FOCI EB

A foci Eb lehet a budapesti turizmus mentőöve, de idén nyáron még a túlélés a tét

Megkérdeztük az éttermi és a szállodai szektor, valamint a bulinegyed egy-egy képviselőjét, milyennek látják kilátásaikat a nyári főszezon kezdete előtt.

Link másolása

Bő féléves hibernáció után április végén, május elején kezdett el éledezni a turizmus és a vendéglátás a fővárosban: először a teraszok nyithattak meg, majd az éttermek belső terei is, a szállodák újra fogadhatnak turistákat, néhány hete pedig a zenés-táncos rendezvényeket is engedélyezték.

Bár szinte már olyan, mintha újra normális életünk lenne, az iparágnak sokkal több időre lesz szüksége, hogy kiheverje az elmúlt egy és negyed év megpróbáltatásait.

Szállodák: jövő március előtt aligha áll helyre a járvány előtti szint

„A január és április közötti időszak elég egyhangúan telt, vártuk az oltáshoz kapcsolódó könnyítések életbe lépését” – meséli Galla Gergő, a 179 szobás Barceló Budapest igazgatója, akivel utoljára év eleji cikkünkben beszélgettünk.

Végül május 20-án nyitottak újra, de a felkészülést már hetekkel korábban megkezdték. Vendégük egyelőre nem sok van, nagyon érezni, hogy a külföldi turisták még nem tértek vissza.

Az egyetlen fényt az alagút végén a foci Eb hazai meccseinek időszaka jelenti: arra a nagyjából nyolc napra annyi foglalás érkezett, ami már üzletileg is értelmezhető. Előtte és utána viszont a Budapesten jelenleg általánosnak mondható 0 és 10 százalék között mozog a kihasználtságuk.

A szektorban mindenki más is az Európa-bajnokságra épít, Galla Gergő elmondása szerint az összes olyan szálloda ki fog nyitni – legkésőbb a napokban –, ahol adottak ehhez a személyzeti és logisztikai feltételek.

Nagyon bíznak benne, hogy mire véget ér az Eb, kikristályosodik az EU-s védettségi igazolások rendszere, és így legalább az unión belül – illetve azokból az országokból, akikkel kétoldalú megállapodást kötöttünk – elhárul az akadály a szabad mozgás elől.

Ha így történik, az valamennyire megmentheti a nyarat, a 2019-es állapotok azonban még legjobb esetben is messze lesznek.

A Forma-1 talán feljebb húzza még a foglalásokat, ősszel remélhetőleg fellendülnek az üzleti utazások, a téli hónapoktól viszont nem sok jót várunk. Legfeljebb az adventi hétvégék jelenthetnek kivételt a karácsonyi vásárok miatt, de egyelőre nagyon sok a kérdőjel, például azt se tudjuk, lesz-e negyedik hullám

– mondja az igazgató, aki szerint reálisan leghamarabb 2022 márciusára állhat vissza a járvány előtti szint.

Fotó: Király István

A minimálisra csökkentett dolgozói létszámot áprilisban kezdték el növelni. Azóta több lépcsőben, kellő óvatossággal vesznek fel új kollégákat, mindig csak annyit, amennyire feltétlenül szükség van a zökkenőmentes működéshez. Azt viszont megjósolni se merné, mikor érhetik el a járvány előtti létszámot.

A toborzás egyébként könnyebben megy, mint amire számított: rengeteg önéletrajzot kapnak, bár a tapasztalattal akadnak problémák. Vezetői pozíciókra erős a kínálat, recepciósnak, szakácsnak vagy felszolgálónak viszont nagyon sokan jelentkeznek olyanok is, akik előtte teljesen más területen dolgoztak.

A pályaelhagyók arányát is nehéz megbecsülni: van olyan korábbi alkalmazottjuk, aki az állásinterjún azt mondta, bármit megtenne azért, hogy újra szállodában dolgozhasson (ugyanis jobb híján egy gyorsétteremben tudott elhelyezkedni), mások viszont nagyon jól megvannak a jelenlegi helyükön.

Galla Gergő a fentiekkel együtt úgy látja, a június-júliusra szükséges néhány embert meg fogják találni kompromisszumok nélkül, a továbbiakon pedig egyelőre nem gondolkodik.

Sok belvárosi étterem akár jövő tavaszig is kivárhat az újranyitással

„A házhoz szállítós időszak épphogy csak a túléléshez volt elég, a személyzetet is minimálisra csökkentettük. A forgalmunk mára eléri a járvány előtti időszak kétharmadát, ami jelentős előrelépés, de az ideálistól még messze van” – meséli Sík András, aki több mint három évtizede dolgozik a vendéglátásban, jelenleg a Semmi Extra éttermek gasztronómiai tanácsadójaként.

Szerinte komoly probléma, hogy sok ember még beoltva is fél zárt helyre menni, ha pedig a társaság egyik fele rendelkezik védettségi igazolvánnyal, a másik viszont nem, szolidaritásból inkább mindannyian kint maradnak.

„Nagyon sok lemondás volt emiatt. Persze a teraszon leülhetnek, de rossz idő esetén ez sem opció. És legyünk őszinték, az időjárás eddig nem igazán volt kegyes hozzánk” – teszi hozzá.

A külföldiek elmaradása is érzékeny veszteség, a turizmusból származó vendégkör még egyáltalán nem tért vissza, pedig békeidőben a teljes forgalom akár harmadát is ők tették ki. A fentiek miatt a legfontosabb feladat most az, hogy minden energiát és marketing-tevékenységet a hazai vendégek bevonzására fordítsanak.

Fotó: Mervai Márk

Abban ő is bízik, hogy a foci Eb idején valamennyivel nőni fog a forgalmuk – a tervek szerint mindkét étteremben kivetítőn is követni lehet majd a meccseket –, az olimpia alatt hasonlóképp, de ez még mindig kevesebb, mint két hónapot tesz ki összesen.

Szerinte ez az év még a túlélésről szól, emiatt a lehető leggazdaságosabbá kell tenni a működést, a járvány előtti állapot leghamarabb jövő tavaszra állhat helyre. Neki is az volt az első feladata, hogy a újranyitásra készülődve racionalizálja a két vendéglő kiadásait. Megversenyeztette a beszállítókat, és végül minden területen olcsóbb ajánlatot sikerült kialkudnia, mint addig.

Ezután kezdődhetett a toborzás, amit különösen nehézzé tett, hogy sok hely irreálisan magas bérekkel vonzza magához az embereket még akkor is megígérik, ha pontosan tisztában vannak vele, hogy csak pár hónapig tudják majd kigazdálkodni.

A fizetés pedig sokakat elcsábít, így nem marad tapasztalt munkaerő a kevesebb, cserébe stabil pénzt fizető éttermeknek. Sík András szerint ez a lufi néhány hónapon belül ki fog pukkanni, akkor pedig felszabadul az inkorrekt eszközökkel elcsábított munkaerő.

„Legkésőbb ősztől alighanem velük is tudunk már dolgozni, persze ilyenkor felmerül a kérdés, érdemel-e még egy esélyt valaki azok után, hogy egyszer már cserbenhagyott” – fogalmaz.

Úgy becsüli, a belvárosban a bérelt helyiségben működő éttermek 30-40 százaléka is bezárhatott, tehát ennyien adták vissza a bérleti jogot. Akinek saját tulajdonú ingatlanja van, valamivel könnyebb a helyzete, közülük viszont akár minden második is a kivárásra játszhat.

„A belvárosi éttermek jó része el fogja engedni ezt a szezont, sokan akár tavaszig is zárva tarthatnak. Tudják, milyen költségei vannak egy újranyitásnak és egyszerűen nem kockáztatnak. Sőt, valószínűleg olyanok is szép számmal lesznek, akik a végleges profilváltás mellett döntenek”

– jósolja, hozzátéve: ő már most tud olyan étteremről, amiből utazási iroda, vagy épp ruhabolt lett.

Sík András szerint a mostani helyzet mutathatja meg, kik azok, akik megfelelő szakmai felkészültség nélkül, pusztán a turisztikai boomra alapozva nyitottak éttermet a járvány előtt – alighanem közülük kerül majd ki a végleg bezáró helyek többsége.

A bulinegyed helyeinek több mint fele elvérezhetett a járványban

„Rettentően nehéz volt a novembertől áprilisig tartó időszak, nekünk már a legelején el kellett engednünk szinte mindenkit” – mondja Zsendovits Ábel, a Szimpla ügyvezetője, hozzátéve: inkább nem részletezné, mennyire volt életszerű a bértámogatási rendszer a hazai viszonyok között, ahol rengetegen minimálbérre vannak csak bejelentve.

A bizonytalanság volt a leginkább idegörlő: a kormánykommunikáció folyamatosan arra épült, hogy már csak néhány hét és jobb lesz a helyzet, holott valójában egyre csak romlott. Emiatt még a pesszimistábbak is korábbi nyitásban reménykedtek, mint ami végül megvalósult.

A Szimpla forgalma a 2019-es tavaszi időszaknak legfeljebb 8-10 százaléka lehet most, de a bulinegyed többi helye sincs könnyebb helyzetben. Akiknek nincs teraszuk, eleve hátrányból indulnak, de a szokatlanul hideg május miatt a többiek sem lehettek eddig felhőtlenül boldogok. Olyan is előfordult, hogy valaki kinyitott, majd rövid idő múlva inkább újra bezárt.

Zsendovits szerint a szórakozóhelyek, kocsmák legfeljebb negyede vagy harmada lehet most nyitva a kerületben, és ők is jórészt csak a csütörtöktől szombatig tartó időszakra fókuszálnak.

Az időjárás ezután sem kecsegtet sok reménnyel, hiszen a hűvös idő után egyik pillanatról a másikra berobbant a nyár, amikor az emberek inkább menekülnek a városból. Ezt az időszakot mindig is a turisták tartották el, nekik viszont egyelőre csak töredékük tért vissza.

„Az igazság pillanata majd július 1-től jön el, amikor érvénybe lép az EU-s vakcinaútlevél. Sok múlik azon, hány légitársaság indít járatokat Budapestre, mindenesetre próbálunk bizakodni, hogy akkor talán beindul valami.”

A Szimpla ügyvezetője úgy látja, egyelőre csak néhány digitális nomád és ismerősöket látogató autós turista jár Budapesten, a légiforgalom még elenyésző. Az európai fiatalok főként olyan országokból jönnek, ahol még nem oldották fel a korlátozásokat, bár ebben lassacskán a többiek is felzárkóznak hozzánk, így ez az előny se sokáig tarthat már ki.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Nagy kérdés, hogy az Európa-szerte elmaradó fesztiválok közönsége – vagyis leginkább a bulizni vágyó húszas-harmincas korosztály – mihez kezd a szabadidejével, eljönnek-e például Budapestre úgy is, hogy nem lesz Sziget.

„Én idén nyáron jóformán csak európaiakra számítok, náluk is az évtizedekkel korábban bevett utazási forma köszönhet vissza, amikor például beült négy dán fiatal egy autóba és nekivágtak a kontinensnek. Aki a görög partokat vagy Isztambult célozza meg, jó esetben nálunk is megállhat néhány napra.”

A Szimpla mostani 8-10 százalékos forgalma Zsendovits szerint jó esetben talán 20-ra mehet fel a nyári hónapokban, a járvány előtti állapot leghamarabb ősz közepén állhat helyre – persze csak akkor, ha megússzuk a negyedik hullámot. A következő tavasz pedig talán már tényleg hasonlítani fog a 2019-esre.

Ebből viszont jóval kevesebben profitálnak majd: a bulinegyed helyeinek több mint fele elvérezhetett. Jó kérdés, hosszabb távon mennyien nyitnak újra, egyelőre azonban biztos, hogy sokkal kisebb lesz a felhozatal, mint amit a járvány előtt megszokhattunk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FOCI EB
A Rovatból
Durva, rasszista kommentekben gyalázzák az Eb-döntőn büntetőt hibázó angol focistákat a szurkolók
Az angol válogatott, a brit miniszterelnök és az angol szövetség is mélyen elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, a rendőrség sem hagyja annyiban.

Link másolása

Fájdalmas vereséget szenvedett vasárnap este az angol futballválogatott, miután elveszítette az Olaszország elleni büntetőpárbajt a foci Európa-bajnokságon. Az angol játékosok közül hárman is elhibázták a tizenegyest, így az Azzurri tagjai örülhettek a végső győzelemnek.

A mérkőzést követően a csalódott angol szurkolók a közösségi oldalakon fakadtak ki, sokan meglehetősen durva kommenteket írva szidták a csapatot. A legtöbb kritikát az a három fiatal focista kapta, akik nem rúgták be a büntetőjüket, vagyis a 19 éves Bukayo Saka, a 23 éves Marcus Rashford és a 21 éves Jadon Sancho.

A színesbőrű játékosokat olyan rasszista megjegyzésekkel illették, mint "a niggerek elcseszték nekünk" vagy "inkább egyetek banánt, niggerek", de majmoknak is nevezték őket, az utolsó rúgást elhibázó Sakának pedig azt üzenték, hogy menjen vissza Nigériába.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményben reagált ezekre a szurkolói megnyilvánulásokra. Mint írták, megdöbbentették őket az az online rasszizmus, amivel a játékosokat sújtották a közösségi médiában. Hangsúlyozták, hogy határozottan elítélik a diszkrimináció minden formáját, és azoknak, akik ilyen magatartást tanúsítanak, nincs helyük a szurkolók között. "Mindent megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, a felelősök számára pedig a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk" - jelentették ki.

A válogatott is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy undorodnak attól, hogy egyes szurkolóik az interneten keresztül bántalmazzák azokat a játékosokat, akik mindent megtettek a címeres mezért a torna során.

Boris Johnson brit miniszterelnök sem ment el szó nélkül a rasszista kommentcunami mellett. Szerinte ezt a csapatot hősként kellene ünnepelni, nem pedig bántani a közösségi médiában.

"Szégyelljék magukat azok, akik felelősek ezért az online bántalmazásért"

- mondta.

Priti Patel belügyminiszter is mélyen elítélte az "aljas" rasszista megnyilvánulásokat. "Ennek nincs helye hazánkban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a rendőrségnek felelősségre kell vonni a felelősöket.

A Metropolitan Police már jelezte is, hogy kivizsgálják a történteket. "Ez a bántalmazás teljesen elfogadhatatlan, ezt nem lehet tolerálni" - jelezték.

Forrás: Daily Mail, Reuters


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FOCI EB
„Nem vagytok angol szurkolók, nem kelletek” - ezt üzeni Harry Kane a csapattársait ért rasszista sértésekre
Az angol csapatkapitány határozottan állt ki fiatal játékostársai mellett, szerinte támogatást érdemelnének, nem gyalázkodást.

Link másolása

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy rasszista szóbeli támadások érték a labdarúgó-Európa-bajnokság három fiatal angol játékosát, akik a döntő büntetőpárbajában tizenegyeseket hibáztak.

Most Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya üzent a gyalázkodóknak Twitteren. Mint írja:

Három legény, akik egész nyáron briliánsak voltak, bátran előléptek, és elvállalták a büntetőket, amikor a legnagyobb volt a tét. Amit érdemelnek, az a támogatás, nem pedig a hitvány rasszista mocskolódás, amit azóta kapnak. Ha valakit a közösségi médiában gyaláztok, nem vagytok Anglia szurkolói, és nincs szükségünk rátok.

Marcus Rashfordnak, Jadon Sanchónak és Bukayo Sakának egyaránt nagy teher nehezedett a vállára, amikor Gareth Southgate szövetségi kapitány őket jelölte ki a később sordöntőnek bizonyult tizenegyesek elvégzésére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FOCI EB
Kiderült, hogy miért nem ünnepelt a mindent eldöntő védés után az olasz kapus az Eb-döntőben
Gianluigi Donnarumma egyszerűen elszámolta magát.

Link másolása

Egyáltalán nem azért sétált egykedvűen a pálya széle felé a mindent eldöntő büntető kivédése után az olasz válogatott kapusa, mert annyira higgadt, írja a Metro. A torna legjobb játékosának választott Gianluigi Donnarumma elárulta, hogy ennél sokkal prózaibb oka volt viselkedésének.

A 22 éves kapus egész egyszerűen elszámolta magát, és még azt hitte, hogy hátravan egy olasz tizenegyes a párbajból. Akkor döbbent rá, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot, amikor meghallotta az időközben az örömtől szabályosan felrobbanó olasz szurkolókat, és hallotta a felé rohanó lábak dobogását:

A torna alatt a Milanból a PSG-be igazoló kapus nem sokkal később arról is majdnem lemaradt, hogy az UEFA őt választotta az Eb legjobb játékosának. Az egymás mellett felsorakozó olaszok közül a sor végén elmélázó Donnarummának a mellette álló Bernardeschi szólt: rajta kívül már az egész világ tudja, hogy ő lett a torna legjobbja. A kapus ezután gyorsan felrohant a pódiumra a különdíjért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FOCI EB
Csatatér lett az olasz öltöző az Eb-döntő után, az angol játékosok bánatukban pizzát ettek
Az olasz edzői stáb egyik tagja hason csúszott egy sörrel fellocsolt asztallapon.

Link másolása

Óriási kuplerájt hagyott maga után a Wembley öltözőjében az Eb-győztes olasz válogatott, írja a The Sun. A féktelen ünneplés után távozó olaszok szanaszét dobált papucsokat, törölközőket, zoknikat és alsónadrágokat hagytak mindenhol, a földön és az asztalokon pedig pezsgős- és borosüvegek, valamint összegyűrt sörös dobozok gyülekeztek. A német Bild egyenesen "csatatérnek" nevezte az olaszok távozása után az öltözőt.

A vasárnapi döntő után már a pályán megkezdődött a buli, miután Olaszország a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően végül büntetőkkel legyőzte Angliát. Az edzői stábból Daniele De Rossi egy sörrel fellocsolt asztallapon csúszkált:

A játékosok telefonjairól kiszivárgott többi videón is jól látszik, hogy Chielliniék egyáltalán nem fogták vissza magukat vasárnap este:

Eközben jóval szerényebb hangulatban telt az este hátralévő része a szomszéd öltözőben, ahol az angol válogatott tagjai némileg érthetetlen módon néhány pizzával próbáltak túllépni a kínos vereségen. Gareth Southgate csapatának szomorúságát jól leírja a katonás rendben egymásra tornyozott néhány pizzás doboz is:


Link másolása
KÖVESS MINKET: