FOCI EB

Így karácsonyoznak a sztárok: Pásztor Anna Tóth Vera házában ünnepel, Lóci idén először nem tud a Vajdaságba utazni

Van, akinek idén minden ünnepét szomorúság lengte körül, van, aki a Covid miatt nem mert hazamenni a családjához. Mindenki másképp tölti az ünnepeket.

Link másolása

2020 rendhagyó év volt, a pandémia idén az ünnepekre is rányomja a bélyegét. Arról kérdeztünk ismert művészeket, mennyire lesz más az idei karácsonyuk.

Finy Petra író

Idén olvasással és kirándulással fogok ünnepelni. Mindkettőt szigorúan a törpe spánielünkkel. Lotti ugyanis imád mellém bújni, ha olvasok. Amúgy is mindent együtt csinál velem: olyan, mintha egy fekete-fehér árnyék követne mindenhová. Kirándulni pedig az egyik legjobb dolog, amit lehet csinálni, pontosabban az egyetlen dolog, amit lehet csinálni a járvány idején.

Olvasni a következőket tervezem: Franzen Szabadság c. könyvét, ami a kiadómnál jelent meg, és csodás új köntösben adtuk ki újra. Jövő ősszel pedig nálunk jelenik meg a legújabb Franzen-kötet, a Keresztutak. Tavaly lemaradtam Alexander Brody és Nagy József beszélgetős könyvéről, a Megtalálni Serendipityt című kötetről, most pótlom az elolvasását. Rakovszky Zsuzsa válogatott verseskötetére is kíváncsi vagyok, a líráját és prózáját is szeretem, és Kolosi Tamás, Szűts Miklós könyveire a Tények és tanúk sorozatból.

Ezen kívül kéziratban bújom majd a 21. Század Kiadónál januárban megjelenő Én például utálom a férfiakat című kötetet Pauline Harmange-tól, mely Franciaországban nagy port kavart, és vélhetően itthon is sokan fognak beszélni róla. A lányaimmal imádunk sütni karácsonykor, és a közös társasjátékozások sem maradhatnak el, a fa alatt idén egy Friends Monopoly lesz. A nagycsaládi karácsonyról sajnos le kell mondanunk, pedig annak, amikor majdnem harminc ember ünnepel együtt Apámékkal, mindig különleges hangulata van.

A járvány teljesen átírta létezésünk működési struktúráját, bízzunk benne, hogy ez újraépítkezéshez, és nem széthulláshoz vezet majd, én legalábbis ezen vagyok.

fotó: Debreczeni Fanni

Kőszegi Ákos színész

Az összes idei ünnep gellert kapott! Tavasszal a párom testvérének anyósa, Kovács Zsuzsi eltávozott közülünk, volt feleségem édesapja 91. születésnapja után – amit a társasház folyosóján ünnepeltünk – szintén elment.

Gyermekeimmel a Húsvétot a gangon „élveztük” a távolságtartás miatt!

Nagyfiam polgári esküvőjét szűk körben megtarthattuk Tihanyban, de az egyházi esküvőt és a lakodalmat, ami dec. 19-én lett volna, már le kellett mondani. Az én 60-ik, kisebbik fiam 18-ik születésnapját meg tudtuk tartani, de csak intim, családi környezetben.

Így a karácsony sem lesz másként, minden más lesz, mint eddig!

De nem panaszkodom! Ezt mi magyarok meg tudjuk oldani! Csak az a sok halál ne lenne, az mindent befeketít!

Mégis áldott karácsonyt! Remény, remény és remény!

fotó: Dömölky Dániel

Herczku Ági énekes

Ez lesz az első karácsonyunk, mint férj és feleség! De alapvetően ugyanolyan lesz, mint az elmúlt tíz évben. Kettesben, csendesen, karácsonyi attribútumok – karácsonyfa, ajándékok, tetőre mászó plüss Mikulás, ledsoros ugró rénszarvas, autóra szerelhető dekor-agancs – nélkül. Biztosan nem vagyunk egyedül azzal a gondolattal, hogy manapság a karácsonyból furcsa torzó lett, kihegyezve a kényszeres és erőn felüli vásárlásra, ami inkább nyűg és teher, amolyan megfelelési versenyfutás, mindez persze a Szeretet jegyében.

Nagyon szeretünk ajándékozni, de ehhez nem kell „billog”, sem karácsonyi, sem szülinapi, sem névnapi.

Nikolának emellett kellemetlen tapasztalatai vannak az ilyenkor rendezett családi összejövetelekről, a szeretet ünnepe inkább volt az alakoskodás ünnepe, és hát tudjuk, hogy a gyerekkori emlékek milyen meghatározóak tudnak lenni egész életünkben...

A mégis-más-ez-a-nap két dologban fog érvényesülni. Egyrészt a konyhában, ilyenkor ugyanis azt a savanyúkáposztával és füstölt hússal készült korhely levest fogjuk megfőzni, amit nálunk Anyukám és Nagymamám minden karácsonykor elkészített, az elmaradhatatlan aperitif Tokajival, második fogásként diós és mákos beiglivel. A beiglisütés egyébként kamaszkorom óta az én feladatom volt otthon, szerettem a konyhában sertepertélni, főleg, ha süteményről volt szó. Pedig nem vagyok édesszájú. Nikola viszont igen, ezért rendkívül hálás közönség!

Másrészt egy karácsonyi közös éneklésben. Lőrinczy György (az NKA alelnöke) ötletére a színházi és zenei világ különböző ágaiból jövő és pályájuk különböző szakaszain járó előadókat hívtak meg egy régi karácsonyi dal előadására. Úgy, mint Molnár Piroska, Fischl Mónika és Fürjes Anna, Zséda és Nagy Bogi, Lakatos Mónika és Gubik Petra, Annus Réka és én. A zenészek: Salamon Bea, Szokolay „Dongó” Balázs, Szesztay Dávid és Fehér Elemér. Ezt a színes kavalkádot Novák Péter rendezése fogta össze. Mind a stúdiómunkák, mind a forgatás nagyon jó hangulatban telt, pedig a forgatás napján sem a hideg, sem a szél nem kedvezett nekünk. Mindenki azon volt, hogy az egész – hangsúlyozom, az egész – szép legyen. Ünnep volt. Hagyományosan vett igazi karácsonyi ünnep.

fotó: Halász Gábor "Baba"Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FOCI EB
A Rovatból
Durva, rasszista kommentekben gyalázzák az Eb-döntőn büntetőt hibázó angol focistákat a szurkolók
Az angol válogatott, a brit miniszterelnök és az angol szövetség is mélyen elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, a rendőrség sem hagyja annyiban.

Link másolása

Fájdalmas vereséget szenvedett vasárnap este az angol futballválogatott, miután elveszítette az Olaszország elleni büntetőpárbajt a foci Európa-bajnokságon. Az angol játékosok közül hárman is elhibázták a tizenegyest, így az Azzurri tagjai örülhettek a végső győzelemnek.

A mérkőzést követően a csalódott angol szurkolók a közösségi oldalakon fakadtak ki, sokan meglehetősen durva kommenteket írva szidták a csapatot. A legtöbb kritikát az a három fiatal focista kapta, akik nem rúgták be a büntetőjüket, vagyis a 19 éves Bukayo Saka, a 23 éves Marcus Rashford és a 21 éves Jadon Sancho.

A színesbőrű játékosokat olyan rasszista megjegyzésekkel illették, mint "a niggerek elcseszték nekünk" vagy "inkább egyetek banánt, niggerek", de majmoknak is nevezték őket, az utolsó rúgást elhibázó Sakának pedig azt üzenték, hogy menjen vissza Nigériába.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményben reagált ezekre a szurkolói megnyilvánulásokra. Mint írták, megdöbbentették őket az az online rasszizmus, amivel a játékosokat sújtották a közösségi médiában. Hangsúlyozták, hogy határozottan elítélik a diszkrimináció minden formáját, és azoknak, akik ilyen magatartást tanúsítanak, nincs helyük a szurkolók között. "Mindent megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, a felelősök számára pedig a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk" - jelentették ki.

A válogatott is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy undorodnak attól, hogy egyes szurkolóik az interneten keresztül bántalmazzák azokat a játékosokat, akik mindent megtettek a címeres mezért a torna során.

Boris Johnson brit miniszterelnök sem ment el szó nélkül a rasszista kommentcunami mellett. Szerinte ezt a csapatot hősként kellene ünnepelni, nem pedig bántani a közösségi médiában.

"Szégyelljék magukat azok, akik felelősek ezért az online bántalmazásért"

- mondta.

Priti Patel belügyminiszter is mélyen elítélte az "aljas" rasszista megnyilvánulásokat. "Ennek nincs helye hazánkban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a rendőrségnek felelősségre kell vonni a felelősöket.

A Metropolitan Police már jelezte is, hogy kivizsgálják a történteket. "Ez a bántalmazás teljesen elfogadhatatlan, ezt nem lehet tolerálni" - jelezték.

Forrás: Daily Mail, Reuters


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FOCI EB
„Nem vagytok angol szurkolók, nem kelletek” - ezt üzeni Harry Kane a csapattársait ért rasszista sértésekre
Az angol csapatkapitány határozottan állt ki fiatal játékostársai mellett, szerinte támogatást érdemelnének, nem gyalázkodást.

Link másolása

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy rasszista szóbeli támadások érték a labdarúgó-Európa-bajnokság három fiatal angol játékosát, akik a döntő büntetőpárbajában tizenegyeseket hibáztak.

Most Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya üzent a gyalázkodóknak Twitteren. Mint írja:

Három legény, akik egész nyáron briliánsak voltak, bátran előléptek, és elvállalták a büntetőket, amikor a legnagyobb volt a tét. Amit érdemelnek, az a támogatás, nem pedig a hitvány rasszista mocskolódás, amit azóta kapnak. Ha valakit a közösségi médiában gyaláztok, nem vagytok Anglia szurkolói, és nincs szükségünk rátok.

Marcus Rashfordnak, Jadon Sanchónak és Bukayo Sakának egyaránt nagy teher nehezedett a vállára, amikor Gareth Southgate szövetségi kapitány őket jelölte ki a később sordöntőnek bizonyult tizenegyesek elvégzésére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FOCI EB
Kiderült, hogy miért nem ünnepelt a mindent eldöntő védés után az olasz kapus az Eb-döntőben
Gianluigi Donnarumma egyszerűen elszámolta magát.

Link másolása

Egyáltalán nem azért sétált egykedvűen a pálya széle felé a mindent eldöntő büntető kivédése után az olasz válogatott kapusa, mert annyira higgadt, írja a Metro. A torna legjobb játékosának választott Gianluigi Donnarumma elárulta, hogy ennél sokkal prózaibb oka volt viselkedésének.

A 22 éves kapus egész egyszerűen elszámolta magát, és még azt hitte, hogy hátravan egy olasz tizenegyes a párbajból. Akkor döbbent rá, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot, amikor meghallotta az időközben az örömtől szabályosan felrobbanó olasz szurkolókat, és hallotta a felé rohanó lábak dobogását:

A torna alatt a Milanból a PSG-be igazoló kapus nem sokkal később arról is majdnem lemaradt, hogy az UEFA őt választotta az Eb legjobb játékosának. Az egymás mellett felsorakozó olaszok közül a sor végén elmélázó Donnarummának a mellette álló Bernardeschi szólt: rajta kívül már az egész világ tudja, hogy ő lett a torna legjobbja. A kapus ezután gyorsan felrohant a pódiumra a különdíjért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FOCI EB
Csatatér lett az olasz öltöző az Eb-döntő után, az angol játékosok bánatukban pizzát ettek
Az olasz edzői stáb egyik tagja hason csúszott egy sörrel fellocsolt asztallapon.

Link másolása

Óriási kuplerájt hagyott maga után a Wembley öltözőjében az Eb-győztes olasz válogatott, írja a The Sun. A féktelen ünneplés után távozó olaszok szanaszét dobált papucsokat, törölközőket, zoknikat és alsónadrágokat hagytak mindenhol, a földön és az asztalokon pedig pezsgős- és borosüvegek, valamint összegyűrt sörös dobozok gyülekeztek. A német Bild egyenesen "csatatérnek" nevezte az olaszok távozása után az öltözőt.

A vasárnapi döntő után már a pályán megkezdődött a buli, miután Olaszország a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően végül büntetőkkel legyőzte Angliát. Az edzői stábból Daniele De Rossi egy sörrel fellocsolt asztallapon csúszkált:

A játékosok telefonjairól kiszivárgott többi videón is jól látszik, hogy Chielliniék egyáltalán nem fogták vissza magukat vasárnap este:

Eközben jóval szerényebb hangulatban telt az este hátralévő része a szomszéd öltözőben, ahol az angol válogatott tagjai némileg érthetetlen módon néhány pizzával próbáltak túllépni a kínos vereségen. Gareth Southgate csapatának szomorúságát jól leírja a katonás rendben egymásra tornyozott néhány pizzás doboz is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk