FOCI EB

Idén megpróbáljuk a lehető legkevesebb hulladékkal és pazarlással kihozni a karácsonyi őrületet

Mi, felnőttek nem veszünk és nem csomagolunk be egymásnak ajándékot, és könnyes szemmel intünk búcsút a csillámporos cuccoknak. De van még egy sor más ötletünk is.
ESz - szmo.hu
2019. december 13.


Link másolása

Korábban előfordult, hogy hangulatos illatgyertyát vettem, mert megtetszett, vagy hogy egy külön szemeteszsák tele lett csak a karácsonyi ajándékok széttépett díszcsomagolásával. Egy ideje jobban ügyelünk arra, hogy ne váljanak az ünnepek pazarló, karácsonyi tobzódássá, de mára még többet szeretnénk tenni azért, hogy fenntarthatóbb legyen ez az ünnep is.

Már a takarításkor figyelünk a tisztítószerekre

Az ünnepek előtt rendbe tesszük a lakást, de kerüljük az ártalmas vegyszereket. Leggyakrabban ecetet és szódabikarbónát használunk.

Nem veszünk és nem készítünk új karácsonyi dekorációkat a lakásba

Eddig sem voltam annak a híve, hogy szórjuk a pénzt ilyesmire, vagy akár az otthoni kézműveskedés alapanyagaira. Most azonban turbó fokozatra kapcsoltam.

Az első lépés egyébként az volt, hogy kiléptem azokból a hobbi csoportokból, amelyekbe egyébként az ismerősök tettek be (a megkérdezésem nélkül). Ott ugyanis mást sem látok, mint azt, hogy ki milyen kézműves csomagocskát, textilt, gyöngyöt, szettet vásárolt, és abból mit csinált eddig. Szeptember óta gyártják a mikulásokat, filc fenyőfákat, rénszarvasokat, tonnaszámra termelik az otthoni és ajándéknak szánt dekorációkat.

Ebből mi kimaradunk, és nem állítunk elő az öncélú kézműveskedéssel újabb adag potenciális hulladékot. Régi karácsonyi díszeket használunk fel – már ha egyáltalán muszáj arra a pár hétre porfogókkal telerakni a lakást.

Nem lesz idén sem új karácsonyfadísz

Utoljára 15 éve vettem gömböket és ezüstszalagokat egy nagyobb lakberendezési áruházban, azok még mind megvannak, idén is jók lesznek. A díszeket a már korábban rájuk kötött cérnák segítségével tesszük a fára – már ha lesz karácsonyfánk.

A bolti szaloncukornak pedig könnyes szemmel intünk búcsút.

Karácsonyfa: nem igaz, hogy csak a műanyag-vágott alternatíva létezik

Ez idén kardinális kérdés, mivel az óvodás korú gyerekünk kijelentette, hogy most nem a műanyag fánkat szeretné feldíszíteni (ez már vagy 20 éves darab), hanem valódi fenyőt kér.

Eredetileg dekorelemekből szerettem volna nem igazi fát, mivel ez is egy lehetőség. Most a bérelhető élő fenyő és a házunk belső kertjébe később kiültethető gyökeres fa között vacillálok. (A háztömbünk kertjében már több karácsonyt átvészelt fenyő növekszik békében, barátságban.)

Mi, felnőttek, nem veszünk egymásnak ajándékot

Időt, pénzt, felesleges köröket, áruházi tipródást, idegeskedést spórolunk meg vele, ráadásul amit eleve nem veszünk meg, ahhoz csomagolás sem jár, és otthon sem kell becsomagolni. A gyerekek, nos az más kérdés, ők kapnak ajándékot, amit – kisebbik rossz? – papírtasakba teszünk, és a tasakokat később más célra felhasználjuk.

Lesz olyan étel, amit megrendelünk

A töltött káposztát évek óta egy közeli étteremből hozzuk, ahol eleve nem műanyag dobozba teszik, hanem saját, fedővel ellátott lábast kérnek a vendégektől. A fazék bekerül a nagy vászonszatyrunkba, és hazasétál velünk.

Az egyik bejglit cukrászattól rendeljük, papírdobozban kapjuk meg 23-án. A másikat, ami mindig mákos, otthon sütöm. (Nagy mennyiségben, kimérve vettem meg a mákot évekkel ezelőtt, és azóta hűtőben tároljuk, dobozokban kiporciózva. Kifogástalan a minősége.)

Élelmiszer mennyiség: csökkentjük a potenciális felesleget

Előre megtervezzük a menüt és megvesszük a hozzávalókat. Amennyire csak lehet, helyi dolgokat, és nem olyasmit, amit messziről szállítottak ide. Megpróbáljuk elkerülni az impulzusvásárlást, ilyenkor ugyanis egy csomó olyan dolgot is bepakolunk a kosárba, amit nem is szerepelt a listán.

Amit lehet, csomagolásmentes üzletből szerzünk be

Mi minden vehetünk meg? Az aszalványokat, liszteket, tejtermékeket, a tejet, a hüvelyeseket – például a lencsét az újévi főzelékhez, valamint a környezetbarát tisztítószereket.

Amit ott nem kapunk meg, azt máshol vásároljuk. Gyalog megyünk és a saját vászonszatyrainkat visszük.

Lakásfrissítő, illatgyertya, füstölő – nem használjuk

Mesterségesen nem akarunk karácsonyi/karácsonyra emlékeztető illatokat létrehozni a lakásban, ha nem lesz élő fenyőnk, csak karácsonyfára emlékeztető dekorációnk.

Utazás: vonattal

Ha kimozdulunk itthonról (rendszerint a téli hideg és a megfázás-dömping miatt nem szoktunk), akkor csak vasúton tesszük.

Nem cseréljük le minden évben a terítéket

Tisztában vagyok azzal, hogy a divat az ünnepi asztalra is begyűrűzik, ám mi nem követjük. Az egyik nagymamám évtizedekkel ezelőtt hímzett terítői és textilszalvétái, illetve az évekkel ezelőtt vásárolt abroszok tökéletesen megfelelnek számunkra. Az étkészlet helyett sem veszünk másikat, úgy 10 éve megvan a jelenlegi, és a következő tíz (húsz) évben is ezt szeretnénk használni karácsonykor.

Az évekkel ezelőtt vásárolt terítő. Nem fogjuk lecserélni:

Vicces pulcsik? Még turiból sem veszünk

Nálunk is kezd lassan terjedni külföldi mintára a lehetetlen mintájú, röhejes ünnepi pulóverek beszerzése, ám óva intenék ettől mindenkit. Egyszerűen ne vegyél, még használtruha-boltból se, és akkor nem termelsz későbbi hulladékot.

Tartozom egy vallomással: izzósorunk van a karácsonyfához

Ám a terveink szerint (ha lesz egyáltalán karácsonyfa), csak az ajándékozás és a vacsora idején világít majd.

Flitterek, glitterek

Eddig erre nem figyeltem, imádtam a csillogó papírokat, az ezüstös és aranyozott hatást keltő csillámport, ám a fenntarthatatlansága miatt idén fájó szívvel kerülöm...

Te milyen tippekkel próbálod óvni a környezetet?

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FOCI EB
A Rovatból
Durva, rasszista kommentekben gyalázzák az Eb-döntőn büntetőt hibázó angol focistákat a szurkolók
Az angol válogatott, a brit miniszterelnök és az angol szövetség is mélyen elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, a rendőrség sem hagyja annyiban.

Link másolása

Fájdalmas vereséget szenvedett vasárnap este az angol futballválogatott, miután elveszítette az Olaszország elleni büntetőpárbajt a foci Európa-bajnokságon. Az angol játékosok közül hárman is elhibázták a tizenegyest, így az Azzurri tagjai örülhettek a végső győzelemnek.

A mérkőzést követően a csalódott angol szurkolók a közösségi oldalakon fakadtak ki, sokan meglehetősen durva kommenteket írva szidták a csapatot. A legtöbb kritikát az a három fiatal focista kapta, akik nem rúgták be a büntetőjüket, vagyis a 19 éves Bukayo Saka, a 23 éves Marcus Rashford és a 21 éves Jadon Sancho.

A színesbőrű játékosokat olyan rasszista megjegyzésekkel illették, mint "a niggerek elcseszték nekünk" vagy "inkább egyetek banánt, niggerek", de majmoknak is nevezték őket, az utolsó rúgást elhibázó Sakának pedig azt üzenték, hogy menjen vissza Nigériába.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményben reagált ezekre a szurkolói megnyilvánulásokra. Mint írták, megdöbbentették őket az az online rasszizmus, amivel a játékosokat sújtották a közösségi médiában. Hangsúlyozták, hogy határozottan elítélik a diszkrimináció minden formáját, és azoknak, akik ilyen magatartást tanúsítanak, nincs helyük a szurkolók között. "Mindent megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, a felelősök számára pedig a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk" - jelentették ki.

A válogatott is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy undorodnak attól, hogy egyes szurkolóik az interneten keresztül bántalmazzák azokat a játékosokat, akik mindent megtettek a címeres mezért a torna során.

Boris Johnson brit miniszterelnök sem ment el szó nélkül a rasszista kommentcunami mellett. Szerinte ezt a csapatot hősként kellene ünnepelni, nem pedig bántani a közösségi médiában.

"Szégyelljék magukat azok, akik felelősek ezért az online bántalmazásért"

- mondta.

Priti Patel belügyminiszter is mélyen elítélte az "aljas" rasszista megnyilvánulásokat. "Ennek nincs helye hazánkban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a rendőrségnek felelősségre kell vonni a felelősöket.

A Metropolitan Police már jelezte is, hogy kivizsgálják a történteket. "Ez a bántalmazás teljesen elfogadhatatlan, ezt nem lehet tolerálni" - jelezték.

Forrás: Daily Mail, Reuters


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FOCI EB
„Nem vagytok angol szurkolók, nem kelletek” - ezt üzeni Harry Kane a csapattársait ért rasszista sértésekre
Az angol csapatkapitány határozottan állt ki fiatal játékostársai mellett, szerinte támogatást érdemelnének, nem gyalázkodást.

Link másolása

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy rasszista szóbeli támadások érték a labdarúgó-Európa-bajnokság három fiatal angol játékosát, akik a döntő büntetőpárbajában tizenegyeseket hibáztak.

Most Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya üzent a gyalázkodóknak Twitteren. Mint írja:

Három legény, akik egész nyáron briliánsak voltak, bátran előléptek, és elvállalták a büntetőket, amikor a legnagyobb volt a tét. Amit érdemelnek, az a támogatás, nem pedig a hitvány rasszista mocskolódás, amit azóta kapnak. Ha valakit a közösségi médiában gyaláztok, nem vagytok Anglia szurkolói, és nincs szükségünk rátok.

Marcus Rashfordnak, Jadon Sanchónak és Bukayo Sakának egyaránt nagy teher nehezedett a vállára, amikor Gareth Southgate szövetségi kapitány őket jelölte ki a később sordöntőnek bizonyult tizenegyesek elvégzésére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FOCI EB
Kiderült, hogy miért nem ünnepelt a mindent eldöntő védés után az olasz kapus az Eb-döntőben
Gianluigi Donnarumma egyszerűen elszámolta magát.

Link másolása

Egyáltalán nem azért sétált egykedvűen a pálya széle felé a mindent eldöntő büntető kivédése után az olasz válogatott kapusa, mert annyira higgadt, írja a Metro. A torna legjobb játékosának választott Gianluigi Donnarumma elárulta, hogy ennél sokkal prózaibb oka volt viselkedésének.

A 22 éves kapus egész egyszerűen elszámolta magát, és még azt hitte, hogy hátravan egy olasz tizenegyes a párbajból. Akkor döbbent rá, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot, amikor meghallotta az időközben az örömtől szabályosan felrobbanó olasz szurkolókat, és hallotta a felé rohanó lábak dobogását:

A torna alatt a Milanból a PSG-be igazoló kapus nem sokkal később arról is majdnem lemaradt, hogy az UEFA őt választotta az Eb legjobb játékosának. Az egymás mellett felsorakozó olaszok közül a sor végén elmélázó Donnarummának a mellette álló Bernardeschi szólt: rajta kívül már az egész világ tudja, hogy ő lett a torna legjobbja. A kapus ezután gyorsan felrohant a pódiumra a különdíjért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FOCI EB
Csatatér lett az olasz öltöző az Eb-döntő után, az angol játékosok bánatukban pizzát ettek
Az olasz edzői stáb egyik tagja hason csúszott egy sörrel fellocsolt asztallapon.

Link másolása

Óriási kuplerájt hagyott maga után a Wembley öltözőjében az Eb-győztes olasz válogatott, írja a The Sun. A féktelen ünneplés után távozó olaszok szanaszét dobált papucsokat, törölközőket, zoknikat és alsónadrágokat hagytak mindenhol, a földön és az asztalokon pedig pezsgős- és borosüvegek, valamint összegyűrt sörös dobozok gyülekeztek. A német Bild egyenesen "csatatérnek" nevezte az olaszok távozása után az öltözőt.

A vasárnapi döntő után már a pályán megkezdődött a buli, miután Olaszország a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően végül büntetőkkel legyőzte Angliát. Az edzői stábból Daniele De Rossi egy sörrel fellocsolt asztallapon csúszkált:

A játékosok telefonjairól kiszivárgott többi videón is jól látszik, hogy Chielliniék egyáltalán nem fogták vissza magukat vasárnap este:

Eközben jóval szerényebb hangulatban telt az este hátralévő része a szomszéd öltözőben, ahol az angol válogatott tagjai némileg érthetetlen módon néhány pizzával próbáltak túllépni a kínos vereségen. Gareth Southgate csapatának szomorúságát jól leírja a katonás rendben egymásra tornyozott néhány pizzás doboz is:


Link másolása
KÖVESS MINKET: