FOCI EB

Csodás adventi naptár pillanatok alatt

Ha elfeledkeztél az adventi naptárról, ne ess kétségbe! A Mom with Five bloggere segítségével olyat készíthetsz, amiből egy gyönyörű, feldíszített karácsonyfa lesz az ünnepre.

Link másolása

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Le se tagadhatnám, hogy a kedvenc ünnepem a karácsony. Oké, oké, rajtam kívül még nagyon sokan éreznek így, de öt gyerekkel a puttonyban az évnek ez az időszaka tagadhatatlanul a legboldogabb és a legvarázslatosabb függetlenül attól, hogy a lehető legidegtépőbb is egyben. Arról nem is beszélve, hogy decemberben van a névnapom és egy nap híján én lettem a szüleim legnagyobb karácsonyi ajándéka is. Na, most, hogy már minden indokot felsoroltam, miért szeretem nagyon az év utolsó hónapját, elmondom azt is, hogy miért nem rajongok az adventi naptárokért, illetve azok egy bizonyos fajtájáért.

Szégyen, nem szégyen, én nem szeretem az édességekkel és felesleges apró bigyókkal játékokkal megpakolt ünnepváró zacskós változatokat. Egyrészt a gyerekeim az ünnepi időszakban az adventi naptár nélkül is épp elég édességet kapnak (az én beosztásom alapján legalább húsvétig kitartana a Mikulás csomag tartalma), másrészt a hátam közepére kívánom a zsákocskákba – ráadásul 120 (!) darabról beszélünk – épp hogy beleférő apró mütyüröket, amelyek alaptulajdonsága, hogy méretük miatt kvázi semmire sem jók, viszont roppant rövid idő alatt szétesnek, tönkremennek, vagy egy bizonyos alkatrészük eltűnik és akkor meg már minek vannak. A gyerekeim számának köszönhetően minden évben minimum hatvan darab ilyen tárgyat kellene elpakolnom, raktároznom, kerülgetnem kidobnom suttyomban. Még mit nem! A Playmobil, Lego stb. gyári naptárakra buknának a gyerekeim, de ekkora létszámnál az egy kisebb vagyon lenne.adventinaptar1

Sok évbe tellett, míg megtaláltam a számunkra tökéletes megoldást. A korábbi próbálkozásaim között volt olyan, hogy üvegmatricákat készítettem a gyerekeknek, fejenként huszonnégy darabot és azt ragaszthatták az ablakukra – nem volt tökéletes választás, mert a tetőtéri ablakokról nem öröm leszedni az ünnepek végeztével a napsütéstől ráragadt példányokat (a legutolsó ilyen adventi naptár maradványait a napokban sikerült végleg kivakarni a sarokból). Egyszer csillogós porcelángyurmából készítettem nekik apró díszeket, amiket aztán egy hurkapálcára lógathattak fel a szobájukban (később pedig karácsonyfadísszzé avanzsáltak ezek az adventi naptár alkatrészek) – ez a sok munkás változat, de legalább szép.

Nem tagadom, hogy kipróbáltam a bolti csokis változatot is. Egyszer, aztán soha többet. Egyrészt a benne lévő csoki minden volt, csak nem minőségi. Másrészt a gyerekek folyamatosan figyelték egymást, hogy ki mikor ette meg az épp soron lévő édességét, kinek van több, kinek kevesebb, mert azonnali falás helyett inkább raktározott.

Ilyen előzmények után jutottam el a jelenlegi változathoz, amit most nektek is megmutatok. INNEN tudjátok letölteni és kinyomtatni, ha tetszik.

Az elkészítése roppant egyszerű

Kinyomtatod a fenyőt és a köröket. A köröket kivágod és a számok szerint minden nap egyet-egyet felragasztasz, így 24-re feldíszíted a fenyőt. Az üres karikákat pedig te színezed ki olyanra, amilyenre akarod, ha nem akarsz az általam kínált színekkel dolgozni.adventinaptar5

Tippek az elkészítéshez

- a dizájn A3-as méretre készült, de A4-es méretben is tökéletesen használható

- az első oldalt érdemes erősebb papírra nyomtatni, hogy bírja a gyűrődést

- a második lapot lehet öntapadós változatra nyomtatni, akkor csak ki kell vágni a köröket és máris lehet ragasztani, a munkásabb megoldás, hogy sima papírra nyomtatjátok és ragasztóval teszitek a helyére vagy gyurmaragasztóval és akkor 3D-s hatású lesz a naptár

- a harmadik lap azoknak a gyerekeknek készült, akik szeretnék saját tervezésű gömbökkel díszíteni a naptárjukat (a felrakásuk az előre színezett gömbökhöz hasonlóan történik)

Mielőtt nekiállsz, segíts másoknak is oszd meg a cikket!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FOCI EB
A Rovatból
Durva, rasszista kommentekben gyalázzák az Eb-döntőn büntetőt hibázó angol focistákat a szurkolók
Az angol válogatott, a brit miniszterelnök és az angol szövetség is mélyen elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, a rendőrség sem hagyja annyiban.

Link másolása

Fájdalmas vereséget szenvedett vasárnap este az angol futballválogatott, miután elveszítette az Olaszország elleni büntetőpárbajt a foci Európa-bajnokságon. Az angol játékosok közül hárman is elhibázták a tizenegyest, így az Azzurri tagjai örülhettek a végső győzelemnek.

A mérkőzést követően a csalódott angol szurkolók a közösségi oldalakon fakadtak ki, sokan meglehetősen durva kommenteket írva szidták a csapatot. A legtöbb kritikát az a három fiatal focista kapta, akik nem rúgták be a büntetőjüket, vagyis a 19 éves Bukayo Saka, a 23 éves Marcus Rashford és a 21 éves Jadon Sancho.

A színesbőrű játékosokat olyan rasszista megjegyzésekkel illették, mint "a niggerek elcseszték nekünk" vagy "inkább egyetek banánt, niggerek", de majmoknak is nevezték őket, az utolsó rúgást elhibázó Sakának pedig azt üzenték, hogy menjen vissza Nigériába.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményben reagált ezekre a szurkolói megnyilvánulásokra. Mint írták, megdöbbentették őket az az online rasszizmus, amivel a játékosokat sújtották a közösségi médiában. Hangsúlyozták, hogy határozottan elítélik a diszkrimináció minden formáját, és azoknak, akik ilyen magatartást tanúsítanak, nincs helyük a szurkolók között. "Mindent megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, a felelősök számára pedig a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk" - jelentették ki.

A válogatott is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy undorodnak attól, hogy egyes szurkolóik az interneten keresztül bántalmazzák azokat a játékosokat, akik mindent megtettek a címeres mezért a torna során.

Boris Johnson brit miniszterelnök sem ment el szó nélkül a rasszista kommentcunami mellett. Szerinte ezt a csapatot hősként kellene ünnepelni, nem pedig bántani a közösségi médiában.

"Szégyelljék magukat azok, akik felelősek ezért az online bántalmazásért"

- mondta.

Priti Patel belügyminiszter is mélyen elítélte az "aljas" rasszista megnyilvánulásokat. "Ennek nincs helye hazánkban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a rendőrségnek felelősségre kell vonni a felelősöket.

A Metropolitan Police már jelezte is, hogy kivizsgálják a történteket. "Ez a bántalmazás teljesen elfogadhatatlan, ezt nem lehet tolerálni" - jelezték.

Forrás: Daily Mail, Reuters


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FOCI EB
„Nem vagytok angol szurkolók, nem kelletek” - ezt üzeni Harry Kane a csapattársait ért rasszista sértésekre
Az angol csapatkapitány határozottan állt ki fiatal játékostársai mellett, szerinte támogatást érdemelnének, nem gyalázkodást.

Link másolása

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy rasszista szóbeli támadások érték a labdarúgó-Európa-bajnokság három fiatal angol játékosát, akik a döntő büntetőpárbajában tizenegyeseket hibáztak.

Most Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya üzent a gyalázkodóknak Twitteren. Mint írja:

Három legény, akik egész nyáron briliánsak voltak, bátran előléptek, és elvállalták a büntetőket, amikor a legnagyobb volt a tét. Amit érdemelnek, az a támogatás, nem pedig a hitvány rasszista mocskolódás, amit azóta kapnak. Ha valakit a közösségi médiában gyaláztok, nem vagytok Anglia szurkolói, és nincs szükségünk rátok.

Marcus Rashfordnak, Jadon Sanchónak és Bukayo Sakának egyaránt nagy teher nehezedett a vállára, amikor Gareth Southgate szövetségi kapitány őket jelölte ki a később sordöntőnek bizonyult tizenegyesek elvégzésére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FOCI EB
Kiderült, hogy miért nem ünnepelt a mindent eldöntő védés után az olasz kapus az Eb-döntőben
Gianluigi Donnarumma egyszerűen elszámolta magát.

Link másolása

Egyáltalán nem azért sétált egykedvűen a pálya széle felé a mindent eldöntő büntető kivédése után az olasz válogatott kapusa, mert annyira higgadt, írja a Metro. A torna legjobb játékosának választott Gianluigi Donnarumma elárulta, hogy ennél sokkal prózaibb oka volt viselkedésének.

A 22 éves kapus egész egyszerűen elszámolta magát, és még azt hitte, hogy hátravan egy olasz tizenegyes a párbajból. Akkor döbbent rá, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot, amikor meghallotta az időközben az örömtől szabályosan felrobbanó olasz szurkolókat, és hallotta a felé rohanó lábak dobogását:

A torna alatt a Milanból a PSG-be igazoló kapus nem sokkal később arról is majdnem lemaradt, hogy az UEFA őt választotta az Eb legjobb játékosának. Az egymás mellett felsorakozó olaszok közül a sor végén elmélázó Donnarummának a mellette álló Bernardeschi szólt: rajta kívül már az egész világ tudja, hogy ő lett a torna legjobbja. A kapus ezután gyorsan felrohant a pódiumra a különdíjért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FOCI EB
Csatatér lett az olasz öltöző az Eb-döntő után, az angol játékosok bánatukban pizzát ettek
Az olasz edzői stáb egyik tagja hason csúszott egy sörrel fellocsolt asztallapon.

Link másolása

Óriási kuplerájt hagyott maga után a Wembley öltözőjében az Eb-győztes olasz válogatott, írja a The Sun. A féktelen ünneplés után távozó olaszok szanaszét dobált papucsokat, törölközőket, zoknikat és alsónadrágokat hagytak mindenhol, a földön és az asztalokon pedig pezsgős- és borosüvegek, valamint összegyűrt sörös dobozok gyülekeztek. A német Bild egyenesen "csatatérnek" nevezte az olaszok távozása után az öltözőt.

A vasárnapi döntő után már a pályán megkezdődött a buli, miután Olaszország a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően végül büntetőkkel legyőzte Angliát. Az edzői stábból Daniele De Rossi egy sörrel fellocsolt asztallapon csúszkált:

A játékosok telefonjairól kiszivárgott többi videón is jól látszik, hogy Chielliniék egyáltalán nem fogták vissza magukat vasárnap este:

Eközben jóval szerényebb hangulatban telt az este hátralévő része a szomszéd öltözőben, ahol az angol válogatott tagjai némileg érthetetlen módon néhány pizzával próbáltak túllépni a kínos vereségen. Gareth Southgate csapatának szomorúságát jól leírja a katonás rendben egymásra tornyozott néhány pizzás doboz is:


Link másolása
KÖVESS MINKET: