FOCI EB

Karácsonyi ajándékvásárlás: a nagy családi lutri

Meglepetést szerezni jó. Gyerekeknek különösen. Főleg ha tudod, mivel szerezz nekik meglepetést. De mi van, ha nem? Kérdezősködj! Aztán jöhet a meglepetéééés! és a nagy nagy ünnepi lutri, hogy ki kit lepett meg jobban.
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. december 22.


Link másolása

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Kezdjük egy olyan bekezdéssel ezt a posztot, amelynek első olvasatra semmi köze a bejegyzés tartalmához. (Pedig van, nagyon is van, nekem elhiheted.)Évek óta nem lottózom. Ez tény. És ugye, hogy tényleg semmi köze se a címhez, se a leadhez? De a látszat néha csal. Szóval haladjunk csak szépen tovább!

Nem lottózom. A skandináv változatát sem játszom. Sőt, totózni sem totózok. Mondjuk ahhoz egyáltalán nem is értek. Mert az öt szám beikszelgetése, az még csak úgy megy, megyeget, de a totó! Állítólag az tudomány! (Egyesek szerint a lottózás is az, de én ott jobban bízom a vakszerencsében. Eddig mondjuk nem jött be. Lehet, hogy mégiscsak tudomány? Kit érdekel? Úgysem játszom.)

Szóval kiiktattam a szerencsejátékokat az életemből. A hivatalosakat. És tudod, miért? Mert

nekünk saját, külön bejáratú szerencsejátékunk van. Ami karácsony közeledtével naponta új fordulókkal fenyeget kecsegtet.

És hogy mi a neve? Ajándékvásárlás, a nagy családi lutri. Oké, a nevén lehetne még egy kicsit csiszolgatni, de a lényegét megragadja és mivel nem tervezek belőle franchise hálózatot szervezni, nekünk pont jó.

Nagy családi nagycsaládi lutri

A lényege igen egyszerű: sikerül-e eltalálni, hogy mire vágynak a gyerekek? És nem csak eltalálni, de be is szerezni. Feszítővas, álruha és bankrablás nélkül.

Van hozzá egy, kizárólag experteknek készített különcsomag is – és hát öt gyerekkel mi mi másnak számíthatnánk, mint experteknek?! -, ahol további nehezítésként belép, hogy az ajándéknak teljesen meglepetésszerűnek kell lennie úgy, hogy közben viszont pontosan az legyen, amire vágynak. A gyerekek. Titkon. Magukban. Vagy nyíltan. Úgy még érdekesebb.

És igen! Ez az! Ha nem tudtam volna, hogy mi az, amire mindig is vágytam, hát ez az! Meglepetésszerű ajándék minden bukta nélkül.

Full szívás. Full szívás lenne, ha nem lennének szuperjófej gyerekeink. De vannak. És segítenek. A maguk módján. És akkor az már nem full szívás. Egyáltalán nem. Helyette full szívás a négyzeten. Vagy inkább a köbön.

Na de, hogy lesz meglepetés az ajándék, ha bevonom a gyerekeimet? Úgy, hogy nálunk minden lehetséges. Minden IS. Meg bármi. És akármi. Is.

Akinek majd’ minden mindegy

– Na, összeírtad már, hogy mit szeretnél kapni ajándékba?

– Hm.

– Bővebben?!

– Hmmm.

– ???

– Nekem mindegy.

– Add ide a csuklód, hadd mérjem le!

– Karkötő? Ne már!

– Lemérem a fejedet.

– Sapka?! Ennyire ötlettelen vagy?

– Akkor most mondj te valamit!

– Most soroltam fel egy csomó mindent, hogy mit ne. Következtess!

– Következtettem. Nem kapsz semmit.

– Nekem mindegy. De csak szólok, hogy ez így már nem meglepetés, mert elárultad, hogy nem kapok semmit. És tudom, hogy az ajándékozásban neked fontos a meglepetés is. Mert szeretsz. Ne tagadd! Nem tudod letagadni. Ergo kapni fogok valamit. Már csak azt kell kitalálnod, hogy mit. Segítettem…?! Amúgy nekem tényleg mindegy…

A céltudatos

Végre! Végre valaki, aki tudja, hogy mit szeretne. Azt hihetné az ember, hogy ennél ideálisabb helyzet nincs. Azt hihetné… Mert bizony van. Ha nem lenne például ennyire céltudatos.

Mert tök jó, hogy pontosan, nagggggyyon pontosan tudja, hogy mit szeretne, probléma csak akkor van, ha olyat nem lehet kapni. És nem a sarki boltban meg a szomszédos városban, hanem az egész Föld nevű bolygón.

Mert persze van, amit kér, csak nem pirosban. Hanem sárgában, zöldben, ezüstben, kékben, lilában, pinkben, akármiben, de pirosban, na abban nincs. És nem, nem is lesz. Ha megrendelném, akkor sem. Mert azt a bizonyos terméket minden színben gyártják, csak abban az egyetlenben nem, amit ő szeretne.

De neki az kell. Mert céltudatos. És nagyon tudja, hogy mit akar. De ha nem piros, akkor nem kell. Mert céltudatos. És nagyon tudja, hogy mit akar?!

De akkor mi lesz az ajándék??? Ezüst?! Ezüst! Hát ez gyönyörű! Mert ugye nagyon tudja, hogy mit akar. Meglepetést!Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FOCI EB
A Rovatból
Durva, rasszista kommentekben gyalázzák az Eb-döntőn büntetőt hibázó angol focistákat a szurkolók
Az angol válogatott, a brit miniszterelnök és az angol szövetség is mélyen elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, a rendőrség sem hagyja annyiban.

Link másolása

Fájdalmas vereséget szenvedett vasárnap este az angol futballválogatott, miután elveszítette az Olaszország elleni büntetőpárbajt a foci Európa-bajnokságon. Az angol játékosok közül hárman is elhibázták a tizenegyest, így az Azzurri tagjai örülhettek a végső győzelemnek.

A mérkőzést követően a csalódott angol szurkolók a közösségi oldalakon fakadtak ki, sokan meglehetősen durva kommenteket írva szidták a csapatot. A legtöbb kritikát az a három fiatal focista kapta, akik nem rúgták be a büntetőjüket, vagyis a 19 éves Bukayo Saka, a 23 éves Marcus Rashford és a 21 éves Jadon Sancho.

A színesbőrű játékosokat olyan rasszista megjegyzésekkel illették, mint "a niggerek elcseszték nekünk" vagy "inkább egyetek banánt, niggerek", de majmoknak is nevezték őket, az utolsó rúgást elhibázó Sakának pedig azt üzenték, hogy menjen vissza Nigériába.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményben reagált ezekre a szurkolói megnyilvánulásokra. Mint írták, megdöbbentették őket az az online rasszizmus, amivel a játékosokat sújtották a közösségi médiában. Hangsúlyozták, hogy határozottan elítélik a diszkrimináció minden formáját, és azoknak, akik ilyen magatartást tanúsítanak, nincs helyük a szurkolók között. "Mindent megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, a felelősök számára pedig a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk" - jelentették ki.

A válogatott is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy undorodnak attól, hogy egyes szurkolóik az interneten keresztül bántalmazzák azokat a játékosokat, akik mindent megtettek a címeres mezért a torna során.

Boris Johnson brit miniszterelnök sem ment el szó nélkül a rasszista kommentcunami mellett. Szerinte ezt a csapatot hősként kellene ünnepelni, nem pedig bántani a közösségi médiában.

"Szégyelljék magukat azok, akik felelősek ezért az online bántalmazásért"

- mondta.

Priti Patel belügyminiszter is mélyen elítélte az "aljas" rasszista megnyilvánulásokat. "Ennek nincs helye hazánkban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a rendőrségnek felelősségre kell vonni a felelősöket.

A Metropolitan Police már jelezte is, hogy kivizsgálják a történteket. "Ez a bántalmazás teljesen elfogadhatatlan, ezt nem lehet tolerálni" - jelezték.

Forrás: Daily Mail, Reuters


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FOCI EB
„Nem vagytok angol szurkolók, nem kelletek” - ezt üzeni Harry Kane a csapattársait ért rasszista sértésekre
Az angol csapatkapitány határozottan állt ki fiatal játékostársai mellett, szerinte támogatást érdemelnének, nem gyalázkodást.

Link másolása

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy rasszista szóbeli támadások érték a labdarúgó-Európa-bajnokság három fiatal angol játékosát, akik a döntő büntetőpárbajában tizenegyeseket hibáztak.

Most Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya üzent a gyalázkodóknak Twitteren. Mint írja:

Három legény, akik egész nyáron briliánsak voltak, bátran előléptek, és elvállalták a büntetőket, amikor a legnagyobb volt a tét. Amit érdemelnek, az a támogatás, nem pedig a hitvány rasszista mocskolódás, amit azóta kapnak. Ha valakit a közösségi médiában gyaláztok, nem vagytok Anglia szurkolói, és nincs szükségünk rátok.

Marcus Rashfordnak, Jadon Sanchónak és Bukayo Sakának egyaránt nagy teher nehezedett a vállára, amikor Gareth Southgate szövetségi kapitány őket jelölte ki a később sordöntőnek bizonyult tizenegyesek elvégzésére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FOCI EB
Kiderült, hogy miért nem ünnepelt a mindent eldöntő védés után az olasz kapus az Eb-döntőben
Gianluigi Donnarumma egyszerűen elszámolta magát.

Link másolása

Egyáltalán nem azért sétált egykedvűen a pálya széle felé a mindent eldöntő büntető kivédése után az olasz válogatott kapusa, mert annyira higgadt, írja a Metro. A torna legjobb játékosának választott Gianluigi Donnarumma elárulta, hogy ennél sokkal prózaibb oka volt viselkedésének.

A 22 éves kapus egész egyszerűen elszámolta magát, és még azt hitte, hogy hátravan egy olasz tizenegyes a párbajból. Akkor döbbent rá, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot, amikor meghallotta az időközben az örömtől szabályosan felrobbanó olasz szurkolókat, és hallotta a felé rohanó lábak dobogását:

A torna alatt a Milanból a PSG-be igazoló kapus nem sokkal később arról is majdnem lemaradt, hogy az UEFA őt választotta az Eb legjobb játékosának. Az egymás mellett felsorakozó olaszok közül a sor végén elmélázó Donnarummának a mellette álló Bernardeschi szólt: rajta kívül már az egész világ tudja, hogy ő lett a torna legjobbja. A kapus ezután gyorsan felrohant a pódiumra a különdíjért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FOCI EB
Csatatér lett az olasz öltöző az Eb-döntő után, az angol játékosok bánatukban pizzát ettek
Az olasz edzői stáb egyik tagja hason csúszott egy sörrel fellocsolt asztallapon.

Link másolása

Óriási kuplerájt hagyott maga után a Wembley öltözőjében az Eb-győztes olasz válogatott, írja a The Sun. A féktelen ünneplés után távozó olaszok szanaszét dobált papucsokat, törölközőket, zoknikat és alsónadrágokat hagytak mindenhol, a földön és az asztalokon pedig pezsgős- és borosüvegek, valamint összegyűrt sörös dobozok gyülekeztek. A német Bild egyenesen "csatatérnek" nevezte az olaszok távozása után az öltözőt.

A vasárnapi döntő után már a pályán megkezdődött a buli, miután Olaszország a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően végül büntetőkkel legyőzte Angliát. Az edzői stábból Daniele De Rossi egy sörrel fellocsolt asztallapon csúszkált:

A játékosok telefonjairól kiszivárgott többi videón is jól látszik, hogy Chielliniék egyáltalán nem fogták vissza magukat vasárnap este:

Eközben jóval szerényebb hangulatban telt az este hátralévő része a szomszéd öltözőben, ahol az angol válogatott tagjai némileg érthetetlen módon néhány pizzával próbáltak túllépni a kínos vereségen. Gareth Southgate csapatának szomorúságát jól leírja a katonás rendben egymásra tornyozott néhány pizzás doboz is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk