhatósága így is kérdéses időnként.

A Vörösmarty téren, ezeken felül, több lehetőség is nyílik a jótékonykodásra. Huszonnégy közhasznú szervezet ad lehetőséget az adományok befogadására. A szervezetek a vásár programfüzetében megtalálhatók.

Bővebb információk ITT

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FOCI EB
A Rovatból
Durva, rasszista kommentekben gyalázzák az Eb-döntőn büntetőt hibázó angol focistákat a szurkolók
Az angol válogatott, a brit miniszterelnök és az angol szövetség is mélyen elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, a rendőrség sem hagyja annyiban.

Link másolása

Fájdalmas vereséget szenvedett vasárnap este az angol futballválogatott, miután elveszítette az Olaszország elleni büntetőpárbajt a foci Európa-bajnokságon. Az angol játékosok közül hárman is elhibázták a tizenegyest, így az Azzurri tagjai örülhettek a végső győzelemnek.

A mérkőzést követően a csalódott angol szurkolók a közösségi oldalakon fakadtak ki, sokan meglehetősen durva kommenteket írva szidták a csapatot. A legtöbb kritikát az a három fiatal focista kapta, akik nem rúgták be a büntetőjüket, vagyis a 19 éves Bukayo Saka, a 23 éves Marcus Rashford és a 21 éves Jadon Sancho.

A színesbőrű játékosokat olyan rasszista megjegyzésekkel illették, mint "a niggerek elcseszték nekünk" vagy "inkább egyetek banánt, niggerek", de majmoknak is nevezték őket, az utolsó rúgást elhibázó Sakának pedig azt üzenték, hogy menjen vissza Nigériába.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményben reagált ezekre a szurkolói megnyilvánulásokra. Mint írták, megdöbbentették őket az az online rasszizmus, amivel a játékosokat sújtották a közösségi médiában. Hangsúlyozták, hogy határozottan elítélik a diszkrimináció minden formáját, és azoknak, akik ilyen magatartást tanúsítanak, nincs helyük a szurkolók között. "Mindent megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, a felelősök számára pedig a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk" - jelentették ki.

A válogatott is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy undorodnak attól, hogy egyes szurkolóik az interneten keresztül bántalmazzák azokat a játékosokat, akik mindent megtettek a címeres mezért a torna során.

Boris Johnson brit miniszterelnök sem ment el szó nélkül a rasszista kommentcunami mellett. Szerinte ezt a csapatot hősként kellene ünnepelni, nem pedig bántani a közösségi médiában.

"Szégyelljék magukat azok, akik felelősek ezért az online bántalmazásért"

- mondta.

Priti Patel belügyminiszter is mélyen elítélte az "aljas" rasszista megnyilvánulásokat. "Ennek nincs helye hazánkban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a rendőrségnek felelősségre kell vonni a felelősöket.

A Metropolitan Police már jelezte is, hogy kivizsgálják a történteket. "Ez a bántalmazás teljesen elfogadhatatlan, ezt nem lehet tolerálni" - jelezték.

Forrás: Daily Mail, Reuters


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FOCI EB
„Nem vagytok angol szurkolók, nem kelletek” - ezt üzeni Harry Kane a csapattársait ért rasszista sértésekre
Az angol csapatkapitány határozottan állt ki fiatal játékostársai mellett, szerinte támogatást érdemelnének, nem gyalázkodást.

Link másolása

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy rasszista szóbeli támadások érték a labdarúgó-Európa-bajnokság három fiatal angol játékosát, akik a döntő büntetőpárbajában tizenegyeseket hibáztak.

Most Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya üzent a gyalázkodóknak Twitteren. Mint írja:

Három legény, akik egész nyáron briliánsak voltak, bátran előléptek, és elvállalták a büntetőket, amikor a legnagyobb volt a tét. Amit érdemelnek, az a támogatás, nem pedig a hitvány rasszista mocskolódás, amit azóta kapnak. Ha valakit a közösségi médiában gyaláztok, nem vagytok Anglia szurkolói, és nincs szükségünk rátok.

Marcus Rashfordnak, Jadon Sanchónak és Bukayo Sakának egyaránt nagy teher nehezedett a vállára, amikor Gareth Southgate szövetségi kapitány őket jelölte ki a később sordöntőnek bizonyult tizenegyesek elvégzésére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FOCI EB
Kiderült, hogy miért nem ünnepelt a mindent eldöntő védés után az olasz kapus az Eb-döntőben
Gianluigi Donnarumma egyszerűen elszámolta magát.

Link másolása

Egyáltalán nem azért sétált egykedvűen a pálya széle felé a mindent eldöntő büntető kivédése után az olasz válogatott kapusa, mert annyira higgadt, írja a Metro. A torna legjobb játékosának választott Gianluigi Donnarumma elárulta, hogy ennél sokkal prózaibb oka volt viselkedésének.

A 22 éves kapus egész egyszerűen elszámolta magát, és még azt hitte, hogy hátravan egy olasz tizenegyes a párbajból. Akkor döbbent rá, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot, amikor meghallotta az időközben az örömtől szabályosan felrobbanó olasz szurkolókat, és hallotta a felé rohanó lábak dobogását:

A torna alatt a Milanból a PSG-be igazoló kapus nem sokkal később arról is majdnem lemaradt, hogy az UEFA őt választotta az Eb legjobb játékosának. Az egymás mellett felsorakozó olaszok közül a sor végén elmélázó Donnarummának a mellette álló Bernardeschi szólt: rajta kívül már az egész világ tudja, hogy ő lett a torna legjobbja. A kapus ezután gyorsan felrohant a pódiumra a különdíjért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FOCI EB
Csatatér lett az olasz öltöző az Eb-döntő után, az angol játékosok bánatukban pizzát ettek
Az olasz edzői stáb egyik tagja hason csúszott egy sörrel fellocsolt asztallapon.

Link másolása

Óriási kuplerájt hagyott maga után a Wembley öltözőjében az Eb-győztes olasz válogatott, írja a The Sun. A féktelen ünneplés után távozó olaszok szanaszét dobált papucsokat, törölközőket, zoknikat és alsónadrágokat hagytak mindenhol, a földön és az asztalokon pedig pezsgős- és borosüvegek, valamint összegyűrt sörös dobozok gyülekeztek. A német Bild egyenesen "csatatérnek" nevezte az olaszok távozása után az öltözőt.

A vasárnapi döntő után már a pályán megkezdődött a buli, miután Olaszország a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően végül büntetőkkel legyőzte Angliát. Az edzői stábból Daniele De Rossi egy sörrel fellocsolt asztallapon csúszkált:

A játékosok telefonjairól kiszivárgott többi videón is jól látszik, hogy Chielliniék egyáltalán nem fogták vissza magukat vasárnap este:

Eközben jóval szerényebb hangulatban telt az este hátralévő része a szomszéd öltözőben, ahol az angol válogatott tagjai némileg érthetetlen módon néhány pizzával próbáltak túllépni a kínos vereségen. Gareth Southgate csapatának szomorúságát jól leírja a katonás rendben egymásra tornyozott néhány pizzás doboz is:


Link másolása
KÖVESS MINKET: