FOCI EB

Karácsonyi ajándékvásárlás: a nagy családi lutri

R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. december 22.


Link másolása

A listázó

Listákat készít. Nyilvánvalóan. Innen a neve. De bárcsak ilyen egyszerű lenne. Hogy lead egy listát, aztán kész. Mi meg válogathatunk belőle kedvünkre és mindenki boldog. És a meglepetés is megvan, mert pontosan nem tudja, hogy végülis mit fog kapni a felsoroltakból.

Bárcsak ilyen egyszerű lenne! De nem.

A listázó komplett algoritmusokat képez, hogy melyik ajándék melyik ajándékkal passzol a legjobban, mik azok, amelyek teljesen ütik egymást és soha, de soha eszünkbe se jusson az ilyeneket egy alkalomra megvenni. Listáz ünnepnapok szerint, évszakok szerint, korosztály szerint, szín, ár, méret, forma, használhatóság, eltarthatóság, fenntarthatóság stb. szerint. És ezeket kombinálja. Tippeket ad. Tiltólistákat készít.

Majd elvárja, hogy megértsük.

Hol lehet egy ilyen rendszerben a meglepetés? Hát ha sikerül megértenünk a listáit… Néha sikerül. És akkor ő lepődik meg a legjobban. Utánunk.

A művész

A személyes kedvencem. Hogyan kíván egy művész? Hogy kívánna?!

Szavak helyett rajzban mondja el.

De csak azért, mert egyszer nagyon félreértett valamit.

Nevezetesen azt, hogy amikor egy-két évvel ezelőtt a kezembe nyomta az ajándékait tartalmazó aktuális kívánságlistáját és én elkezdtem ingatni a fejemet, majd kigúvasztottam a szememet, először a jobbat, aztán a balt, végül pedig végtelen hahotában törtem ki, azt ő úgy értelmezte, hogy nehézségbe ütközik számomra az írásának elolvasása, ezért aztán úgy döntött: a jövőben inkább megkönnyíti a dolgomat. Így esett, hogy következő alkalomtól kezdve már rajzokkal és ábrákkal bombázott. (Az persze eszébe sem jutott, hogy a reakcióm a lista tartalmának, illetve hosszának szólt, valamint annak, hogy elképzeltem magam, amint kétszeres porckorongsérvvel a hátamban kirabolok egy pénzszállítót Férjjel a nyomomban, hogy megvalósítsuk a vágyait… és hogy semmi köze nem volt az amúgy tényleg olvashatatlan írásképéhez.)

Na azóta ingatom a fejemet csak igazán. Meg gúvasztom a szememet. A jobbat is, meg a balt is.

Mert az orvosokat is megszégyenítő kesze-kusza írását még csak-csak meg tudtam fejteni, de a rajzai… Csodásak, színesek, tele vannak élettel. És titkokkal. Amelyek azok is maradnak.

Előttem legalábbis biztosan. Viszont a pszichológusok többsége nagy valószínűséggel odaadná mindenét, csak hogy megkaparintsa ezeket a műveket, mert a pácienseik fantáziavilágát úgy megmozgatnák, ahogy tizenöt Rorschach-teszt egyszerre sem.

Az enyémet is megmozgatják. Rendesen. Amikor egy piros pacába megpróbálok beleképzelni egy ajándékot. Így viszont tutira biztosított a meglepetés. És hát ez lenne a cél, nem?

Az összegző

Ő az, aki nagyon céltudatosan és célzottan folyamatosan listázza a kívánságait képekkel megtámogatva.

De tulajdonképpen neki mindegy is, hogy mit kap, mert mindennek nagyon örül és ha mégsem, akkor meg elboltolja a társaival

és amilyen ravaszul csinálja, még a végén keres is rajta, amiből aztán megveszi azokat az ajándékokat, amit az Angyal, a Mikulás vagy minden más esetben mi képesek voltunk lehagyni a listájáról.

És akkor a végére jöjjön a nem-meglepetés. Ajándékozni jó. Még akkor is, ha néha nem lehet pontosan tudni, hogy ki kit is lepett meg jobban?!

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevélre, vagy csatlakozz a Facebook oldalamhoz és a Mom With Five – Pont jó szülők vagyunk! csoporthoz, ahol egy szuper közösség mellett bepillantást nyerhetsz nem mindennapi ötgyerekes életünkbe is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FOCI EB
A Rovatból
Durva, rasszista kommentekben gyalázzák az Eb-döntőn büntetőt hibázó angol focistákat a szurkolók
Az angol válogatott, a brit miniszterelnök és az angol szövetség is mélyen elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, a rendőrség sem hagyja annyiban.

Link másolása

Fájdalmas vereséget szenvedett vasárnap este az angol futballválogatott, miután elveszítette az Olaszország elleni büntetőpárbajt a foci Európa-bajnokságon. Az angol játékosok közül hárman is elhibázták a tizenegyest, így az Azzurri tagjai örülhettek a végső győzelemnek.

A mérkőzést követően a csalódott angol szurkolók a közösségi oldalakon fakadtak ki, sokan meglehetősen durva kommenteket írva szidták a csapatot. A legtöbb kritikát az a három fiatal focista kapta, akik nem rúgták be a büntetőjüket, vagyis a 19 éves Bukayo Saka, a 23 éves Marcus Rashford és a 21 éves Jadon Sancho.

A színesbőrű játékosokat olyan rasszista megjegyzésekkel illették, mint "a niggerek elcseszték nekünk" vagy "inkább egyetek banánt, niggerek", de majmoknak is nevezték őket, az utolsó rúgást elhibázó Sakának pedig azt üzenték, hogy menjen vissza Nigériába.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményben reagált ezekre a szurkolói megnyilvánulásokra. Mint írták, megdöbbentették őket az az online rasszizmus, amivel a játékosokat sújtották a közösségi médiában. Hangsúlyozták, hogy határozottan elítélik a diszkrimináció minden formáját, és azoknak, akik ilyen magatartást tanúsítanak, nincs helyük a szurkolók között. "Mindent megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, a felelősök számára pedig a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk" - jelentették ki.

A válogatott is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy undorodnak attól, hogy egyes szurkolóik az interneten keresztül bántalmazzák azokat a játékosokat, akik mindent megtettek a címeres mezért a torna során.

Boris Johnson brit miniszterelnök sem ment el szó nélkül a rasszista kommentcunami mellett. Szerinte ezt a csapatot hősként kellene ünnepelni, nem pedig bántani a közösségi médiában.

"Szégyelljék magukat azok, akik felelősek ezért az online bántalmazásért"

- mondta.

Priti Patel belügyminiszter is mélyen elítélte az "aljas" rasszista megnyilvánulásokat. "Ennek nincs helye hazánkban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a rendőrségnek felelősségre kell vonni a felelősöket.

A Metropolitan Police már jelezte is, hogy kivizsgálják a történteket. "Ez a bántalmazás teljesen elfogadhatatlan, ezt nem lehet tolerálni" - jelezték.

Forrás: Daily Mail, Reuters


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FOCI EB
„Nem vagytok angol szurkolók, nem kelletek” - ezt üzeni Harry Kane a csapattársait ért rasszista sértésekre
Az angol csapatkapitány határozottan állt ki fiatal játékostársai mellett, szerinte támogatást érdemelnének, nem gyalázkodást.

Link másolása

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy rasszista szóbeli támadások érték a labdarúgó-Európa-bajnokság három fiatal angol játékosát, akik a döntő büntetőpárbajában tizenegyeseket hibáztak.

Most Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya üzent a gyalázkodóknak Twitteren. Mint írja:

Három legény, akik egész nyáron briliánsak voltak, bátran előléptek, és elvállalták a büntetőket, amikor a legnagyobb volt a tét. Amit érdemelnek, az a támogatás, nem pedig a hitvány rasszista mocskolódás, amit azóta kapnak. Ha valakit a közösségi médiában gyaláztok, nem vagytok Anglia szurkolói, és nincs szükségünk rátok.

Marcus Rashfordnak, Jadon Sanchónak és Bukayo Sakának egyaránt nagy teher nehezedett a vállára, amikor Gareth Southgate szövetségi kapitány őket jelölte ki a később sordöntőnek bizonyult tizenegyesek elvégzésére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FOCI EB
Kiderült, hogy miért nem ünnepelt a mindent eldöntő védés után az olasz kapus az Eb-döntőben
Gianluigi Donnarumma egyszerűen elszámolta magát.

Link másolása

Egyáltalán nem azért sétált egykedvűen a pálya széle felé a mindent eldöntő büntető kivédése után az olasz válogatott kapusa, mert annyira higgadt, írja a Metro. A torna legjobb játékosának választott Gianluigi Donnarumma elárulta, hogy ennél sokkal prózaibb oka volt viselkedésének.

A 22 éves kapus egész egyszerűen elszámolta magát, és még azt hitte, hogy hátravan egy olasz tizenegyes a párbajból. Akkor döbbent rá, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot, amikor meghallotta az időközben az örömtől szabályosan felrobbanó olasz szurkolókat, és hallotta a felé rohanó lábak dobogását:

A torna alatt a Milanból a PSG-be igazoló kapus nem sokkal később arról is majdnem lemaradt, hogy az UEFA őt választotta az Eb legjobb játékosának. Az egymás mellett felsorakozó olaszok közül a sor végén elmélázó Donnarummának a mellette álló Bernardeschi szólt: rajta kívül már az egész világ tudja, hogy ő lett a torna legjobbja. A kapus ezután gyorsan felrohant a pódiumra a különdíjért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FOCI EB
Csatatér lett az olasz öltöző az Eb-döntő után, az angol játékosok bánatukban pizzát ettek
Az olasz edzői stáb egyik tagja hason csúszott egy sörrel fellocsolt asztallapon.

Link másolása

Óriási kuplerájt hagyott maga után a Wembley öltözőjében az Eb-győztes olasz válogatott, írja a The Sun. A féktelen ünneplés után távozó olaszok szanaszét dobált papucsokat, törölközőket, zoknikat és alsónadrágokat hagytak mindenhol, a földön és az asztalokon pedig pezsgős- és borosüvegek, valamint összegyűrt sörös dobozok gyülekeztek. A német Bild egyenesen "csatatérnek" nevezte az olaszok távozása után az öltözőt.

A vasárnapi döntő után már a pályán megkezdődött a buli, miután Olaszország a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően végül büntetőkkel legyőzte Angliát. Az edzői stábból Daniele De Rossi egy sörrel fellocsolt asztallapon csúszkált:

A játékosok telefonjairól kiszivárgott többi videón is jól látszik, hogy Chielliniék egyáltalán nem fogták vissza magukat vasárnap este:

Eközben jóval szerényebb hangulatban telt az este hátralévő része a szomszéd öltözőben, ahol az angol válogatott tagjai némileg érthetetlen módon néhány pizzával próbáltak túllépni a kínos vereségen. Gareth Southgate csapatának szomorúságát jól leírja a katonás rendben egymásra tornyozott néhány pizzás doboz is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk